Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Εμφανίστηκαν οι πρώτοι μνηστήρες για τον ελληνικό μαύρο “χρυσό” – Κρούσεις από πετρελαϊκές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας έχει δεχθεί η κυβέρνηση.

Κρούσεις από πετρελαϊκές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας έχει δεχθεί η κυβέρνηση.
Σε Θράκη, Γρεβενά και Δ. Ελλάδα θα ξεκινήσουν οι πετρελαϊκές έρευνες.

Τις πρώτες κρούσεις από πετρελαϊκές εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα του Καναδά, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται να αναλάβουν έρευνες αναζήτησης μαύρου χρυσού στην Ελλάδα, έχει δεχθεί η κυβέρνηση ενόψει της σύστασης φορέα πετρελαϊκών ερευνών στη χώρα μας.....

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο “Reuters” ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, οι έρευνες μπορούν να ξεκινήσουν στα χερσαία τμήματα των Ιωαννίνων, των Γρεβενών ή της Θράκης, καθώς και στα ανοιχτά του Πατραϊκού Κόλπου.
“Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι ο φορέας να αρχίσει να δουλεύει στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκεί που έχουμε ώριμα επιστημονικά δεδομένα” είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι το υπουργείο δεν θα περιμένει να λυθεί το θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία. “Η Ελλάδα, ακριβώς επειδή είναι μία ανεξερεύνητη περιοχή, έχει δυνατότητες να κάνει και έναν και δύο κύκλους παραχωρήσεων χωρίς να εμπλακεί καθόλου σε ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική της χώρας”, είπε ο κ. Μανιάτης.

Σε δύο χρόνια η πρώτη άδεια
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, στα τέλη της άνοιξης θα έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. “Ο φορέας δεν θα κάνει ο ίδιος έρευνες, δεν θα αγοράζει σκάφη, γεωτρύπανα ή άλλο υλικό. Θα κάνει αναθέσεις σε ιδιώτες και στη συνέχεια θα παρακολουθεί για λογαριασμό του δημοσίου την πιστή εφαρμογή των όρων των αναθέσεων”, ανέφερε ο κ. Μανιάτης. Όπως εκτίμησε ο υφυπουργός, σε διάστημα 18-24 μηνών μπορεί να έχει δοθεί η πρώτη άδεια πετρελαϊκών ερευνών σε ανάδοχο εταιρεία. “Μπορεί να πρόκειται για σεισμολογικές έρευνες, ίσως και γεωτρήσεις”.
Ο κ. Μανιάτης ερμήνευσε την απουσία ενδιαφέροντος από τις πετρελαϊκές εταιρείες για τη χώρα μας τα τελευταία 12 χρόνια ως αποτέλεσμα της έλλειψης θεσμικού πλαισίου αλλά και πολιτικής βούλησης.

Ελληνικό πετρέλαιο για το 25% των αναγκών μας
"Με βάση όλα τα ανεπεξέργαστα, πρόχειρα και αποσπασματικά δεδομένα που υπάρχουν, η Ελλάδα έχει δυνατότητες να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο", ανέφερε ο κ. Μανιάτης προσθέτοντας πως "πιθανώς σε χρονικό βάθος κάποιων ετών μπορούμε να φτάσουμε σε μερίδιο της τάξης του 1/5 ή του 1/4. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η χώρα δίνει κάθε χρόνο το 4% - 5% του ΑΕΠ, γύρω στα 10 έως 12 δισ. για εισαγωγές πετρελαίου, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθεί εγχώρια παραγωγή”.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: