Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Βολεμένων τω ανάγνωσμα ....


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία καλεί για κατάθεση σχετικά με τις συμφωνίες της Γερμανικής εταιρείας και του ΟΤΕ τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και δύο πρώην διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. Με φόντο τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Siemens, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε την Πέμπτη για τεράστια διαφθορά, διαμηνύοντας παράλληλα, ότι η επιχείρηση κάθαρσης στο δημόσιο βίο πρέπει να φθάσει μέχρι τέλους......
Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής να ανοίξουν λογαριασμοί επιχειρηματιών και χρηματιστών, που φέρονται να εμπλέκονται στην διακίνηση «μαύρου» χρήματος από τη Siemens, ο Πρωθυπουργός έστειλε από την Αρκαδία ξεκάθαρο μήνυμα, μιλώντας για τεράστια διαφθορά. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου «τα χρήματα του Ελληνικού λαού που πηγαίνουν σε προμήθειες, έργα, διαφημίσεις, σε διάφορες εταιρείες συμβουλευτικές, όλα γίνονταν μέσα από την αδιαφάνεια… Υπάρχει τεράστια διαφθορά. Πολύ απλά τεράστια διαφθορά». Την ίδια ώρα, προ των πυλών της Εξεταστικής για να καταθέσουν όσα ξέρουν για τις συμφωνίες του ΟΤΕ με τη Siemens, βρίσκονται μετά από πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης και δύο παλαιά διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ, ο Πέτρος Λάμπρου και ο Γιώργος Σκαρπέλης. Το πρωί της Πέμπτης το κατώφλι της Εξεταστικής πέρασε για τρίτη φορά η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου και δύο πρώην διευθυντικά στελέχη της Siemens, o Διονύσης Δενδρινός και ο Πρόδρομος Μαυρίδης, o οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με την Επιτροπή, αν τύχει ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.

Εν τω μεταξύ, έγγραφο που έχει στην διάθεσή της η Εξεταστική Επιτροπή, αποκαλύπτει μία καλά οργανωμένη βιομηχανία ξεπλύματος χρήματος, που είχε στηθεί με επίκεντρο τα «μαύρα» ταμεία της Siemens. Οι διαδρομές του «μαύρου» χρήματος ήταν δύο. Από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens οι μίζες πήγαιναν με εμβάσματα σε παρένθετα πρόσωπα και offshore εταιρείες και με νέα εμβάσματα κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς υπαλλήλους. Η άλλη διαδρομή ήταν πιο πολύπλοκη. Το τραπεζικό στέλεχος της Dresdner Bank στην Ελβετία Ζαν Κλοντ Όσβαντ ερχόταν στην Ελλάδα, έπαιρνε βαλίτσες με μετρητά από Έλληνες, που ήθελαν να ξεπλύνουν χρήματα στο εξωτερικό, παραδίδει τα χρήματα σε στελέχη της Siemens Hellas που χρηματίζουν Έλληνες και εκείνοι μέσω των offshore του Χριστοφοράκου τα μεταφέρουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Σε νέα έφοδο που έγιναν στα γραφεία της Siemens στην Αθήνα αυτή τη φορά από τους Εφέτες ειδικούς ανακριτές, κατασχέθηκαν 21 κινητά και ασύρματα τηλέφωνα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ένας φορητός υπολογιστής του και ο σκληρός δίσκος από το κομπιούτερ της γραμματέως του.
alpha

Δεν υπάρχουν σχόλια: