Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ζητά με ψήφισμά της η Ευρωβουλή, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθεί η δημιουργία κατάλληλου κλίματος στις διαπραγματεύσεις, ενώ γίνεται αναφορά και στην επιστροφή της Αμμόχωστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Εκτός αυτών, εγκρίθηκε ειδική τροποποίηση για τον εποικισμό στα κατεχόμενα, με την Επιτροπή να απορρίπτει με συντριπτική πλειοψηφία τροπολογία για επαναφορά του ζητήματος του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα που στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.
Στο προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2010 που παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής (10/2), αναφέρεται και το γεγονός ότι η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλου της Συμφωνίας Σύνδεσης από την Άγκυρα συνεχίζει να επηρεάζει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκία......
Το ψήφισμα, που θα παραπεμφθεί για τελική έγκριση το Μάρτιο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κρίθηκε ως «ισοζυγισμένο ψήφισμα, θετικό προς την ελληνοκυπριακή πλευρά» από τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη.
Εξήγησε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως η καταψήφιση του απευθείας εμπορίου και η αναφορά για τη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, επισημαίνοντας ότι υπερψηφίστηκαν τροπολογίες με τις οποίες ζητείται το άνοιγμα αρχείων για τους αγνοούμενους και ο τερματισμός του εποικισμού από την Τουρκία γιατί αλλάζει ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου.
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης επισήμανε ότι «για άλλη μια φορά απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια των Τούρκων να περάσει άμεσα ή έμμεσα το θέμα του απευθείας εμπορίου και εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο σκηνικό να επαναληφθεί και στην Ολομέλεια ώστε να τελειώσει μια και καλή το ζήτημα».
Ικανοποίηση εξέφρασε και η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου λόγω του ότι «δεν πέρασαν αρνητικές αναφορές για το απευθείας εμπόριο, τις τουρκικές αντιρρήσεις για τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Κυριάκος Μαυρονικόλας που χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικό το ψήφισμα, αφού, όπως ανέφερε, εμπεριέχει όλες τις βασικές θέσεις που ζητούσε και υποστήριζε η ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια προσπάθεια να πετύχει ορθές θέσεις σε ότι αφορά το Κυπριακό.
πηγή
Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου