Παρά τα μέτρα και τις διαρθρωτικές ρυθμίσεις στην αγορά, η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση σύμφωνα με την Eurostat, τα στοιχεία της οποίας αναφέρουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και το δεύτερο τρίμηνο του 2010.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1% γεγονός που ερμηνεύεται από τους ειδικούς της αγοράς, ως σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία φαίνεται να βγαίνει οριστικά -και συντομότερα από τις προβλέψεις- από τον κύκλο της ύφεσης....
Τα στοιχεία για την Ελλάδα αντίθετα είναι απογοητευτικά, καθώς μέσα σε μία χρονιά η ύφεση παρουσίασε αύξηση και έφθασε το δεύτερο τρίμηνο του 2010 στο -3,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2009, κάτι που σημαίνει ότι αφ'ενός η αγορά πράγματι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και επέκτασης, αφετέρου ότι η ύφεση είναι πραγματικότητα από την οποία -με τα υπάρχοντα δεδομένα- η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να αποφύγει τουλάχιστον σύντομα.
Λύγισε το εμπόριο
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, από την πλευρά της υψώνει κραυγή απελπισίας, αναφέροντας ότι η αυξανόμενη ύφεση και η φορολογική πίεση διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και στα νοικοκυριά, επιτείνοντας την κρίση.
"Το ελληνικό εμπόριο λύγισε. Πρέπει να στηριχτεί για να ξανασταθεί στα πόδια του ώστε να βαδίσει προς το δρόμο της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε: ενέργειες και όχι εξαγγελίες, πράξεις και όχι λόγια, λύσεις και όχι σχέδια, ελπίδα και προσδοκία για το μέλλον και όχι απαισιοδοξία και αβεβαιότητα" αναφέρει σε υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό η ΕΣΕΕ στα πλαίσια των επαφών του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους.
Οι έμποροι καταγγέλλουν ότι για το πρόβλημα δεν ευθύνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά η κρατική γραφειοκρατία και ο πληθωρισμός. Και εκτιμά ότι η λύση της εκποίησης επιχειρήσεων του ελληνικού εμπορίου σε ξένες πολυεθνικές βοηθά στον αφελληνισμό της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.
Παράλληλα η ΕΣΕΕ ζήτησε για μία ακόμη φορά να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ παράλληλα να πειστούν οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία εποπτικού οργάνου που θα διασφαλίζει ότι μέρος των χρημάτων του πακέτου στήριξης των τραπεζών θα διοχετευθούν στην αγορά για να ενισχύσουν με ρευστό τις επιχειρήσεις.
Δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι απίθανη η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ωστόσο παραδέχεται ότι είναι η πρώτη φορά που τόσες πολλές μεγάλες οικονομίες θα χρειαστεί να λάβουν τόσο μεγάλης έκτασης μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
news247-feretra
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου