Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Εβδομήντα CD με... αποδείξεις και ονόματα για φοροδιαφυγή

Στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται 70 cd που περιέχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και τους τόκους που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια 100 περίπου χιλιάδες Έλληνες με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη λίστα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", αποτελεί προϊόν συναλλαγής των ελληνικών Αρχών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πλέον ένα από τα χρησιμότερα όπλα στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών για την εξασφάλιση εσόδων στα κρατικά ταμεία. Το περασμένο διάστημα, το υπουργείο Οικονομικών είχε απευθύνει αίτημα προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε άλλες χώρες, για να αντλήσει στοιχεία για Έλληνες καταθέτες που δεν δηλώνουν τους τόκους που εισπράττουν από τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού.....

Με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενεργοποιήθηκε το μέτρο να κληθούν Έλληνες πολίτες να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν σε τόκους καταθέσεων εξωτερικού που ποτέ δεν είχαν δηλώσει στην Εφορία.
Ειδικότερα, από το σύστημα Taxis γνωστοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη ΔΟΥΓλυφάδας τα ονόματα 15 φορολογουμένων, οι οποίοι, βάσει των στοιχείων που περιέχονται στα 70 CD, δεν έχουν δηλώσει τους τόκους καταθέσεων.
Οι πολίτες αυτοί κλήθηκαν στην Εφορία και αποδέχθηκαν να πληρώσουν 50.000 ευρώ πρόσθετους φόρους για τους τόκους αυτούς. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η συγκεκριμένη λίστα σε συνδυασμό με το νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης και το καθολικό «πόθεν έσχες» θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία.
Τα CD περιέχουν, ανάλογα με τη χώρα, από λίγα έως χιλιάδες ονόματα καταθετών. Για παράδειγμα, το CD που εστάλη από τη Νορβηγία αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη χώρα υπάρχουν μόνο 15 Έλληνες καταθέτες που δεν έχουν δηλώσει τους τόκους που έχουν εισπράξει.
Αντιθέτως, χιλιάδες είναι τα ονόματα από τράπεζες της Ελβετίας, της Κύπρου, του Λουξεμβούργου και άλλων χωρών. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η βάση δεδομένων είναι πολύτιμη για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» αλλά και των δηλωθέντων εισοδημάτων από τους καταθέτες του εξωτερικού, χωρίς να χρειάζεται να τους ανακοινωθεί για ποιον λόγο τούς επέλεξαν σε μελλοντικούς ελέγχους.

cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια: