Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Θερµό επεισόδιο µε πέντε νεκρούς στη λιβανοϊσραηλινή µεθόριο

Μνήµες του αιµατηρού πολέµου του 2006 στον Λίβανο και φόβους για επανάληψή του ξύπνησε το χθεσινό θερµό επεισόδιο µεταξύ ισραηλινών και λιβανέζων στρατιωτών στα σύνορα των δύο χωρών, που είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο πέντε ατόµων. 
 
Τέσσερις από τους νεκρούς ήταν Λιβανέζοι - τρεις στρατιώτες και ένας δηµοσιογράφος, ενώ ο νεκρός Ισραηλινός ήταν αντισυνταγµατάρχης. Εκπρόσωπος του στρατού του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι η ανταλλαγή πυροβολισµών ξεκίνησε όταν ισραηλινοί στρατιώτες µπήκαν στο λιβανέζικο έδαφος για να κόψουν ένα δέντρο. ...
«Πυροβολήσαµε στον αέρα και εκείνοι απάντησαν µε βολές από τανκς», δήλωσε προσθέτοντας ότι κυανόκρανοι του ΟΗΕ που περιπολούν στην περιοχή κάλεσαν τους Ισραηλινούς να σταµατήσουν αλλά εκείνοι δεν υπάκουσαν. Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του δέχθηκαν πυρά την ώρα που έκαναν εργασίες συντήρησης στην Γαλάζια Γραµµή, τα διεθνώς αναγνωρισµένα σύνορα των δύο χωρών.

Η µεθοριακή σύγκρουση σήµανε συναγερµό στην περιοχή, όπου είναι νωπές ακόµα οι µνήµες από τον πόλεµο του 2006, την αιµατηρή αντιπαράθεση µεταξύ του ισραηλινού στρατού και της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζµπολάχ και υπάρχουν πάντα φόβοι για µια νέα σύρραξη. Η Συρία, η οποία υποστηρίζει την Χεµπολάχ, αποκήρυξε τη «στυγερή επίθεση» του Ισραήλ και το Ισραήλ προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση νέων συγκρούσεων, ωστόσο και οι δύο πλευρές έδειξαν διάθεση εκτόνωσης της έντασης.

Η Χεζµπολάχ
Οµως τον τελευταίο καιρό στο Λίβανο υπάρχει ανησυχία καθώς αναµένεται σύντοµα η απόφαση διεθνούς δικαστηρίου στη δίκη µελών της Χεζµπολάχ οι οποίοι κατηγορούνται ότι συµµετείχαν στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το 2005. Πάντως, σε πολιτικούς αναλυτές προκάλεσε έκπληξη ότι η Χεζµπολάχ, η οποία έχει πολλούς ενόπλους στην περιοχή των συνόρων, δεν πήρε µέρος στις χθεσινές συγκρούσεις παρά µόνο επαίνεσε µε ανακοίνωσή της τον στρατό του Λιβάνου. Σε οµιλία του χθες το βράδυ στη Βηρυτό ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Σαγιέντ Νασράλα κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία Χαρίρι και δήλωσε έτοιµος «για νέα σύγκρουση µε το Ισραήλ» Το χθεσινό θερµό επεισόδιο συνέπεσε µε το θέµα των απευθείας συνοµιλιών µεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ηγεσίας, στην επανάληψη των οποίων αντιδρούν οι ισλαµιστές.

Το Σαββατοκύριακο η Χεζµπολάχ, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, παραβίασε την κατάπαυση του πυρός κι έριξε ρουκέτες στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν ενώ ισραηλινά αεροσκάφη βοµβάρδισαν αρκετές περιοχές στη Γάζα.

Φόβοι για σύρραξη
Από πολλές πλευρές εκφράστηκαν φόβοι ότι µια πιθανή επανάληψη της σύγκρουσης του θέρους του 2006, που είχε διαρκέσει έναν µήνα και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 2.500 άτοµα και από τις δύο πλευρές, θα είναι ακόµα πιο καταστροφική καθώς το Ισραήλ έχει απειλήσει ότι σε µια τέτοια περίπτωση θα καταστρέψει λιβανέζικες υποδοµές. Το απόγευµα, εκπρόσωπος του αµερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν «όσο το δυνατόν µεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση». «Προσπαθούµε να καταλάβουµε τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο Π. Κρόουλι. «Αυτό που µας απασχολεί όµως περισσότερο απ’ όλα είναι πως ό,τι και να έγινε δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ηδη υπάρχει µεγάλη ένταση στην περιοχή. Το τελευταίο που θέλουµε είναι να δούµε αυτό το συµβάν να γιγαντώνεται». Παρόµοια έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και ο Γερµανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ενώ το Συµβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να έχει συνοµιλίες κεκλεισµένων των θυρών για το ζήτηµα των χθεσινών συγκρούσεων.
nea

Δεν υπάρχουν σχόλια: