Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Τιμολόγια ΔΕΗ: Οι Δύο Λυσεις Που Επιδιώκει Η Τ.Μπιρμπίλη

Αυξήσεις 1,3% σε έναν μέσο οικογενειακό λογαριασμό, αλλά τεράστια επιβάρυνση για τις χαμηλές καταναλώσεις που δεν μπαίνουν στο κοινοτικό τιμολόγιο.

Η ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ …επιτρέπει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας(ΡΑΕ) με αντικείμενο την πρόταση της ΔΕΗ για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία αποτελεί δέσμευση της χώρας μας στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Γιατί έπρεπε να περάσει η ΔΕΘ, πριν δημοσιοποιηθεί η εισήγηση της ΡΑΕ προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη; Μα, γιατί για τους περισσότερους καταναλωτές έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα, έστω και αν η εισήγηση της Αρχής χαμηλώνει τα προσδοκώμενα βάσει της πρότασης της ΔΕΗ έσοδα κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου – σε ένα ιδιότυπο haircut, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη το axiaplusgr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “Α”, ένας μέσος οικογενειακός λογαριασμός (1.700 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) πρόκειται να επιβαρυνθεί κατά 1,3% περίπου, με βάση την εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία χαμηλώνει σημαντικά την αρχική πρόταση της ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, αυτός ο λογαριασμός μαζί με τους φόρους και χωρίς να υπολογίζονται τα τέλη για Δήμους, την ΕΡΤ κλπ., φτάνει για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών στα 764 ευρώ τον χρόνο. Η πρόταση που υπέβαλε η ΔΕΗ ανέβαζε το κόστος στα 815 ευρώ , δηλαδή κατά 6,7% περίπου, ενώ η ΡΑΕ, η Ολομέλεια της οποίας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη (πιθανότατα) υπό τον πρόεδρο δρα. κ. Νίκο Βασιλάκο, το τοποθετεί με την εισήγησή της στα 774 ευρώ, δηλαδή 1,3% υψηλότερα σε σχέση με σήμερα.

Ωστόσο, με βάση την πρόταση της ΔΕΗ, η εισήγηση της ΡΑΕ προς την υπουργό, πάντα στην λογική της κάλυψης του κόστους, εκ των πραγμάτων οδηγεί σε πολύ μεγάλες αυξήσεις στις μικρές καταναλώσεις, μεταξύ των οποίων και τα νοικοκυριά που ναι, μεν, ανήκουν στους “μη έχοντες” της κοινωνίας, πλην όμως το εισόδημά τους υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, στερώντας τους έτσι την δυνατότητα να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Οι πληροφορίες της ‘Α’ αναφέρουν σχετικά τα εξής: για τις καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες ανά 4μηνο – ειρήσθω εν παρόδω, σε αυτές περιλαμβάνονται και πολλά κλειστά σπίτια, εξοχικά κλπ – το μέσο ετήσιο τιμολόγιο είναι της τάξης των 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εκ των οποίων τα μισά αφορούν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (κόστος δικτύων μεταφοράς και διανομής, ήτοι 45 ευρώ, και τα άλλα μισά το λεγόμενο ανταγωνιστικό κομμάτι, δηλαδή την χρέωση της κατανάλωσης.

Η πρόταση της ΔΕΗ για το ανταγωνιστικό κομμάτι ανεβάζει τα 45 ευρώ στα 94 ευρώ (!), δηλαδή σε μία αύξηση της τάξης του 105% για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών. Η ΡΑΕ στην εισήγησή της τοποθετεί το ανταγωνιστικό κομμάτι στα 88 ευρώ, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλύπτονται τα κόστη παραγωγής – αυτή είναι άλλωστε η λογική της αναδιάρθρωσης.

Ο τελικός λόγος, βεβαίως, ανήκει στην κα. Μπιρμπίλη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει να επιτύχει δύο ευνοϊκότερες εξελίξεις:

Α) Οι αυξήσεις που πρόκειται να επιβληθούν στο ανταγωνιστικό σκέλος να ισοσκελιστούν ή, τουλάχιστον, να περιοριστούν από μειώσεις στο ρυθμιζόμενο κομμάτι (κόστη δικτύων, Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας, τέλος ΑΠΕ που έχει παγώσει, προς το παρόν, για τα νοικοκυριά) για τις καταναλώσεις έως 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των 800 πρώτων κιλοβατωρών.

Β)Η εφαρμογή των αυξήσεων να είναι σταδιακή και αυτό, βεβαίως, θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, προς την οποία η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα εξηγήσει ότι, πέραν της κοινωνικής διάστασης του θέματος, μία εφάπαξ εφαρμογή θα είχε σημαντικές επιπτώσεις και στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς μεγάλες αυξήσεις θα επιβληθούν και στην αγροτική οικονομία και χαμηλότερες στις μικρές βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Αλλά επί του παρόντος ας περιμένουμε την εισήγηση της ΡΑΕ, καθώς ως χρονικό όριο για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων έχει τεθεί από την Τρόικα στο Μνημόνιο ακριβώς ο Σεπτέμβριος…

(δημοσιεύεται και στην εφημερίδα "Αξία")

Δεν υπάρχουν σχόλια: