Τον Ιούλιο οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα σημείωσαν «βουτιά» 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα
Νέες πηγές εσόδων για να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» που εμφανίζουν οι εισπράξεις του προϋπολογισμού, αναζητεί επειγόντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των εσόδων του Αυγούστου είναι αρνητικά καθώς με τα προσωρινά στοιχεία και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εισπράξεις των τελευταίων δυο ημερών του μήνα, τα έσοδα εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από το στόχο 13,7% του προϋπολογισμού (με βάση το Μνημόνιο)......Πληροφορίες, αναφέρουν ότι σε ταμειακή βάση, τα έσοδα κινούνται γύρω στο 3% στο οκτάμηνο, από 4,1% στο επτάμηνο ενώ η πρώτη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα φανεί στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει το μαραθώνιο των συσκέψεων και ετοιμάζει σχέδιο άμεσης ανάγκης.
Αποφάσεις
Οι αποφάσεις για τις κινήσεις τόνωσης των φορολογικών εσόδων αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ενσωματωθούν στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο για την αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών και φορορελεγκτικών υπηρεσιών το οποίο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή. Ωστόσο, ο εντονότερος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου προέρχεται από τη σημαντική υστέρηση που καταγράφουν οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους.
Μόνο από την τριπλή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 1,13 δισ. ευρώ. Όμως, τα έσοδα αυτά κινδυνεύουν να γίνουν...«καπνός». Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα σημείωσαν «βουτιά» 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ στο 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία του Δημοσίου από τη φορολογία των τσιγάρων ήταν αυξημένα μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Πιο συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στα τσιγάρα ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο του 2009. Η μείωση κατά 15% - 20% της κατανάλωσης, η μείωση της αγοραστικής κίνησης των «ακριβών» τσιγάρων που υπερβαίνει το 20%, η στροφή των καπνιστών στα φθηνά και τα στριφτά τσιγάρα καθιστούν δύσκολη αν όχι αδύνατη την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί.
Μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράξει 25 δισ. ευρώ από τα οποία περίπου 17 δισ. ευρώ είναι σχεδόν στον αέρα συνεπεία της ύφεσης αλλά και των καθυστερήσεων στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Αμφίβολη επίσης παραμένει και η είσπραξη 2,4 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Στο τραπέζι
Σε νέες συσκέψεις που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα ακόλουθα θέματα:
1. Περαίωση εκκρεμών υποθέσεων: Στο τραπέζι εισηγήσεις για περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των ετών 2000-2004 με διαδικασία συνοπτικού ελέγχου.
2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Έχει υποβληθεί πρόταση για νέα ρύθμιση με την οποία θα δίνονται γενναίες εκπτώσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τις ΔΟΥ ή τα Τελωνεία εφάπαξ ή ένα σημαντικό τμήμα της αρχικής οφειλής.
3. Εξτρα έκπτωση φόρου για αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες που παρουσιάζουν έντονη ροπή στη φοροδιαφυγή.
Εναλλακτικά σενάρια για τις μετατάξεις στον ΦΠΑΓ. Παπακωνσταντίνου: Δεν αυξάνεται ο φόρος στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος
Aλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων προανήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠA στα τιμολόγια της ΔEH και των λοιπών ΔEKO μέσω της μετάταξης του ΦΠA από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον κανονικό συντελεστή 23%. Oπως είπε εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μην γίνει μαζική μετάταξη των προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠA 23% από 11% σήμερα.
«Mια μαζική μετάταξη και αύξηση του συντελεστή ΦΠA κατά 12 μονάδες θα τσάκιζε την αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και ανέφερε ότι η είσπραξη του 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Mνημόνιο από την μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠA θα καλυφθεί είτε από περαιτέρω μείωση των δαπανών είτε με παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων. Σε συνέντευξή του στο Associated Press υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές «κάποια στιγμή το 2011».
imerisia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου