Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Σύγκριση αλόγου με… μοσχάρι = ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Κάθε όριο γελοιότητας και αυτοκαταστροφικής διάθεσης (άλλη είναι η κατάλληλη λέξη…) έχει ξεπεράσει η παραπληροφόρηση των Ελλήνων πολιτών αναφορικά με τα υποβρύχια Type 214.

 Αυτή τη φορά φθάσαμε στο σημείο να συγκρίνουμε τις τιμές του ελληνικού και του τουρκικού υποβρυχίου, με κανέναν από τους πολυπράγμονες του χώρου της άμυνας να μην έχει μπει στον κόπο καν να αναφέρει, το πόσα τουρκικής κατασκευής συστήματα θα ενσωματώσουν στα δικά τους Type 214 οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες, μια διαδικασία η οποία, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, θα οδηγήσει σε δυσθεώρητα ύψη την τελική τιμή ανά μονάδα προϊόντος που θα καταβάλλουν τελικά οι Τούρκοι. Τι ακριβώς δηλαδή περιλαμβάνει η τιμή που φέρονται να έχουν εξασφαλίσει οι Τούρκοι....
Αφορμή της νέας διαμάχης που έχει ξεσπάσει είναι πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» το οποίο υποστηρίζει ότι τα δύο νέα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 που παραγγέλθηκαν το 2010 από την ελληνική κυβέρνηση, θα αγοραστούν 50% ακριβότερα από τα «πανομοιότυπα» υποβρύχια που αγοράζει η Τουρκία. Το διαστρεβλωτικό της πραγματικότητας «πανομοιότυπα» προκύπτει από το ότι και των δυο χωρών τα υποβρύχια θα είναι Type 214. Και αυτό φθάνει σε όλους για να στοιχειοθετήσει και να αποδείξει σκάνδαλο… Διότι φτάνει ώστε ο φιλοξενών την «αποκάλυψη» θα την πουλήσει «σαν ξερό ψωμάκι» (ποτέ δεν καταλάβαμε την έκφραση αυτή βέβαια, αφού κανείς μας δε ζήτησε σε φούρνο να προμηθευτεί… ξερό ψωμί)! ΄


Κι ας το αναφέρει στην απάντησή του (την παραθέτουμε παρακάτω) ο Ευ. Βενιζέλος. Το δημοσίευμα της εφημερίδας μιλάει «για την πρωτοφανή προτροπή» του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τα μέλη του Συμβουλίου Άμυνας στις 11 Μαρτίου του 2010 «να μην διαρρεύσει δημοσίως το παραμικρό για το κόστος των τουρκικών υποβρυχίων», να καταβάλλει η Ελλάδα στους Γερμανούς 333 εκατ. ευρώ περισσότερα από τους Τούρκους. Τον εγκαλεί γι’ αυτό η εφημερίδα απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε εξηγώντας το «πανομοιότυπα». Και η εφημερίδα εστιάζει εκεί, διότι αυτό βολεύει και φυσικά δεν λέει τίποτε επί της ουσίας, καθότι η βάση του δημοσιεύματος, τα «ακριβότερα» ελληνικά υποβρύχια, είναι εντελώς στον αέρα!


Έστω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τους στρατηγούς να το αποκρύψουν. Πόσο παράλογο είναι ένας πολιτικός να αντιλαμβάνεται τι είδους χρήση θα γίνει από τις κοινότητες των «ημιμαθών επαγγελματικών ομάδων» στην Ελλάδα, μιας πληροφορίας τόσο παραπλανητικής όσο αναφέρουμε στην ανωτέρω παράγραφο και να επιχειρεί να πάρει προληπτικά μέτρα ασφαλείας; Αυτό αποδεικνύει το δημοσίευμα! Φυσικά βέβαια ο Βενιζέλος την πάτησε! Κάποιος «τον έδωσε στεγνά» και φυσικά όχι μέσα από το μεράκι του για την αποκάλυψη της αλήθειας! Και μη μας πουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος δε φωτογραφίζει... διακριτικά τον Ευ. Βασιλάκο, τον οποίο φαίνεται ότι κάποτε έκανε το λάθος και τον εμπιστεύτηκε!


Να θυμίσουμε την απάτη με τις τιμές «fly away» των μαχητικών αεροσκαφών, όπου ο κάθε κατασκευαστής συμπεριλαμβάνει ότι του γουστάρει!!! Άλλος βάζει μέσα το σύστημα αυτοπροστασίας και άλλος δεν το βάζει. Και έρχεται… ο ημιμαθής και φωνασκεί ότι ο τάδε ή ο δείνα είναι φθηνότερος η ακριβότερος! Και μετά η φημολογία οργιάζει, για «ενημερωτικές επισκέψεις» του τάδε ή του δείνα «ενδιαφερόμενου» σε εκδότες και «μεγαλο-παράγοντες». Δεν φταίνε όμως αυτοί! Φταίνε στα επιτελεία και στο υπουργείο που δεν καθορίζουν αυστηρά τι ακριβώς θα συμπεριλαμβάνουν οι κατασκευαστές στο fly away cost. Και σε όποιον αρέσει. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.


Φωνάζουμε λοιπόν, αναλόγως με το τι μας βολεύει ή αναλόγως αυτού που αποτελεί τη μεγαλύτερη διαστροφή για τη Δημοκρατία και προσβολή βαρύτατη απέναντι στους πολίτες: Δηλαδή, την αποκαλούμενη ως «ΓΡΑΜΜΗ» ενός εκάστου Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης. Τι σημαίνει: Αδιαφορούμε για το ποια είναι η αλήθεια, αφού… η ΓΡΑΜΜΗ λέει τι είναι άσπρο και τι είναι μαύρο! Άντε μετά ο κάθε κακομοίρης δημοσιογράφος που παίρνει ένα κομματάκι ψωμί από κάποιον εργοδότη ο οποίος ποσώς ενδιαφέρεται για την αλήθεια, αλλά αποκλειστικά και μόνο για το πώς θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του σε άλλους τομείς της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, να κάνει πραγματική δημοσιογραφία. Να ψάξει, να ρωτήσει, να μάθει, να διασταυρώσει! Αφού κανείς δεν ψάχνει την αλήθεια, αυτός γιατί να τρέχει; Γιατί να θέσει σε κίνδυνο το ψωμάκι της οικογένειάς του; Αυτή είναι η κατάντια. Μπορεί βέβαια να μην αντιλαμβάνεται κιόλας. Πόσες φορές έχουν γραφτεί τερατολογίες από «έγκυρους» του χώρου της άμυνας;


Δεν έχουμε την παραμικρή στενοχώρια να στηρίξουμε τον Βενιζέλο και τον κάθε πολιτικό. Ούτε μας ταΐζει ούτε μας ποτίζει. Αποτελεί απλά και κυρίως περιστασιακά, όσο θα καταλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, το αντικείμενο του ρεπορτάζ και της ενασχόλησής μας. Αυτός θα φύγει, εμείς θα μείνουμε. Όμως το να του χρεώνεις όλη την ασυναρτησία της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους Γερμανούς για τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια όλα αυτά τα χρόνια είναι τουλάχιστον άδικο.


Ακολουθεί η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», αφού κάνουμε μια παρατήρηση: Το πολύ μπλα-μπλα μερικές φορές βλάπτει υπουργέ μου! Τι το θέλεις το κατεβατό, ποιος θα το διαβάσει; Από τη μία αντιλαμβάνεσαι – ορθότατα – το ποια θα είναι η χρήση της πληροφορίας για τα «φθηνότερα» τουρκικά υποβρύχια και από την άλλη μπερδεύεις τον κόσμο! Τρεις προτάσεις είναι όλη η ουσία του κειμένου που ακολουθεί. Κάνε τις ανακοίνωση σε ένα σύντομο – εύληπτο μήνυμα και μετά στείλε το αναλυτικά! Για του λόγου το αληθές ακολουθεί η ανακοίνωση:


«Το ‘Πρώτο Θέμα’ αφιερώνει παραδόξως την πρώτη και τρεις εσωτερικές σελίδες του όχι στην αρχική σύμβαση των υποβρυχίων του 2000 και στα ζητήματα που απασχόλησαν το γνωστό δημοσίευμα του Spiegel, αλλά στη νέα διορθωτική σύμβαση που κυρώθηκε με το νόμο 3885/2010 προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα προμηθεύτηκε και τα αρχικά, αλλά και τα δυο νέα υποβρύχια, σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή με την οποία προμηθεύτηκε η Τουρκία τα δικά της.


Επικαλείται δε ως ‘ντοκουμέντο’ τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ). Τα πρακτικά αυτά τηρήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΑΜ, μαγνητοφωνημένα και πλήρη, με δική μου απόφαση, για λόγους διαφάνειας. Γιατί ήθελα η Βουλή και το ΚΥΣΕΑ να έχουν πλήρη γνώση των θεμάτων που εξέτασε το ΣΑΜ. Τα πρακτικά αυτά τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και του ΚΥΣΕΑ, τόσο πριν την υπογραφή του προσυμφώνου του Μαρτίου του 2010, όσο και όταν αποφασίστηκε η σύναψη της οριστικής σύμβασης που συζητήθηκε διεξοδικά στη Βουλή και κυρώθηκε από αυτήν με νόμο που τη χαρακτηρίζει ρητά ως επωφελή και συμφέρουσα για το Δημόσιο.


Τα ίδια θέματα συζητήθηκαν και άλλες φορές στη Βουλή, τελευταία δε κατά την προταθείσα από εμένα ακρόαση του πρώην Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών κ. Βασιλάκου που μετείχε στη συνεδρίαση του ΣΑΜ και είχε διατυπώσει τη γνώμη του για την τιμή των δύο υποβρυχίων.


Στο ΣΑΜ τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της τιμής των υποβρυχίων ίδιου τύπου που προμηθεύτηκε η Τουρκία, καθώς με βάση ορισμένα δημοσιεύματα (ακόμη και σε ελληνικές ιστοσελίδες που λειτουργούν ως εύκολη πηγή για ορισμένους δημοσιογράφους), η τιμή τους ήταν χαμηλότερη αυτής των ελληνικών. Αποφασίστηκε το ζήτημα να διερευνηθεί, όχι φυσικά δημόσια, προκειμένου να αντληθούν κρίσιμες στρατιωτικές και εμπορικές πληροφορίες, που δεν παρέχουν με ευκολία ούτε τα σοβαρά κράτη, ούτε οι εταιρίες. Η εμπιστευτικότητα αφορούσε συνεπώς το στάδιο της διερεύνησης και όχι τη συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ και τη Βουλή η οποία και επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα, χωρίς κανέναν περιορισμό, καθώς για πρώτη φορά εκπρόσωποι αντισυμβαλλομένων εταιριών για οπλικά συστήματα συμμετείχαν σε ακρόαση ενώπιον της Βουλής και για πρώτη φορά συζητήθηκε και κυρώθηκε στη Βουλή παρόμοια σύμβαση.


Αν το ‘Πρώτο Θέμα’ ρωτούσε θα μάθαινε, λοιπόν, ότι το ζήτημα αυτό διερευνήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οπότε και εξηγήθηκε από γερμανικής πλευράς ότι η τιμή για τα τουρκικά υποβρύχια περιλαμβάνει το κόστος των υπό συναρμολόγηση γερμανικών μερών των υποβρυχίων, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των εργασιών στα τουρκικά ναυπηγεία καθώς και το κόστος των πρόσθετων τουρκικών υλικών και συστημάτων. Σε αντίθεση με την τιμή για τα ελληνικά υποβρύχια που περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο προϊόν και άρα όχι μόνο τα ποσά που καταβάλλονται στη γερμανική πλευρά για τα υλικά και την τεχνογνωσία, αλλά και τα ποσά που καταβάλλονται στα ΕΝΑΕ για τις εργασίες που γίνονται στην Ελλάδα και για τα πρόσθετα υλικά.


Είναι συνεπώς προφανές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά συμβατικά αντικείμενα, καθώς το τουρκικό κόστος αφορά μόνο την HDW και όχι τα τουρκικά ναυπηγεία, ενώ το ελληνικό κόστος περιλαμβάνει και την HDW και τα ελληνικά ναυπηγεία.

Άλλωστε, στην ίδια συνεδρίασή του το ΣΑΜ έκρινε απολύτως ικανοποιητική και συμφέρουσα την τιμή των δύο υποβρυχίων που είναι σταθερή, δεν υπόκειται σε προσαυξήσεις και προσαρμογές, είναι συνεπώς τελικά χαμηλότερη της τιμής των υποβρυχίων της αρχικής σύμβασης του 2000 και κινείται μέσα στο εύρος τιμών που είχε προσδιορίσει ως αποδεκτό και επωφελές το ίδιο το ΓΕΝ σε συνεργασία με την ΓΔΑΕ πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την συμβιβαστική ρύθμιση των διαφορών που είχαν προκύψει με την καταγγελία των συμβάσεων εκ μέρους της γερμανικής πλευράς τον Σεπτέμβριο του 2009 -διαφορών που εκκρεμούσαν στην κρίση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.


Είναι συνεπώς τουλάχιστον παράδοξο να γίνεται συζήτηση για τη μόνη σύμβαση αμυντικού υλικού που συνήφθη με απόλυτη διοικητική και κοινοβουλευτική διαφάνεια, τη μόνη σύμβαση που κυρώθηκε από τη Βουλή προκαταβολικά προκειμένου να δοθεί η εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να την υπογράψουν, μία σύμβαση που συνήφθη για να διασωθούν δύο ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ που είχε καταβάλει το ελληνικό κράτος χωρίς να έχει παραλάβει τίποτα στα χέρια του, μία σύμβαση που συνήφθη για να διασωθεί η μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μαζί με χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τέλος, μία σύμβαση που επιβάλλει πρωτοφανείς εγγυήσεις διαφάνειας και αποβάλλει την Ferrostaal που βαρύνεται με όλα όσα διερευνώνται από την γερμανική και την ελληνική δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ.


Η Ελλάδα την περίοδο αυτή, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, διαπραγματεύεται κατ' ανάγκη ορισμένες σημαντικές συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων, για τις οποίες είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο χρόνος είναι συνεπώς εξαιρετικά ύποπτος και τίποτα που μπορεί να σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με τα ζητήματα αυτά, συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων δημοσιευμάτων, δεν θεωρείται από την Κυβέρνηση τυχαίο, έως ότου διερευνηθεί σε βάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: