Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% (ανανέωση)

 Εγκαταλείπει η κυβέρνηση το σχέδιο μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή του 23%, εν μέσω αυξημένων αντιδράσεων από τους φορείς της αγοράς, αλλά και ανησυχιών για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

 Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, το θέμα «μπήκε στο αρχείο» με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού....

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «αύξηση του ΦΠΑ δεν πρόκειται να γίνει», ενώ χαρακτήριζαν κακή τη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, τονίζοντας πως έπληξε περαιτέρω την ήδη εύθραυστη καταναλωτική ψυχολογία.

Στο πλαίσιο αυτό διαψεύδουν σενάρια για εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (π.χ. 15%) για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, τονίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα επέφερε σημαντική μείωση των επιβαρύνσεων κατά τις πωλήσεις ακινήτων, αυτοκινήτων, κ.α..

Σε μια προσπάθεια να βρεθούν την διετία 2011 - 2012 τα έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ που αναμένονταν από το μέτρο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μια σειρά από παρεμβάσεις, οι βασικότερες των οποίων αφορούν:

- Στην κατάργηση του χαμηλού συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο. Στην περίπτωση αυτή το πετρέλαιο θέρμανσης από τα μέσα Οκτωβρίου δεν θα πωλείται προς 0,65 ευρώ το λίτρο, αλλά κατά περίπου 1,11 ευρώ το λίτρο.

- Στην ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων και ληξιπρόθεσμων χρεών που κινδυνεύουν με παραγραφή με νέα περαίωση. Πρόκειται για περίπου 1 εκατ. υποθέσεις της περιόδου 2000-2004, οι οποίες εκτιμάται πως μπορούν να αποφέρουν έσοδα 400 εκατ. ευρώ.

- Στην ρύθμιση υποθέσεων όσων δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις και δεν έχουν αποδώσει φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ, και άλλους παρακρατούμενους φόρους. Η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων χωρίς την επιβολή προστίμων εκτιμάται πως μπορεί να φέρει άμεσα στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ.

Τέλος, μεγάλο βάρος δίνει το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου και με το οποίο θα αναμορφωθούν οι διαδικασίες είσπραξης βεβαιωθέντων φόρων. Σημειώνεται πως οι καταλογισθέντες φόροι που παραμένουν ανείσπρακτοι λόγω δικαστικών εμπλοκών ή καθυστερήσεων ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ.
in

Παλαιότερη ανάρτηση:
Πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% σε όλα τα προϊόντα στην αγορά, εκτός κάποιων ειδών πρώτης ανάγκης (ψωμί, γάλα, φάρμακα), έχει «πέσει» στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Η πρόταση, σύμφωνα με Τα Νέα, υποβλήθηκε από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ως εναλλακτική της δέσμευσης που προβλέπει το Μνημόνιο για μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%.
Στο οικονομικό επιτελείο, όπως άλλωστε και στην αγορά, επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς αυτές οι μετατάξεις θα προκαλέσουν μεγάλες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.....
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, από τις 34 κύριες κατηγορίες με συντελεστή 11% σχεδιάζεται αύξηση σε περίπου 24 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 7%!
Με δεδομένο ότι ο τζίρος του συνόλου των αγαθών της μέσης κατηγορίας ΦΠΑ ξεπερνάει τα 52 δισ. ευρώ ετησίως, η μετάταξη του ΦΠΑ του 30% αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται από την ΕΣΕΕ ότι θα επιβαρύνει επιπλέον τον καταναλωτή με 2 δισ. ευρώ.
Έτσι, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Παπακωνσταντίνου, μελετώνται εναλλακτικά σενάρια για την αντιστάθμιση των εσόδων, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα απέφεραν οι μετατάξεις αυτές.
Αυτοί που υποστηρίζουν την πρόταση για συντελεστή 15%, υποστηρίζουν ότι η υλοποίησή της θα οδηγήσει χαμηλότερα και τον πληθωρισμό, καθώς σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 23% σε 15%, άρα θα μειωθεί και η λιανική τιμή τους.
thenewmail

Δεν υπάρχουν σχόλια: