Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ρουμανία: Αντισυνταγματικό κρίθηκε το πρόγραμμα λιτότητας (upd) και εμείς εδώ βαρκούλες αρενίζουμε ! ...

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάνθηκε σήμερα ότι τα μέτρα λιτότητας που πρότεινε η κεντροδεξιά κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΔΝΤ είναι αντισυνταγματικά, μία κίνηση που κλονίζει τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διάσωση της Ρουμανίας από το ΔΝΤ, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Ρουμανικά μέσα μετέδωσαν ότι το δικαστήριο απέρριψε το πακέτο, το οποίο θα οδηγούσε σε μείωση των μισθών στο δημόσιο κατά 25% και των συντάξεων κατά 15% και χρειαζόταν έγκριση για να διατεθεί η δεύτερη δόση των 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.....


Οι προτάσεις για τα μέτρα λιτότητας πρέπει πλέον να επιστρέψουν στη Βουλή, όπου ο εύθραυστος συνασπισμός του πρωθυπουργού Emil Boc, ο οποίος μετά βίας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να τα επαναφέρει σε συνταγματικό πλαίσιο.

Ο πρωθυπουργός Emil Boc δήλωσε μετά την αρνητική εξέλιξη ότι η κυβέρνηση θα ετοιμάσει "εναλλακτικά μέτρα" με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του ελλέιμματος.

Το δικαστήριο δεν γνωστοποίησε τους λόγους που το οδήγησαν στην απόφαση, η οποία υποχρέωσε το ρουμανικό νόμισμα λέι σε σημαντική πτώση στις αρχικές συναλλαγές πριν ανακάμψει εν μέρει αργότερα μέσα στην ημέρα.

Τα νέα επηρέασαν αρνητικά και τα νομίσματα της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας καθώς οι traders σταθμίζουν αν οι αρχές των αντίστοιχων χωρών θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας που χρειάζονται.

«Υπάρχει ο φόβος ότι οι περικοπές δαπανών και η πραγματική εφαρμογή τους είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα», σχολιάζει ο Nigel Rendell, αναλυτής συναλλάγματος της Royal Bank of Canada στο Λονδίνο.

«Το να προσπαθείς να μειώσεις τις δαπάνες είναι σκληρό, ενώ το να τα καταφέρεις χωρίς να προκαλέσεις διαδηλώσεις, ή όπως στη Ρουμανία, συνταγματικές αλλαγές, είναι δύσκολο», πρόσθεσε.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: