Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Γάλλος εμπειρογνώμονας αποκάλυψε σε Συνέδριο στη Νέα Ορλεάνη πως μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου (εντος ΑΟΖ) βρίσκεται το μεγαλύτερο ίσως κοίτασμα φυσικού αερίου στο κόσμο.

Eξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, ενδεχομένως ανάλογο του «Λεβιάθαν», που είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου, στα «ανεπίσημα» όρια που διαχωρίζουν τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας.

Αυτό αποκάλυψε σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων στην Νέα Ορλεάνη, προσελκύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των ειδικών, Γάλλος εμπειρογνώμονας του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (BEICIP), ο οποίος είναι και εκ των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα.

Ο Γάλλος ειδικός – είναι ένας από τους επιστήμονες που κατέχουν τα περισσότερα επιστημονικά .....
δεδομένα για την περιοχή – μίλησε για εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα, το οποίο και χαρτογράφησε. Η αποκάλυψη, έρχεται μερικές μόνο μέρες, πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το θέμα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στη συνάντησή τους την Πέμπτη.
Περισσότερα από 10 κοιτάσματα πέραν του «Οικοπέδου 12» -που απομένει να διαφανεί το μέγεθος και τις δυνατότητες εκμετάλλευσής τους υπάρχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, επισημαίνουν οι ειδικοί και τα δεδομένα είναι γνωστά στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, από χθες, ξεκίνησαν νέες θαλάσσιες σεισμογραφικές έρευνες, αυτή τη φορά κυρίως στα ανοικτά του Κόλπου Ακρωτηρίου. Το ερευνητικό «RAMFORM VANGUARD» της νορβηγικής PGS έπιασε από χθες το πρωί δουλειά, ενώ δεύτερο σκάφος, το «M/VGeosund» που ναύλωσε η Noble αφού κινήθηκε μέχρι το Ζύγι, μπήκε χθες στο λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: