Τεράστια η σημασία που αποδίδουν στη διατήρηση της συνεργασίας τους
To ντόμινο των συγκλονιστικών εξελίξεων στον αραβικό κόσμο έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας και αναμφισβήτητα οι ανατροπές που ξεκίνησαν σε Τυνησία και Αίγυπτο αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου.
Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι ιστορικές και καθεστώτα και δυναστείες που για δεκαετίες είχαν παγιωθεί, πλέον, νιώθουν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Η ανατροπή του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο άνοιξε το δρόμο και την όρεξη στους λαούς των υπολοίπων χωρών της Μέσης Ανατολής, να αμφισβητήσουν αξίες και αρχές, που για σειρά ετών βρίσκονταν στο απυρόβλητο. Η Αίγυπτος των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων .....ιστορικά αποτελεί τον προάγγελο εξελίξεων στο σύνολο του αραβικού κόσμου και, πλέον, έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Μετά τη Λιβύη, και το Μπαχρέιν βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς οι πολίτες φαίνεται να είναι περισσότερο αποφασισμένοι από ποτέ να προβούν σε αλλαγές, ενώ το αίτημα για εκδημοκρατισμό είναι πλέον ισχυρότερο από ποτέ άλλοτε.
Πέρα από την σημασία αυτών των κινημάτων για τους κατοίκους των χωρών της Μέσης Ανατολής, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να εξετάσουμε τη στάση που κρατάει η Αμερική, αλλά και το τι συνεπάγεται για την υπερδύναμη η όλη κατάσταση.
Είναι δεδομένο ότι τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούσαν στρατηγικούς συμμάχους στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, αλλά και του αραβικού κόσμου γενικότερα. Το Μπαχρέιν, παρά το μικρό του μέγεθος και το μικρό πληθυσμό, αποτελούσε για πολλά χρόνια σύμμαχο-κλειδί, κάτι το οποίο είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, εάν μελετήσει το χάρτη. Βρίσκεται μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, και αποτελεί την έδρα του περίφημου 5ου Στόλου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Πρόκειται για τη βάση από την οποία πραγματοποιούνται επιδρομές και επιχειρήσεις υποστήριξης στις χερσαίες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υποστήριξης του σχεδίου αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ.
Η διατήρηση της συμμαχίας
Σημαντικοί στρατιωτικοί αναλυτές, αλλά και άνθρωποι του Πενταγώνου συμφωνούν απόλυτα σε ένα πράγμα. Στη σημασία και την αξία της διατήρησης της συμμαχίας με το Μπαχρέιν. Θεωρούν αδιανόητη και καταστροφική για τα αμερικανικά συμφέροντα την αλλαγή αυτής της κατάστασης και ήδη στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει σημάνει συναγερμός. Εάν ο λαός καταφέρει να ανατρέψει το καθεστώς του Βασιλιά Χαμάντ Μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, τότε πολλά δεδομένα ανατρέπονται και ο κίνδυνος για να υπερισχύσει μία ισλαμική κυβέρνηση είναι τόσο ορατός όσο και επικίνδυνος. Οι όποιες προθέσεις για εκδημοκρατισμό, που προβάλλει η Αμερική, σταματούν εκεί που τα αμερικανικά συμφέροντα τίθενται εν αμφισβητήσει.
Η ωμή πολιτική πραγματικότητα
Η ωμή πολιτική πραγματικότητα και οι ανάγκες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχουν καταστήσει σαφές ότι το μικρό αυτό σύμπλεγμα νησιών δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο είναι περισσότερο από βέβαιο ότι δεν θέλουν να απολέσουν σε καμιά περίπτωση.
Η κυβέρνηση Ομπάμα μπορεί να τήρησε διακριτική στάση στις προηγούμενες περιπτώσεις πολιτικών αναταραχών, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Τηνυσία, όμως πλέον η ανασφάλεια και η ανησυχία είναι μεγαλύτερες από ποτέ πριν. Η Χίλαρι Κλίντον διεμήνυσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Αμερική έχει βαθύτατες ανησυχίες για την κατάσταση και ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση και ηρεμία, υπογραμμίζοντας ότι η βία δεν αποτελεί λύση.
Η σκακιέρα της Μέσης Ανατολής παίρνει φωτιά
ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του στο CNN, ο ειδικός σε θέματα του αραβικού κόσμου Μάικλ Ρούμπιν χαρακτήρισε το Μπαχρέιν ως την πιο σημαντική συμμαχία των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ και αυτός επεσήμανε ότι οι ηγέτες των ισλαμικών χωρών βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα μονόδρομο, αυτόν των άμεσων και δραστικών αλλαγών προς τον εκδημοκρατισμό. Οι εξελίξεις, πλέον, τρέχουν γρηγορότερα από ποτέ και η Αμερική δεν δύναται να απολέσει και αυτόν τον σύμμαχο. Το Μπαχρέιν για το Ιράν αποτελεί ό,τι το Κουβέιτ στο θέμα του Ιράκ, δηλαδή ένα ανάχωμα και μία όαση πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης, κάτι το οποίο όχι μόνο γνωρίζει ο Λευκός Οίκος, αλλά και υπογραμμίζει σε κάθε περίσταση. Ο Ρούμπιν τόνισε, σε συνέντευξή του, ότι, εάν και ίσως σε περίπτωση που ανατραπεί ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, καθώς είναι δεδομένο ότι μια ισλαμιστική κυβέρνηση θα αποτελέσει το δορυφόρο του Ιράν και ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσει αλλού καταφύγιο. Πού θα είναι αυτό; Πιθανότατα στο Κατάρ, όμως, και αυτή η περίπτωση παρουσιάζει ερωτηματικά και προβληματισμούς. Ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων σε Αφγανιστάν και Ιράκ ανατρέπεται και πλέον η Αμερική νιώθει τους κλυδωνισμούς από τις αναταραχές να κλονίζουν συμμαχίες και δεδομένα πολλών δεκαετιών. Θα κινηθεί, πλέον, η κυβέρνηση Ομπάμα πιο δραστικά και πιο αποφασιστικά απ' ό,τι πριν; Πιθανόν ναι, και πλέον η σκακιέρα της Μέσης Ανατολής παίρνει φωτιά.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου