Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Καραμπίνες για... «φίλημα»!....... άντε και καλό κυνήγι !


Για να αποφύγει τις παγίδες ο σοφός αγοραστής αναπτύσσει το «εσωτερικό μάτι»... Αυτό το εσωτερικό μάτι διακρίνει ανάμεσα στα ουσιώδη στοιχεία του κυνηγετικού όπλου και στα επουσιώδη φτιασιδώματα που εφευρίσκονται για να τον δελεάσουν σε μια πιο δαπανηρή αγορά, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά πλεονεκτήματα. Ο έξυπνος αγοραστής που έχει ψάξει την αγορά θα έχει δει ότι το σύστημα πώλησης αυτοκινήτων έχει εισέλθει και στον χώρο του όπλου, με τη διαβάθμιση μοντέλων από το απλό μέχρι το «Super ΧLG», με «τούρμπο» κλπ.....

Καραμπίνες  για... «φίλημα»!Ομως το όπλο δεν είναι αυτοκίνητο διότι, ευτυχώς, στα όπλα έχουμε Τράπεζες Δοκιμών και επίπεδα ασφάλειας που δεν μπορούν να παρακαμφθούν, οπότε όλα τα όπλα είναι -αρχικά τουλάχιστον- ίσα. Επιπλέον, ο σκοπός του όπλου (η ευστοχία), επιβάλλει τεχνικά χαρακτηριστικά που είναι όμοια σε όλες τις βαθμίδες ποιότητας. Αυτό που μένει -και το εκμεταλλεύονται οι διευθυντές μάρκετινγκ- είναι τα επουσιώδη σημεία, όπως το φινίρισμα, το σκάλισμα και άλλα.
Οταν λοιπόν ψάχνουμε για καλές αγορές, η αρχική εστίασή μας θα πρέπει να είναι στις χαμηλές βαθμίδες κάθε γκάμας, δηλαδή στα βασικά μοντέλα κάθε εταιρείας, διότι αυτά τα «ταπεινά» όπλα έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με τα πιο ακριβά μοντέλα.
Από τα όπλα που έχουμε εξετάσει για ρεπορτάζ ξεχωρίζουν μερικά που στέκουν σαν ιδιαίτερα καλές αγορές. Ας τα δούμε αναλυτικά.
ΒRΕDΑ ΧΑΝΤΗΟSΕφεύρημα του πατέρα του συστήματος αδρανείας, Bruno Civolani, η XANTHOS μπήκε σαν μια πνοή νέου αέρα στον χώρο της καραμπίνας. Η βάση της είναι ατσάλινη, αλλά λόγω του τρόπου κατασκευής και του υλικού της είναι ελαφριά. Η βάση της είναι από πρεσαριστό ατσάλι αλλά με πάχος 2 χιλιοστών. Ο σχεδιαστής της έχει εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει το πρεσαριστό μέταλλο και έχει ενσωματώσει οδηγούς στο σχήμα της βάσης, καταργώντας έτσι τον σιδηρόδρομο.
Το κλείστρο της Xanthos είναι απλό και άμεσα προσβάσιμο για συντήρηση και καθαρισμό. Το ίδιο ισχύει για την σκανδαλοθήκη. Η κάννη είναι ποιοτική όπως όλες οι κάννες Breda, ενώ το κοντάκι και η πάπια έχουν μελετηθεί για μέγιστη εργονομία.
ΒΕRΕΤΤΑ VITORIAH Vitoria έχει μηχανισμό αδρανείας και ουσιαστικά είναι μια αναβιωμένη Benelli SL 80, με τη βάση μόνιμα βιδωμένη στην κάννη. Κατασκευάζεται και δοκιμάζεται στην Ισπανία, σε εργοστάσιο της Beretta, με ποιότητα που στέκει άνετα δίπλα στα υπόλοιπα ιταλικά όπλα της εταιρείας.
Η Vitoria προσφέρει απλότητα μηχανισμού -ένα από τα πλεονεκτήματα της αδράνειας- ενώ είναι και απλή στη συναρμολόγηση αφού κάννη, βάση και κλείστρο μένουν πάντα σε ένα σύνολο που κουμπώνει στη βάση. Στην έκδοση μάλιστα με το συνθετικό κοντάκι, η απλότητα συνδυάζεται με την αντοχή και τη χαμηλή τιμή. Είναι μια από τις πιο συμφέρουσες αγορές σήμερα.
ΒΕΝΕLLΙ RΑFΑΕLLΟΤο περιστροφικό κλείστρο της Benelli είναι το θεμέλιο στα οποίο βασίζεται το σύνολο σχεδόν της παραγωγής της. Η Rafaello έχει φυσικά το περιστροφικό κλείστρο, αλλά καταφέρνει να το προσφέρει σε ένα σχήμα που θυμίζει το σχήμα και τη γραμμή της πρώτης καραμπίνας της εταιρείας, της παλιάς SL80 που έκανε διάσημη τόσο την εταιρεία όσο και την αδράνεια.
Η Rafaello βέβαια είναι μια εξέλιξη σε σύγκριση με την SL-80. Το περιστροφικό κλείστρο είναι εξαιρετικά εύκολο στη συντήρηση και ανθεκτικό σε πιέσεις, με κλείδωμα στην κάννη με δύο τεράστια «αυτιά» όπως τα ραβδωτά τουφέκια τύπου Mauser.
Στη Rafaello το κλείστρο στεγάζεται στο πάνω μέρος της βάσης που είναι κυλινδρικό και ατσάλινο, θυμίζοντας την παλιά SL 80. Η υπόλοιπη βάση είναι από εργκάλ για μείωση του βάρους.
Το άλλο μεγάλο κατόρθωμα της Benelli είναι η μείωση του όγκου της πάπιας, επιτρέποντας έτσι στο αριστερό χέρι να είναι κοντά στον άξονα της κάννης, κάτι που βοηθά την ευστοχία και κάνει το όπλο πιο κομψό.
BENELLI MONTEFELTROH Montefeltro ήταν η πρώτη καραμπίνα με το νέο περιστροφικό κλείστρο της Benelli. Εχει όλα τα πλεονεκτήματα του συστήματος, αλλά και κάτι άλλο που είναι σημαντικό για πολλούς: έχει βάση μονομπλόκ με κυρτή ράχη. Η κυρτή ράχη βοηθά μερικούς στη σκόπευση, ενώ πολλοί τη θεωρούν πιο κομψή από τα όπλα που έχουν «σκαλί» στη βάση. Επιπλέον, η ενιαία κατασκευή της βάσης, χωρίς καπάκια κλπ., είναι πιο απλή στη συναρμολόγηση και στη συντήρηση του όπλου. Η Montefeltro συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της συμβατικής καραμπίνας με κυρτή βάση εργκάλ, με το σύστημα αδρανείας. Και βέβαια έχει και αυτή τη λεπτή πάπια που βοηθά στη σκόπευση.
FRΑΝCΗΙ FASTHFranchi έχει βγάλει πολλά μοντέλα καραμπίνας και όλα είναι καλά. Ενα όμως που ξεχωρίζει ως καλή αγορά σήμερα, είναι το ελαφρύ μοντέλο Fast βάρους μόλις 2,65 κιλών, με την κοντή κάννη των 61 εκατοστών.
Η Fast έχει σύστημα αδρανείας και είναι απλή, ενώ έχει λεπτή πάπια και γενικά συμμαζεμένο σχήμα για άνετο κράτημα και γρήγορη επώμιση. Με βάρος μικρότερο από πολλά δίκαννα, είναι μια καλή επιλογή για κυνήγια όπου το ελαφρύ όπλο είναι σημαντικός παράγοντας. Εσωτερικά η Franchi Fast δείχνει καλή και προσεγμένη κατασκευή, με σωστή διαμόρφωση τμημάτων και ικανοποιητική λείανση.
ΒΕRΕΤΤΑ URICA 2Η σειρά Urica είναι άμεσος απόγονος της σειράς 302 που άφησε ιστορία στο χώρο του αυτογεμούς κυνηγετικού όπλου. Η Urica έχει μια καλύτερη εργονομική σχεδίαση από την παλιά 302, με επιρροές από τον σχεδιαστή Giugiaro, γνωστό και από τα αυτοκίνητα De Tomaso Pantera και άλλα δημιουργήματα που τον έκαναν διάσημο.
Ο Giugiaro έδωσε ένα πιο κυρτό σχήμα στη βάση της καραμπίνας, που την κάνει πιο φιλική στο χέρι και στον ώμο. Οι τεχνικοί της Beretta έκαναν το σύστημα αερίων ικανό να δέχεται όλων των ειδών φυσίγγια, αλλά είχαν την οξυδέρκεια να διατηρήσουν την απλότητά της 302 σε ό,τι αφορά τον χειρισμό. Η σκανδαλοθήκη έμεινε απλή, η κάννη έχει εσωτερικά τσοκάκια, η ρίγα είναι όπως παλιά, η αξιοπιστία του μοντέλου παραμένει σήμα κατατεθέν της μάρκας.
ΒRΟWΝΙΝG ΡΗΟΕΝΙΧ Το νέο μοντέλο της Browning, το Phoenix, υιοθετεί τον δοκιμασμένο μηχανισμό αερίων της εταιρείας, που είναι απλός και αποδεδειγμένα αξιόπιστος. Το συνθετικό κοντάκι είναι ό,τι πρέπει για σκληρή χρήση, ενώ η πάπια με τις λεπτές διαστάσεις επιτρέπει άνετο κράτημα και βοηθά τη σκόπευση. Η ανθεκτικότητα ενσωματώνεται και στο φινίρισμα των μεταλλικών μερών του όπλου που είναι μαύρο ματ και ιδιαίτερα ανθεκτικό σε τριβές και γδαρσίματα. Στη Phoenix δεν γίνεται καμία υποχώρηση στην κομψότητα. Το όπλο είναι φτιαγμένο για σκληρή χρήση σε χέρια κυνηγών που δεν εκτιμούν ιδιαίτερα το καθάρισμα και την περιποίηση του όπλου.
Η κάννη του Phoenix έχει διευρυμένο αυλό με διάμετρο 18,8 χιλιοστά, που προσφέρει βελτιωμένη κατανομή και μειωμένο λάκτισμα. Εχει τσοκάκια Invector πιστοποιημένα για χρήση με ατσάλινα σκάγια. Συνολικά είναι ένα κυνηγετικό όπλο που θα τα κάνει όλα και κοστίζει κάτω από 1.000 ευρώ, τιμή που το καθιστά μια καλή αγορά.
RΕΜΙΝGΤΟΝ 11-87Η11-87 είναι συνέχεια της γενεαλογίας Remington που άρχισε με την 1100 και ήταν ο πρωτοπόρος των όπλων αερίων. Η βάση της είναι ατσάλινη, με συμβατική κατασκευή σε εργαλειομηχανές. Η κάννη της είναι αχρωμίωτη με αυλό 18,5 όπως συνηθίζεται στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, ενώ το σχήμα της παραμένει πιστό στη γραμμή της κυρτής βάσης που η Remington ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι όπλο με τεράστια αντοχή, αποδεδειγμένη αξιοπιστία και προσφέρει βλητική απόδοση που το έκανε διάσημο παγκοσμίως.
Η γκάμα της Remington είναι τεράστια, με παραλλαγές για κάθε πιθανή χρήση και άθλημα. Το βασικό μοντέλο με το λιτό φινίρισμα είναι η πιο φθηνή λύση, που δίνει όλα τα πλεονεκτήματα σε ένα απλό σύνολο.
WΙΝCΗΕSΤΕR Χ3Η Winchester ακολουθεί το σύστημα αερίων που εφαρμόζει και η Browning, ένα σύστημα απλό, άμεσα κατανοητό και εύκολο στη συντήρηση και στη συναρμολόγηση. Το φινίρισμα της Χ3 είναι εντυπωσιακό, αλλά η τιμή είναι προσιτή. Εσωτερικά το σύστημα είναι όμοιο με αυτό που έχουν όλα τα μοντέλα της γκάμας, άρα δεν υστερεί λειτουργικά σε σύγκριση με τα πιο ακριβά μοντέλα με το πιο ακριβό φινίρισμα.
Η Χ3 έχει θαλάμη 76 χιλιοστών και τσοκάκια Invector και κάνει για όλες τις δουλειές, κάτι το σημαντικό για ένα όπλο που προορίζεται για σκληρή χρήση και γενικό κυνήγι. Η εξαεριζόμενη ρίγα θα βοηθήσει όσους έχουν συνηθίσει τη σκοπευτική εικόνα που προσφέρει σε συνδυασμό με το λευκό σκόπευτρο.
ΟΙ ΤΙΜΕΣΠαρακάτω ο πίνακας των τιμών αναφέρεται στη λιανική τιμή που δίνει η αντιπροσωπεία για όπλα με λιτό φινίρισμα και εσωτερικά τσοκ. Ενδέχεται κάποια καταστήματα να δίνουν ακόμη χαμηλότερες τιμές, άρα αξίζει να κάνει ο κάθε κυνηγός την αναγκαία έρευνα αγοράς.
  • BREDA XANTHOS: 1565€
  • BERETTA URICA 2: 1474€
  • BERETTA VITORIA: 820€
  • BENELLI RAFAELLO: Από 1308€
  • BENELLI MONTEFELTRO: Από 1138€
  • FRANCHI FAST: 1150€
  • BROWNING ΡΗΟΕΝΙΧ: 990€
  • REMINGTON 11-87: 1280€
  • WINCHESTER Χ3: 1390€
Νικήτας Κυπρίδημος

Δεν υπάρχουν σχόλια: