Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Πιάνουν δουλειά τα τρυπάνια στη Κύπρο – Ε.Ε & Ισραήλ εναντίον Τουρκίας.

Ενώ η Αθήνα δηλώνει ανέτοιμη να υπογράψει συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Κύπρο, η Λευκωσία προχωρεί σε γεωτρήσεις στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012 για την ανόρυξη φυσικού αερίου η πετρελαίου.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία σύσκεψη μεταξύ της εταιρείας Noble Energy και του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Αντώνη Πασχαλίδη.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, εκπρόσωπο: της εταιρείας Noble Energy υποστήριξε ότι θα αρχίσουν γεωτρήσεις περί το τέλος του 2011 με αρχές του 2012, στο «οικόπεδο 12». Αναλόγως της πορείας των γεωτρήσεων θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα, που έχουν σχέση με την εκμετάλλευση και τα κέρδη......

Συμφωνίες για την ΑΟΖ
Η Λευκωσία έχει υπογράψει συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Λίβανο, ο οποίος την περασμένη βδομάδα προειδοποίησε το Τελ Αβίβ να μην προχωρήσει σε εκμετάλλευση των πετρελαίων και του φυσικού αερίου που βρίσκεται εντός της δικής του ΑΟΖ. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, απάντησε ότι δεν θα διστάσει, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσει και βία για την εκμετάλλευση των πετρελαίων και του φυσικού αερίου.

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας

Τόσο η Τουρκία όσο και τα γειτονικά μουσουλμανικά αραβικά κράτη φοβούνται άτι το Ισραήλ θα εξελιχθεί σε ενεργειακή δύναμη, οπότε θα ενισχύσει τον ρόλο του ως περιφερειακή δύναμη. Η πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο ανησυχεί το Ισραήλ, διότι το Κάιρο επί Χόσνι Μουμπάρακ είχε τηρήσει τη συμφωνία ειρήνευσης του 79. Τον ρόλο της Αιγύπτου στον ισλαμικό κόσμο επιχειρεί να καλύψει η Τουρκία, η οποία εισηγήθηκε προς τους Αιγυπτίους να εφαρμόσουν το δικό της πολιτειακό μοντέλο, όπου συγκατοικούν στην εξουσία οι μετριοπαθείς ισλαμιστές με τον στρατό.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η ΑΟΖ αυτή εμπίπτει στα κυριαρχικά δικαιώματα του «ψευδοκράτους». Από την πλευρά του, το Ισραήλ απάντησε στην Άγκυρα ότι το «ψευδοκράτος» δεν αναγνωρίζεται διεθνώς και ότι η ΑΟΖ ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εμπλοκή EE

Το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ μεταφέρεται και στην EE, όπου η κυπριακή κυβέρνηση κρατεί παγωμένο το άνοιγμα του ενταξιακού κεφαλαίου για την ενέργεια, επειδή η Άγκυρα παρενόχλησε πολιτικά ερευνητικά σκάφη που ενεργούσαν προς όφελος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε επίπεδο EE φαίνεται ότι οι Γερμανοί δείχνουν ενδιαφέρον, όπως και οι Γάλλοι, για την εκμετάλλευση των πετρελαίων και του φυσικού αερίου, που βρίσκεται στον κυπριακό βυθό. Στη Λευκωσία πυκνώνουν οι φωνές που υποστηρίζουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, που θα περιλαμβάνει, εκτός από τον τομέα της ενέργειας, και αυτόν της ασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα περαιτέρω τουρκικών παρενοχλήσεων ή κρίσεων, υπό την έννοια ότι επίθεση σε βάρος των Κυπρίων θα πλήττει και τα συμφέροντα του Ισραήλ.

Ο άξονας της ενέργειας

Το Τελ Αβίβ πάντως θα μπορούσε να ευνοήσει έναν ενεργειακό άξονα που θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα περνά από την Κύπρο και την Ελλάδα, και θα καταλήγει στην EE. Η εμπλοκή της EE στην υπόθεση ενδέχεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις επιθετικές τάσεις της Τουρκίας, καθότι εάν πληγούν τα πετρέλαια της Κύπρου, θα πληγούν ταυτοχρόνως και τα συμφέροντα των ευρωπαίων εταίρων. Η Άγκυρα εμφανίζεται ωε εναλλακτική ενεργειακή οδός σε σχέση με την Ουκρανία. Είναι επί του παρόντος πρόδηλο ότι η EE, μη έχοντας τι άλλο να πράξει, φλερτάρει με την Τουρκία, όμως θα ήθελε να αποφύγει μια ενεργειακή μέσω της Τουρκίας εξάρτηση, πράγμα που μπορεί να συμβεί μέσω Κύπρου. Η εμπλοκή του Ισραήλ και της EE μέσω Κύπρου μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δυναμική που θα περιορίσει τις τουρκικές απειλές και θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την υφιστάμενη ομηρία στην οποία βρίσκεται ως αποτέλεσμα της οικονομικής της κατάστασης και των τουρκικών απειλών.



Εφημερίδα: ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: