Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Το ΝΑΤΟ δεν "πιστεύει" στις Ρωσικές ΕΔ.

Το ΝΑΤΟ δεν πιστεύει στην μαχητική ικανότητα του ρωσικού στρατού. Τα συμπεράσματα αυτά ανήκουν σε εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ μετά από ανάλυση για την κατάσταση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον πόλεμο στη Νότια Οσετία το 2008.

Η σχετική έκθεση του ΝΑΤΟ , δόθηκε στη δημοσιότητα από το Wikileaks. Σύμφωνα με ξένους στρατιωτικούς αναλυτές, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μόνο τοπικές συγκρούσεις μιας μικρής ή μεσαίας κλίμακας, και δεν είναι σε θέση να ενεργούν ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέτωπα .....
Τα συμπεράσματα αυτά βασίστηκαν στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή και σύγχρονα μέσα για τη μεταφορά του στρατιωτικού προσωπικού.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ, μια άλλη αδυναμία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι ο κακός συντονισμός των διαφόρων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Ειδικότερα, δεν μπορούν να συνεργαστούν σωστά και να ενεργούν ,ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Ο Ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ Dimitri Rogozin θεωρεί γελοίες τέτοιες εκτιμήσεις, καλώντας την ηγεσία της Συμμαχίας να ανάπτυξει μιας πιο επαγγελματική προσέγγιση για την αξιολόγηση του στρατιωτικού και τεχνικού δυναμικού της Ρωσίας και να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός έχει πλέον επανεξοπλιστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές αρχές κάνουν ό, τι μπορούν να διαθέσουν κεφάλαια για την αναβάθμιση του στρατού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπεράσματα αυτά "δεν μας προβληματίζουν, αλλά, μάλλον, μας διασκεδάζουν.Πάρτε για παράδειγμα τη δήλωση ότι οι Ρώσοι δεν μπορούν να αγωνιστούν σε περίπτωση κακοκαιρίας. Μπορώ να πω ότι στο Αφγανιστάν ο καιρός είναι συνήθως καλός, αλλά κρίνοντας από τα αποτελέσματα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή, οι περισσότερες από τις μονάδες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να πολεμήσουν ».

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τι λένε γι 'αυτά; Ο Αναλυτής Vladislav Shurygin σχολίασε σχετικά με την κατάσταση για Pravda.ru:

«Οι εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, δεν απέχουν πολύ από την αλήθεια. Μετά από κάθε προγραμματισμένη άσκηση σχεδόν όλοι οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κάνουν παρόμοια συμπεράσματα. Μπορεί η λεγόμενη στρατιωτική μεταρρύθμιση να έχει εμφανίσει ήδη κάποια αποτελέσματα αλλά η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών μας, δεν έχει αυξηθεί.

Πάρτε, για παράδειγμα, τη δημιουργία των ταξιαρχιών . Η ανάγκη για αυτό το βήμα εξηγείται από την ανάγκη για στελέχωση εκατό τοις εκατό. Λοιπόν, τα καταφέραμε. Αλλά τι έχει αλλάξει; Τίποτα.
Όσο για τα προβλήματα με το σώμα των αξιωματικών, που υπάρχουν, οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ τα περιγράφουν με ένα αρκετά λεπτό τρόπο. Τι παρατηρούμε ως αποτέλεσμα στη λεγόμενη μεταρρύθμιση; Τα περισσότερα στρατιωτικά ιδρύματα έχουν κλείσει, η κατάρτιση του σώματος των αξιωματικών έχει σχεδόν ανασταλεί. Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της τεχνικής εκπαίδευσης έχει μειωθεί κατά πολύ, και μπορούμε τώρα να μιλήσουμε για την ταχεία υποβάθμιση της.

Ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων για να το θέσω επιεικώς, είναι πολύ πίσω από το επιθυμητό. Όλα αυτά κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Γεωργία, οδήγησαν σε περιττές απώλειες. Τουλάχιστον δύο από τα επτά αεροσκάφη που χάθηκαν το 2008 χάθηκαν από "φιλικά πυρά". Δηλαδή, η αεράμυνα τους χτύπησε κατά λάθος, αφού νόμισε ότι είναι Γεωργιανά. Μπορώ να αναφέρω και άλλα παραδείγματα αυτού του είδους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των αερομεταφερόμενων τμημάτων κλπ. Δεν υπάρχουν λόγοι για να πούμε ότι ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων έχει βελτιωθεί.

Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να καυχιόμαστε ότι νικήσαμε τη Γεωργία σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Αν ο αντίπαλος ήταν λίγο πιο σοβαρός θα μπορούσε η σύγκρουση να έχει λήξει διαφορετικά”.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: