Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ακριβότερα τα πάντα τα μεσάνυχτα ! 1 Ιουλίου 2010 και καλό μήνα !

Ακριβότερα γίνονται τα μεσάνυχτα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών του ΦΠΑ εως δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι καταστηματάρχες επιδόθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης σε αγώνα ταχύτητα για να προλάβουν να αλλάξουν το ΦΠΑ για δεύτερη φορά μέσα στο 2010. Βλέπετε, για ρούχα παπούτσια, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παροχή υπηρεσιών και κινητή τηλεφωνία, ο ΦΠΑ από ....
21% πηγαίνει στο 23%. Έτσι, οι νέοι και οι νέες για ένα μπλου τζιν των 100 ευρώ πλήρωναν σήμερα 121 ευρώ με το ΦΠΑ και από την Πέμπτη πάει 123 ευρώ, δηλαδή 2 ευρώ περισσότερα. Όμως πολλοί  καταστηματάρχες αντιστέκονται βλέποντας τα έσοδα τους να μειώνονται και παρά τις νέες αυξήσεις προχωρούν σε νέες προσφορές, μήπως και κρατήσουν το τζίρο τους, που έχει πάρει τη κατηφόρα.
Για είδη πρώτης ανάγκης, διατροφής και παροχή υπηρεσιών, όπως λογαριασμοί ρεύματος και νερού, ο ΦΠΑ από 10% πάει στο 11%. Έτσι, οι νέοι και οι νέες για την έξοδό τους σε μπαρ ή για ένα καφέ θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Τα αλκοολούχα ποτά ακριβαίνουν μάλιστα ακόμα περισσότερο, καθώς ανήκουν στο καθεστώς ΦΠΑ του  23%. Ωστόσο και ο λογαριασμός του κινητού για τη νεολαία, είτε αφορά σε ομιλία, είτε σε sms θα έρχεται τσιμπημένος και πιo αλμυρός από την επόμενη φορά.
Η Συνομοσπονδία Εμπορίου υπολογίζει ότι κάθε οικογένεια θα επιβαρυνθεί με 60 ευρώ το μήνα λόγω αύξησης του ΦΠΑ, ενώ οικονομικοί παράγοντες προβλέπουν αύξηση του πληθωρισμού πάνω από 6%.
Την ίδια ώρα, στη Βουλή κατατέθηκε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που προβλέπει εξόφληση μέρους των χρεών τους σε 4 χρόνια και απαλλαγή από το υπόλοιπο, αφού αποδειχθεί η αδυναμία πληρωμής στο Δικαστήριο. Για να μην βγαίνει στο πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία οφειλέτη δίδεται δυνατότητα δανείου με ευνοϊκό επιτόκιο και περίοδο χάριτος έως 20 χρόνια και μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: