Η λέξη αναδιάρθρωση αποτελεί «ταμπού» για τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη, όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν την επιλογή αυτή «αξιόπιστη ή, μάλλον, αναπόφευκτη».
Στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, όπου η ρεπόρτερ της εφημερίδας Marie de Vergès επισημαίνει ότι μολονότι η λέξη αναδιάρθρωση αποτελεί «ταμπού» για τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη, όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν την επιλογή αυτή «αξιόπιστη ή, μάλλον, αναπόφευκτη».....
Συνεπικουρούμενη από τις απόψεις των οικονομολόγων Charles Wyplosz και Romain Rancière οι οποίοι προβάλλουν ως αναπόφευκτο το ενδεχόμενο
αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η δημοσιογράφος χαρακτηρίζει «λεπτή εξίσωση» τον δημοσιονομικό στόχο της κυβέρνησης για μείωση των ελλειμμάτων στο 3%, ως το 2014, η επίλυση της οποίας εξαρτάται από πολλές άγνωστες παραμέτρους, όπως το αν θα επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης σε δύο χρόνια, αν θα μπορέσει να ελέγξει την φοροδιαφυγή ή αν θα διατηρήσει τη στήριξη του κόσμου στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Συμπερασματικά, εκτιμά ότι «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης» με επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής και επιτόκια προσαρμοσμένα στους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και υπό την εγγύηση του ΔΝΤ ή άλλων διεθνών οργανισμών.
Βεβαίως, το εγχείρημα αυτό εγκυμονεί κινδύνους διαχέοντας τις αμφιβολίες ως προς την φερεγγυότητα και των υπολοίπων αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης και δημιουργώντας κλίμα πανικού στις τράπεζές της, αναφέρει.
«Είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο. Ποτέ δεν είδαμε να πτωχεύει μια χώρα του ΟΟΣΑ και της Ευρωζώνης», τονίζει η Laurence Boone, oικονομολόγος της Parclays στο Παρίσι, η οποία θεωρεί σημαντικό παράγοντα το χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης:
«Δεδομένου ότι υπάρχει ένα σχέδιο διάσωσης, είναι προτιμότερο να γίνει μετά από δύο ή τρία χρόνια ώστε η Αθήνα να μπορέσει στο διάστημα αυτό να μειώσει τα ελλείμματά της και να δοθεί στις τράπεζες η χρονική ευχέρεια να αποσαφηνίσουν τις τοποθετήσεις τους», καταλήγει.
Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του Jacques Delpla, μέλους του Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων, υπό τον τίτλο «Θα πρέπει να ανασταλεί κατά δέκα χρόνια η αποπληρωμή του χρέους των εύθραυστων χωρών της Ευρωζώνης».
Προτείνει ως «δίκαιη και αποτελεσματική λύση» οι εύθραυστες χώρες της Ευρωζώνης να αναστείλουν για δέκα χρόνια την απόσβεση του χρέους τους προκειμένου να ανακουφισθούν και στο διάστημα αυτό να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τους παραμένοντας, παράλληλα, στην Ευρωζώνη.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου