Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Το Τσεσμέ επέστρεψε σε τουρκικά χωρικά ύδατα / Δήλωση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σχετικά με δραστηριότητες τουρκικού ερευνητικού σκάφους σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας

«Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Αφού προηγουμένως για χρονικό διάστημα περίπου 36 ωρών, το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ», έκανε έρευνες στην θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού( ΓΕΝ) ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πλοίο που ανήκει στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης, επέστρεψε στις..... 02:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, στα τουρκικά χωρικά ύδατα ενώ στις 02:45μμ αγκυροβόλησε στον σταθμό του Αίνου.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών οι ελληνικές αρχές ήταν σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ το τουρκικό πλοίο παρακολουθούσε διακριτικά η κανονιοφόρος «Πολεμιστής». Έπειτα από διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, που ζητούσε εξηγήσεις για την δράση του σκάφους, το τουρκικό πλοίο σταμάτησε τις ερευνητικές εργασίες του.
Από τις 5:30 τα ξημερώματα της Τρίτηςοι ελληνικοί σταθμοί παρακολούθησης εντόπισαν το «Τσεσμέ» να κινείται ανοιχτά της Σαμοθράκης, χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια από την ελληνική κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του επιβεβαίωσε την απροειδοποίητη εμφάνιση του τουρκικού πλοίου ενώ οι ελληνικές αρχές δεν ήταν σε θέση να διασαφηνίσουν τι είδους εργασίες έκανε το «Τσεσμέ».
Το τουρκικό σκάφος το μεσημέρι έπλεε ανάμεσα στην Σαμοθράκη, οκτώ μίλια νότια των ακτών  της Θράκης και δεν συνοδευόταν από κάποιο τουρκικό πολεμικό πλοίο. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπως και το ΓΕΝ δεν γνώριζαν το παραμικρό για την αποστολή και τις προθέσεις του πληρώματος του «Τσεσμέ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος  Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη, είχε προαναγγείλει την έναρξη ερευνών διάρκειας ενός έτους με σκοπό την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εκτιμάται ότι οι έρευνες του «Τσεσμέ» ήταν η απάντηση της τουρκικής πλευράς στις δηλώσεις του κ. Μανιάτη.


«Εντοπίστηκε το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος “Τσεσμέ” στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί, από την πρώτη στιγμή, σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του εν λόγω πλοίου.
Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: