Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου εντοπίστηκαν ανοιχτά της Κύπρου

24 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εντόπισε η εταιρία, η οποία πραγματοποίησε τις έρευνες για λογαριασμό της Ισραηλινής Κυβέρνησης σε οικόπεδο, το οποίο γειτνιάζει με τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
Όπως είχε αποκαλύψει το Σίγμα στις 8 Ιουνίου στο συγκεκριμένο οικόπεδο οι Ισραηλινοί έχουν εντοπίσει την μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου των τελευταίων ετών. 
Το Ισραήλ έχει εντοπίσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές, που εφάπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης. Απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί στην ποσότητα που εντοπίστηκε.......
 
Το φυσικό αέριο εντοπίστηκε στις θαλάσσιες περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ, που εφάπτονται με το κυπριακό "οικόπεδο δώδεκα", του οποίου την εκμετάλλευση των αποθεμάτων ανέλαβε η αμερικανική εταιρεία "Noble Energy", η ίδια που ανέλαβε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Ισραήλ.
Ο Υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου υποστήριξε, στο μεταξύ, ότι μέρος των ποσοτήτων του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εμπίπτει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων του με το Λίβανο.
Η Κύπρος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις, όσον αφορά την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης, με το Ισραήλ, τη Συρία και το Λίβανο, ενώ έχει καταλήξει ήδη σε συμφωνία με την Αίγυπτο.
Μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις, οι οποίες, όμως, προσκρούουν σε τεχνικά εμπόδια, τα οποία πηγάζουν από την απουσία επαρκούς νομοθετικού πλαισίου στο Ισραήλ.
Η Κύπρος επιδιώκει να υπογράψει ταυτόχρονα με όλες τις γειτονικές της χώρες συμφωνία για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έστω κι αν μεταξύ τους δεν μπορούν να συμφωνήσουν.-sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: