Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Κλιμακώνεται ο αγώνας του Κρις Σπύρου για την Αγία Σοφία…

Προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ετοιμάζει η Οργάνωση «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» του Ελληνοαμερικανού, πρώην Γερουσιαστή, Κρις Σπύρου.
 
Στόχος είναι η πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Η προσπάθειά του έληξε άδοξα μετά τη σχετική απαγόρευση των τουρκικών αρχών, η οποία του κοινοποιήθηκε με επιστολή του Τούρκου πρεσβευτή στην Ελλάδα, όπου αναφερόταν ότι η τουρκικές αρχές δεν θα επέτρεπαν την επίσκεψη, χαρακτηρίζοντας τις προθέσεις των μελών της οργάνωσης ως προκλητικές....

Και η τοπική μητρόπολη Αλεξανδρούπολης όμως και ο μητροπολίτης Άνθιμος, ζήτησε από τα μέλη της οργάνωσης να παραμείνουν στην Αλεξανδρούπολη και να μην προχωρήσουν την ενέργειά τους, αφού αυτή μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Αποτέλεσμα ήταν η τέλεση Θείας Λειτουργίας στους Κήπους του Έβρου, με τον Κρις Σπύρου να δηλώνει ωστόσο έτοιμος να επιχειρήσει εκ νέου το ερχόμενο έτος να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ» της Κομοτηνής, ο Κρις Σπύρου έριξε «δηλητήριο» προβαίνοντας σε αναφορά για την ομαδική προσευχή 5.000 Μουσουλμάνων στην πλατεία Κοτζιά, στο κέντρο της Αθήνας, σε ανοιχτό χώρο: «…χαρήκαμε γιατί μπόρεσαν ελεύθερα να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα και μπράβο στην Ελλάδα και μπράβο στους Έλληνες που δεν το θεώρησαν πρόκληση», ανέφερε, σε μία ευθεία αντιπαραβολή του τι συμβαίνει στην Τουρκία, η οποία, παρεμπιπτόντως, επικαλείται το επιχείρημα ότι η Αγία Σοφία λειτούργησε επί πολλούς αιώνες και ως τζαμί…

Όσον αφορά στη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Κρις Σπύρου περιορίστηκε να το αποκαλέσει «όμηρο» και «κατεκτημένο», αναφέροντας ότι τα λόγια αυτά τα έχει πει ο Πατριάρχης σε δηλώσεις του προς αμερικανικά ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας μία ακόμη δήλωση του Πατριάρχη: «…σταυρώνομαι και ότι τα θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματά μου παραβιάζονται και ότι αισθάνομαι ντροπή για την μη κατανόηση του κράτους που τυγχάνει να είναι η έδρα του Πατριαρχείου».
defencepoint

Δεν υπάρχουν σχόλια: