Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Στο... κόκκινο οι τιμές των προϊόντων

Μεγαλύτερες και από τις δύο αυξήσεις του ΦΠΑ είναι οι ανατιμήσεις ορισμένων προϊόντων από το Φεβρουάριο έως και σήμερα. 

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, αφορούν σε 25 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και στα 15 από αυτά παρουσιάζεται αύξηση μεγαλύτερη του 3%, υψηλότερη δηλαδή από τις δυο αυξήσεις ΦΠΑ κατά το ίδιο διάστημα.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε προϊόντα όπως μπίρες (έως και 19%), οδοντόκρεμες (έως 18%), κατεψυγμένες ζύμες (12%), ξίδια (6%), γιαούρτια και φρέσκογάλα (5%)....

Η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει για τα νοικοκυριά αφού, βάσει των μέτρων που προβλέπεται στο Μνημόνιο, από την 1η Ιανουαρίου 2011 σειρά προϊόντων θα μεταταγεί από τον συντελεστή του ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%.
Από την άλλη πλευρά, μειώσεις έως και 9% παρατηρήθηκαν σε 8 προϊόντα, ενώ σταθερές παρέμειναν οι τιμές σε 3 προϊόντα.
Η ακρίβεια εξηγεί τόσο τη στροφή των καταναλωτών προς φθηνότερα προϊόντα όπως τα ιδιωτικής ετικέτας όσο και τη μείωση της κατανάλωσης.
Ο δείκτης όγκου στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, μειώθηκε κατά 3,9% το Μάιο του 2010 σε σχέση με το Μάιο του 2009.
Ενδεικτικό των αυξήσεων η πτώση 12% που παρατηρείται στην κατανάλωση κρέατος, ενώ μεγάλη είναι η πτώση των πωλήσεων στα βιολογικά τρόφιμα (-19%) και στα χαρτικά (έως 16%), με τις καταναλωτικές οργανώσεις να εκτιμούν πως ο φετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων δεκαετιών.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, το καλάθι ενός μέσου νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2.087,05 ευρώ τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, οπότε κόστιζε 1.977,44 (αύξηση 109,61 ευρώ ή 6%). 


cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια: