Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ποιόν υπηρετεί ο κ. Λοβέρδος;

Ο κ. Λοβέρδος, αφού (απο)τελείωσε  τους Έλληνες συνταξιούχους, αποφάσισε να τελειώσει και το ενημερωτικό internet στην Ελλάδα. Επιβάλλει φόρο 21% σε κάθε διαφήμιση των ενημερωτικών sites υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων, φέρνει το αγγελιόσημο και στο internet.

Αντί να καταργηθεί ένας νόμος υπέρ τρίτων, ο οποίος στρεβλώνει την αγορά και δεν ισχύει σε άλλη χώρα της Ευρώπης, τον επεκτείνει και στο Internet. Τώρα αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Παπανδρέου, όταν προεκλογικά έλεγε ότι η κυβέρνησή του θα ασχολείτο με τις νέες τεχνολογίες και το Internet. Αλίμονο στο περιβάλλον, αν είναι να ασχοληθούν στα σοβαρά και με την πράσινη ενέργεια...

Να πούμε ορισμένα πράγματα ανοικτά και με το όνομά τους. Η πρόθεση του κ. Λοβέρδου είναι να εξυπηρετήσει προφανώς την ΕΣΗΕΑ, η οποία ανησυχεί (και δικαιολογημένα) για την πτώση των διαφημιστικών εσόδων και την αντίστοιχη μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων. Ίσως ο κ. Λοβέρδος να πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει την εύνοια του Τύπου. Ίσως να μην κατάλαβε καλά – καλά τι σημαίνει η απόφασή του. Ίσως να θέλησε να κάνει και το χατίρι κάποιων παραδοσιακών που βλέπουν με δέος και τρόμο την άνοδο του internet. Όπως και να έχει, ο κ. Λοβέρδος έκανε ένα τεράστιο σφάλμα.

Σε κάθε διαφήμιση στην τηλεόραση, στις εφημερίδες και στα περιοδικά επιβάλλεται το αγγελιόσημο, μέσω του οποίου εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε ένα πανίσχυρο ασφαλιστικό ταμείο.  Το καθεστώς αυτό δεν ισχύει σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι βέβαιο ότι αν κάποιος προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα στείλει αυτή τη ρύθμιση στα αζήτητα, όπως έγινε στο παρελθόν και με τον «βασικό μέτοχο». ‘Όπως πρέπει να γίνει και με την υποχρέωση των επιχειρήσεων να δημοσιεύουν υποχρεωτικά τον ισολογισμό τους στον οικονομικό και πολιτικό Τύπο. 

Προσέξτε! Μιλάνε ως οσίες για τα θέματα της διαπλοκής, όταν οι ίδιοι ευνοούν το περιβάλλον για τη διαπλοκή. Ο οικονομικός Τύπος στην Ελλάδα εξαρτάται από την δημοσίευση των ισολογισμών. Τα ταμεία των δημοσιογράφων από το αγγελιόσημο. Και κάποιοι δεινόσαυροι που φοβούνται το Internet επιχειρούν να βάλουν τρικλοποδιές προς μέσα ενημέρωσης, όπως είναι και το Capital.gr, τα οποία έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού και έχουν προσπαθήσει ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του internet στην Ελλάδα.

Στο μέλλον ο κ. Λοβέρδος δεν δικαιούται να μιλήσει για διαπλοκή. Δεν δικαιούται να δηλώσει αθώος.  Ξέρουμε ότι με την απόφασή που έχει πάρει θα κερδίσει μερικές συμμετοχές σε τηλεοπτικά παράθυρα. Αλλά ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος και καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει...

Ηλίθιοι,  μάλλον, είμαστε όλοι εμείς που προσπαθούμε να αναπτύξουμε την ενημέρωση στην Ελλάδα μέσω του internet. Έχουμε επενδύσει χρήματα και χρόνο σε αυτήν την προσπάθεια και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Ένα ξένο μέσο ενημέρωσης στο internet που φιλοξενεί διαφήμιση ελληνικής εταιρείας θα έχει 21% περισσότερα έσοδα από το αντίστοιχο ελληνικό μέσο.  Ίσως θα έπρεπε να έχουμε μεταφέρει τις έδρες των εταιρειών μας στο εξωτερικό. Ίσως δεν θα έπρεπε να έχουμε προσπαθήσει καν. Έτσι, όμως, θα αφήναμε ελεύθερο το πεδίο δράσης σε παίκτες γνωστούς που αντιλαμβάνονται την ενημέρωση ως αντικείμενο συνδιαλλαγής με την εξουσία. Ή μήπως αυτός είναι ο στόχος κύριε Λοβέρδο; Ή μήπως αυτό εννοούσατε, κύριε Παπανδρέου, ότι δεν χρωστάτε σε κανέναν. Εμείς βλέπουμε ότι σε κάποιους πρέπει να χρωστάτε. Διαφορετικά δεν δικαιολογείται αυτή η απόφαση της κυβέρνησή σας.

Κάποιοι αναγνώστες μπορεί να σκεφτούν και δικαιολογημένα ότι η αντίδρασή μας στην επιβολή του αγγελιοσήμου στο Internet έχει κίνητρο το γεγονός ότι θίγεται η βιωσιμότητα της επιχείρησή μας. Έχουν κάθε δικαίωμα να το σκεφτούν. Την ώρα που θα διαβάζουν αυτές τις γραμμές, ας σκεφτούν αν θέλουν να έχουν μία πλουραλιστική ενημέρωση ή αν θέλουν την ενημέρωση εγκλωβισμένη στα στενά όρια των πέντε έξι οικογενειών που ελέγχουν σχεδόν τα πάντα σε αυτή την χώρα.  Προσωπικά αν θα ήθελα να είμαι υπάλληλός τους θα ήμουν και δεν θα ξεκινούσα την προσπάθεια του Capital.gr.  Ο κ. Λοβέρδος, αλήθεια, ποιόν υπηρετεί...

Θανάσης Μαυρίδης - capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: