Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεργοί των φοροφυγάδων οι τράπεζες!

Επιθετικά κατά των τραπεζών που συνεργούν και διευκολύνουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή τοποθετήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, χτυπώντας.. καμπανάκια και στα επιτελεία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που έχουν δεκάδες θυγατρικές σε κοντινούς και εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους.
 
Μάλιστα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το timing αυτής της σκληρής τοποθέτησης του κ. Παπανδρέου προς το διεθνές τραπεζικό σύστημα, καθώς η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία το προσεχές διάστημα να αποδείξει πώς αντιλαμβάνεται την επιθετική της στάση έναντι των τραπεζών που διευκολύνουν το «έξυπνο χρήμα» να βρίσκει καταφύγια σε φορολογικούς παραδείσους, μακριά από τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς....Ευρισκόμενη υπό ισχυρή πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ορατά αποτελέσματα στη «μάχη» με τη μεγάλη φοροδιαφυγή (σχετικές αναφορές έγιναν και στην τελευταία έκθεση προόδου της Ελλάδας που δημοσιοποίησε το Ταμείο) η κυβέρνηση συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πολύ αυστηρούς ελέγχους αμέσως μόλις λήξει τον επόμενο μήνα η προθεσμία επαναπατρισμού καταθέσεων από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, εξετάζεται σοβαρά αν θα πρέπει όσοι βρεθούν με καταθέσεις στο εξωτερικό, που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους των τελευταίων ετών, να αντιμετωπισθούν αυστηρά με βάση και την ποινική νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος, ώστε να γίνει πράξη η προτροπή της τρόικας προς την κυβέρνηση να βάλει επιτέλους κάποιους στη φυλακή για φοροδιαφυγή, ώστε να ενισχυθεί το κύρος των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και να λειτουργήσουν αυτές οι περιπτώσεις παραδειγματικά για τους πολίτες.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός τοποθέτησε χθες στην ευρωπαϊκή ατζέντα των συζητήσεων για τη νέα αρχιτεκτονική οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης την πρότασή του, που δεν  βρίσκει αδιάφορες τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιβολής κυρώσεων στις τράπεζες που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή μέσω φορολογικών παραδείσων.

«Τόνισα και ένα ακόμα σημείο», είπε χθες στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός:

-         «Είπα ότι οι κυρώσεις, για τις οποίες εμείς κατ΄ αρχήν δεν έχουμε αντίρρηση - ούτως ή άλλως, εμείς ακολουθούμε, με πόνο βέβαια, αλλά με αποτελεσματικό τρόπο, ένα πρόγραμμα, για το οποίο είμαστε και σε σωστό δρόμο, σε καλό δρόμο, και αυτό αναγνωρίζεται απ’ όλους - δεν θα πρέπει να είναι μόνο προς τα κράτη-μέλη.

-         Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να είναι και για το τραπεζικό σύστημα, εάν δεν συμμορφώνεται σε κάποιες βασικές αρχές. Τόνισα ιδιαίτερα, όμως, ότι πέρα από τα παράγωγα για τα οποία μιλάμε, πέρα από τα λεγόμενα
 
stopcartel

Δεν υπάρχουν σχόλια: