Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ασφαλιστικοί Πράκτορες – Η νέα ωρολογιακή βόμβα της ασφαλιστικής αγοράς

Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να κλείσει από την 1η Οκτωβρίου 2010 τον «αέρα» στην ασφαλιστική αγορά, καταργώντας ουσιαστικά χιλιάδες ασφαλιστικούς πράκτορες συνεργάτες των ασφαλιστικών εταιρειών,  είναι  - σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου - σαν αν απασφαλίζεις ωρολογιακή βόμβα. Η οποία μόλις εκραγεί θα αποκαλύψει χρέη, μαύρο χρήμα, επισφάλειες κανόνια και πολλά λουκέτα!
Πως έχει το θέμα
Οι ασφαλιστικές εταιρείες όλα αυτά τα χρόνια ελέγχονταν από πολιτικούς προϊσταμένους μέσω της Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) που ήταν υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, εξ ου και το μεγάλο κανόνι της ASPIS ΠΡΟΝΟΙΑ το οποίο το άφηναν ελέω ρουσφετιού και διογκώνονταν.....

Ποιος δημόσιος υπάλληλος θα έλεγχε κάποια ασφαλιστική εταιρεία και μάλιστα θυγατρική μεγάλης τράπεζας με πλήθος επιρροών σε πολιτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο; Κανένας. Το πολύ - πολύ να έκανε κάποιες χάρες με το αζημίωτο.    
Όταν ήρθε ο Κων. Καραμανλής στην κυβέρνηση μετέτρεψε την ΕΠΕΙΑ σε ανεξάρτητη αρχή και έβαλε στο τιμόνι της τον κουμπάρο του τον κ. Πέτσα. Και τώρα που ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση την έρμη την ΕΠΕΙΑ – αφού βέβαια προηγήθηκε το σκάνδαλο ΑΣΠΙΣ και χιλιάδες πελάτες, εργαζόμενοι και συνεργαζόμενοι μπήκαν στην ταλαιπωρία – την προσάρτησε στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έρχεται μέσω της ΕΠΕΙΑ και βγάζει προς διαβούλευση τον κανονισμό  «Πολιτική για πρόσκτηση εργασιών και για τα δίκτυα είσπραξης ασφαλίστρων», η οποίος θα εφαρμοστεί τυπικά από 1-10-2010 και λέει με απλά λόγια τα εξής.
Μέχρι σήμερα πολλοί ασφαλισμένοι έδιναν και δίνουν τα ασφάλιστρα στους πράκτορες και τους διαμεσολαβητές, ενώ σύμφωνα με το νόμο υπεύθυνες για την είσπραξη είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες.   
Παράδειγμα, λέγεται ότι πολλά λεφτά που έδιναν οι πελάτες της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ σε πράκτορες και μεσολαβητές δεν είχαν φθάσει στην εταιρεία. Ο διαχειριστής της ΑΣΠΙΣ ζητάει από 1600 πράκτορες για συμβόλαια που έχουν εκδοθεί περίπου 25 εκ. ευρώ, λεφτά που έπρεπε να δώσουν στην εταιρεία και δεν τα έδωσαν.
Με τον καινούργιο κανονισμό η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της ΕΠΕΙΑ, λέει στις ασφαλιστικές εταιρείες ότι είναι υπεύθυνες για τέτοια φαινόμενα τα οποία δε τα αναγνωρίζει και συμπληρώνει ότι κάθε ασφαλιστική που θα δίνει σε εξωτερικό πράκτορα να μαζεύει αυτόν τα λεφτά για αυτήν, θα πρέπει να δικαιολογεί στους πελάτες της γιατί δεν μπορεί να το κάνει αυτή.
Αυτό σημαίνει πλέον ότι όλο το χρήμα δεν θα πηγαίνει στα πρακτορεία και να αποδίδεται με διακανονισμό στην ασφαλιστική εταιρεία, αλλά κατ΄ ευθείας σε αυτήν.
Επομένως όλοι οι παλιοί ασφαλιστικοί πράκτορες οι οποίοι είναι ανοιγμένοι στις εταιρείες ( και κυρίως στην ΑΣΠΙΣ όπως έδειξε σχετική έρευνα κατά 20 έως και 100.000 ευρώ), νέο το σύστημα τους πετάει απέξω και τους  περισσότερους τους … πτωχεύει.
Οι περισσότεροι πράκτορες έπαιρναν τα λεφτά και τα απέδιδαν στις ασφαλιστικές εταιρείες μετά από 2 και 4 μήνες, αλλά όχι όλα. Χιλιάδες ασφαλιστικοί πράκτορες στην Ελλάδα, έχουν στην ουσία ένα άτοκο δάνειο στην τσέπη τους από τους ασφαλισμένους, αυξάνοντας σημαντικά την ψαλίδα, ελπίζοντας ουσιαστικά σε ένα … θαύμα. Η τράπεζα της Ελλάδος έρχεται να κλείσει αυτή την ψαλίδα από την 1η Οκτωβρίου απασφαλίζοντας μια ωρολογιακή βόμβα, όπως εκτιμούν παράγοντες της ασφαλιστικές αγοράς .  
Βεβαίως η υπόθεση αυτή θα ωφελήσει τις τράπεζες καθώς όλες οι ασφαλιστικές συναλλαγές θα περνάει πλέον από τα υποκαταστήματα, που λογικά θα υποκαταστήσουν τους πράκτορες και θα καταγράφουν επίσημα τις συναλλαγές για την αποφυγή της διακίνησης μαύρου χρήματος.-greekmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια: