ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 22-64 ΕΤΩΝ
Επιδόματα άγνωστα στους χιλιάδες ανέργους παρέχονται από τον ΟΑΕΔ και δίνουν έτσι μια μικρή οικονομική ανάσα σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο.
Ο παρονομαστής για να μπορέσεις να τα αποκτήσεις είναι να διαθέτεις κάρτα ανεργίας, δηλαδή να είσαι εγγεγραμμένος στα σχετικά μητρώα του οργανισμού.
Υπάρχουν επιδόματα που ενισχύουν τους νέους μετά τη στράτευση και άλλα που προσφέρονται σε περίπτωση που τεθείς σε διαθεσιμότητα από την επιχείρηση, φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας. Ακόμη και μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού προσφέρει ο μεγαλύτερος οργανισμός της χώρας σε νέους που τελείωσαν το σχολείο, αλλά και σε ανέργους που θα ήθελαν να αλλάξουν επάγγελμα...
Φιλί ζωής σίγουρα αποτελούν τα προγράμματα ενίσχυσης νέων ελεύθερων επαγγελματιών που προσφέρονται σε ανέργους ηλικίας 22 έως 64 ετών. Με ποσό έως 24.000 ευρώ αποκτάς τη δυνατότητα να ανοίξεις μια μικρή επιχείρηση και να ξανοιχτείς στη θάλασσα του επιχειρείν...
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ απευθύνονται σε ανέργους που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και ενισχύονται έως 24.000 ευρώ δανεικά και αγύριστα...
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του οργανισμού, «σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων ηλικίας 22-64 ετών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών». Για τη φετινή περίοδο ήδη υλοποιείται πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία σε 2.500 άτομα. Οι 1.250 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22-32 ετών, ενώ οι υπόλοιπες από ανέργους ηλικίας 33-64 ετών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από 5 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοικτό έως ότου καλυφθούν όλες οι θέσεις.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, που μετά τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης και την ολοκλήρωση του προγράμματος συμβουλευτικής για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών προβαίνουν σε έναρξη δραστηριότητας στην εφορία.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει:
*Να διαθέτουν δελτίο ανεργίας.
*Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.
*Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
*Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:
*Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου.
*Οσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ταξί), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.
*Οσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ.-6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια κ.ά.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.
*Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, του άνθρακα (π.χ. εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία κ.λπ.), της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων.
*Πλανόδιες επιχειρήσεις.
*Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.
*Ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.)
*Οσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλον επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔΟΥ.
*Οσοι έχουν επιχορηγηθεί από αντίστοιχα προγράμματα ΝΕΕ κατά το παρελθόν.
*Οσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1.1.2000 και μετά.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι μήνες. Το ποσό που δικαιούται κάθε νέος ελεύθερος επαγγελματίας που υπάγεται στο πρόγραμμα φτάνει τα 24.000 ευρώ. Η πρώτη δόση, ύψους 6.000 ευρώ, δίνεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 18.000 ευρώ σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις των 6.000 ευρώ η καθεμία.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο www.oaed.gr
Βοήθεια από εξειδικευμένους συμβούλουςΕιδικευμένοι σύμβουλοι του ΟΑΕΔ βοηθούν ανέργους, αλλά και νέους/ες να προσανατολιστούν στο επάγγελμα ή την επιχειρηματική δραστηριότητα που τους ταιριάζει, αφού συνθέσουν το επαγγελματικό του προφίλ με βάση τις ικανότητες και δεξιότητές του.
Του προσφέρουν πληροφόρηση για τα επαγγέλματα και τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας. Τον βοηθούν να ενταχθεί σε προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και προγράμματα νέων θέσεων εργασίας και νέων ελεύθερων επαγγελματιών. Διεξάγεται στα Κέντρα Προώθησης του ΟΑΕΔ σε καθημερινές 5ωρες συναντήσεις που ολοκληρώνονται σε 40 ώρες.
Συγκεκριμένα υπάρχουν τρία είδη υπηρεσιών, από τις οποίες μπορεί κανείς να λάβει ουσιαστική βοήθεια, σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό (Ε.Π.).
*Τα Κέντρα Ε.Π. και Πληροφόρησης, που είναι και οι πιο εξελιγμένες μονάδες. Τέτοια κέντρα υπάρχουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης.
*Τα γραφεία Ε.Π., που αντιστοιχούν σε επίπεδο περιφέρειας.
*Οι Υπηρεσίες Απασχόλησης, στις οποίες παρέχεται προσανατολισμός σε τοπικό επίπεδο, όπως και τα νέα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης όπου παρέχεται εκπαιδευτική και επαγγελματική συμβουλευτική, καθώς και τεχνικές αναζήτησης εργασίας.
Οι Υπηρεσίες Ε.Π. του ΟΑΕΔ είναι στελεχωμένες με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, που περιλαμβάνει ψυχολόγους, συμβούλους Ε.Π. και επιμελητές Ε.Π., και έχουν στόχο να βοηθήσουν τον πολίτη να κάνει τη σωστή επαγγελματική επιλογή με τους εξής διαφορετικούς τρόπους:
*Τον ατομικό Ε.Π., που απευθύνεται κυρίως στους νέους ηλικίας 14-18 ετών και τους καλεί να επισκεφθούν με δική τους πρωτοβουλία τις υπηρεσίες. Ειδικευμένοι σύμβουλοι θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν τις ικανότητες και την κλίση τους, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν τον κόσμο της εργασίας. Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται και στους ενήλικες άνεργους, που επιθυμούν να επαναπροσανατολιστούν, δηλαδή να επιλέξουν εκ νέου ένα επάγγελμα.
*Τον Ενεργό Επαγγελματικό Προσανατολισμό, που είναι ένας ακόμα τρόπος για να γνωρίσει ο ΟΑΕΔ τον επαγγελματικό προσανατολισμό στους νέους και ιδιαίτερα σε κείνους που αφήνουν το σχολείο μετά την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται μία φορά το χρόνο σε νέους ηλικία από 15 έως 18 χρόνων και έχει σκοπό να τους δώσει μια σύντομη πληροφόρηση πάνω σε ομάδες επαγγελμάτων ώστε να διαλέξουν το επάγγελμά τους, ξέροντας ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της απόφασης.
Ο ΟΑΕΔ διαθέτει τρία Κέντρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού και πληροφόρησης νέων (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Ηράκλειο). Οι διευθύνσεις είναι:
1 Πρότυπο Κέντρο Ε.Π., Πειραιώς 52 10436 Αθήνα, τηλ.: 210-52.47.479.
2 Περιφερειακή Δ/νση Μακεδονίας, Πρότυπο Κέντρο Ε.Π., Δωδεκανήσου 10Α 11282, Θεσ/νίκη, τηλ.: 2310- 537.027.
3 Περιφερειακή Δ/νση Κρήτης, Πρότυπο Τμήμα Ε.Π., πλ. Αγ. Αικατερίνης 1854/71.110, Ηράκλειο: τηλ. 2810- 281.639.
Σε νέους από 20 ως 29 ετών
Σε νέους και νέες, ηλικίας από 20 έως 29 ετών, εφόσον είναι άνεργοι και παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για ένα χρόνο, καταβάλλεται μια μικρή οικονομική βοήθεια.
Σε νέους και νέες, ηλικίας από 20 έως 29 ετών, εφόσον είναι άνεργοι και παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για ένα χρόνο, καταβάλλεται μια μικρή οικονομική βοήθεια.
Πρόκειται για ένα επίδομα 73,37 ευρώ το μήνα, το οποίο δίνεται για πέντε μήνες.
Σύμφωνα με τον Ν. 1545/85, που καλύπτει τη συγκεκριμένη παροχή, βασική πρϋπόθεση είναι να έχουν περάσει τρεις μήνες από τη συμπλήρωση του 20ού έτους της ηλικίας ή την απόκτηση πτυχίου ή την απόλυση απ' τον στρατό.
Οσοι ενδιαφέρονται πρέπει να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
*Αστυνομική ταυτότητα.
*Βεβαίωση σχολής (απόκτηση πτυχίου ή διακοπή σπουδών με γνωστοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας).
*Απολυτήριο στρατού (για όσους απολύθηκαν από το στρατό) ή βεβαίωση στρατιωτικής αρχής ότι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
*Βιβλιάριο ενσήμων του ΙΚΑ για τον έλεγχο της απασχόλησης, μέχρι 80 ημέρες για το δωδεκάμηνο που ακολουθεί την αρχική εγγραφή.
*Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86.
Επίδομα στράτευσης...
Το ειδικό επίδομα στράτευσης καταβάλλεται σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις.
Το ειδικό επίδομα στράτευσης καταβάλλεται σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις.
Εχει θεσμοθετηθεί ήδη από τα μισά του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα με δύο βασικούς νόμους, τους Ν. 2054/52 και Ν.Δ. 2961/54.
Οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία για την είσπραξη του επιδόματος τρεις μήνες από την απόλυσή τους απ' το στρατό.
Δικαίωμα λήψης του επιδόματος έχουν όσοι έχουν πραγματοποιήσει 150 ημερομίσθια κατά τον προηγούμενο της κατάταξης χρόνο ή 150 ημέρες εργασίας (ημερομίσθια) το προηγούμενο 15μηνο (χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια των 3 τελευταίων μηνών).
Τα δικαιολογητικά που οφείλει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει είναι:
*Πιστοποιητικό τύπου Α' από τη Στρατολογία.
*Τα βιβλιάρια των ενσήμων από την αρχή της ασφάλισης του ενδιαφερόμενου.
... και διαθεσιμότητας
Οταν μια ιδιωτική εταιρεία θέσει τους εργαζομένους της σε διαθεσιμότητα, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει τους εργαζόμενους το συγκεκριμένο διάστημα το 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών που έχουν τους δύο τελευταίους μήνες πλήρους απασχόλησης.
Οταν μια ιδιωτική εταιρεία θέσει τους εργαζομένους της σε διαθεσιμότητα, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει τους εργαζόμενους το συγκεκριμένο διάστημα το 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών που έχουν τους δύο τελευταίους μήνες πλήρους απασχόλησης.
Το «επίδομα διαθεσιμότητας», καταβάλεται μόνο για τρεις μήνες στη διάρκεια όλου του χρόνου.
Τα δικαιολογητικά που καλείται να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος είναι τα ακόλουθα:
*Εγγραφο του εργοδότη, που να αναφέρεται ότι ετέθη σε διαθεσιμότητα.
*Ενσημα του τελευταίου εργοδότη.
Μετά τη λήξη της επιδότησης
Ελάχιστοι είναι οι άνεργοι που γνωρίζουν ότι έναν μήνα μετά και την τελευταία μηνιαία δόση του επιδόματος ανεργίας, και εφόσον ακόμη δεν έχουν βρει δουλειά, δικαιούνται ένα επιπλέον ειδικό οικονομικό βοήθημα.
Ελάχιστοι είναι οι άνεργοι που γνωρίζουν ότι έναν μήνα μετά και την τελευταία μηνιαία δόση του επιδόματος ανεργίας, και εφόσον ακόμη δεν έχουν βρει δουλειά, δικαιούνται ένα επιπλέον ειδικό οικονομικό βοήθημα.
Το συγκεκριμένο ποσό καταβάλλεται με απόφαση του διευθυντή της αρμόδιας Υπηρεσίας Παροχών του ΟΑΕΔ ύστερα από αίτηση του ανέργου, η οποία υποβάλλεται στην Υπηρεσία Παροχών του τόπου κατοικίας του, μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη του «κλασικού» επιδόματος. Το ύψος του βοηθήματος ισούται προς 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος υπάρχει μια προϋπόθεση: το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ανέργου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο (για το 2010 ανέρχεται στα 9.097,58 ευρώ) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε έτος.
Επειτα από τρίμηνη ανεργία
Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης και παραμένουν άνεργοι τουλάχιστον επί τρεις μήνες.
Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης και παραμένουν άνεργοι τουλάχιστον επί τρεις μήνες.
Βασική προϋπόθεση, να έχουν πραγματοποιήσει εξήντα τουλάχιστον ημέρες εργασίας το προηγούμενο έτος.
Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει αυτή την ειδική οικονομική βοήθεια μέχρι και τρεις φορές μέσα στην ίδια χρονιά. Παράλληλα όμως πρέπει να έχει τεθεί στη διάθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, δηλαδή να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τοποθετηθεί σε θέση εργασίας, αν του προταθεί από τους εργασιακούς συμβούλους του οργανισμού.
Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος απαιτείται το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό (για το 2010 είναι 9.097,58 ευρώ).
Το ύψος του βοηθήματος είναι περίπου 270 ευρώ.
Δικαιολογητικά:
1) Ενσημα του τελευταίου 12μήνου πριν από την ημερομηνία της αίτησης.
2) Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης.
3) Δελτίο ανεργίας θεωρημένο.
enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου