Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Το Καζαχστάν ζητά από τη Ρωσία νερό

Χάρη στη συνένωση των προσπαθειών των επιστημόνων των δύο χωρών θα γίνει δυνατή η πραγματοποίηση τεχνολογικού άλματος σε πολλούς τομείς, είναι πεπεισμένος ο Πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Σε συνάντηση με το Ντ. Μεντβέντιεφ στο Ουστ-Καμενογκόρσκ ο Ναζαρμπάγιεφ αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο τομέα και πρότεινε να θυμηθούμε σχέδιο ηλικίας 40 χρονών.
Φέτος το θέμα του 7ου Φόρουμ διαπεριφερειακής συνεργασίας είναι η συνεργασία στον τομέα της σταθερής ανάπτυξης και των υψηλών τεχνολογιών. Τον τόνο στο φόρουμ ως οικοδεσπότης έδινε ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Ακριβώς εκεί έκανε την πολύκροτη δήλωση. Συγκεκριμένα, πρότεινε να επιστρέψουμε στην ιδέα της στροφής των ποταμών της Σιβηρίας προς το νότο....
Οι Ρώσοι οικολόγοι αντέδρασαν έντονα σ΄αυτή την ιδέα. Γιατί θεωρούν ότι τέτοιο πράγμα για τη Ρωσία θα σημαίνει οικολογική καταστροφή. Τις προσεχείς δεκαετίες όλη η Κ. Ασία θα αντιμετωπίσει οξεία ανεπάρκεια νερού, όμως αυτό το πρόβλημα δεν πρέπει να επιλυθεί με αντάλλαγμα την καταστροφή των ποταμών της Σιβηρίας. Εκτος αυτού, από τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης μετά από έρευνα οικολογικής εμπειρογνωμοσύνης επιβεβαιώθηκε το απαράδεκτο της ιδέας της στροφής των νερών της Σιβηρίας προς το νότο. Στη Ρωσία τέτοιο σχέδιο τίποτα το καλό δεν μπορεί να δώσει, δήλωσε σε συνέντευξη στη "Φωνή της Ρωσίας" ο ειδικός στον τομέα της οικονομίας χρησιμοποίησης της φύσης, αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βίκτορ Ντανίλοφ-Ντανιλιάν:
 «Σε περίπτωση που θα στρέψουμε ένα μέρος της ροής του νερού των ποταμών μας προς άλλες χώρες, μ΄αυτό τον τρόπο μόνο θα αυξήσουμε την πιθανότητα αρνητικών συνεπειών και αναπόφευκτων ακραίων φαινομένων. Η καταπολέμηση της έλλειψης νερού πρέπει να γίνεται με την αύξηση της αποτελεσματικότητας της χρησιμοποίησής του και με την απόρριψη των απαρχαιωμένων τρόπων άρδευσης με αυλάκια. Πρέπει να περάσουμε στα σύγχρονα συστήματα ποτίσματος, τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε τέτοιες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Τον 21ο αιώνα είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση της οικονομίας».
Ο Ντανίλοφ-Ντανιλιάν υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να εξανεμίζει τους υδάτινους πόρους της. Εκτος αυτού, το σχέδιο στροφής των ποταμών απαιτεί κολοσσιαίες δαπάνες με απρόβλεπτο τελικό αποτέλεσμα.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ ενέκρινε τα σχέδια συνεργασίας με το Καζαχστάν στον τομέα της προστασίας του νερού και στην προστασία από τις τεχνογενείς καταστροφές και υποστήριξε τις άλλες πρωτοβουλίες του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Ωστόσο για το άφθονο σιβηρικό νερό τίποτα δεν είπε. Έτσι το τελικό «ναι» ή «όχι» θα ειπωθεί αργότερα - μετά τη λεπτομερή και συστηματική εξέταση του θέματος.
ruvr

Δεν υπάρχουν σχόλια: