Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Πιόνι στο Παιχνίδι Αμερικανών και Ρώσων η Σόφια, Προς Αλλαγή Στάσης για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Απροσδόκητη εξέλιξη ίσως αποτελέσει για το μέλλον του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη η πρόσφατη συμφωνία της αμερικανικής Chevron με τη ρωσική Rosneft για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Βαλ Σάτσκι (εκτιμάται στα 6 δις βαρέλια) το οποίο βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύντομα μετά την ανακοίνωσή της Chevron, έγινε γνωστό πως βουλγαρική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσει με το Κρεμλίνο για τον αγωγό, που ως γνωστόν, η κυβέρνηση Μπορίσωφ με επανειλημμένες δηλώσεις της έχει ταχθεί ενάντια στην κατασκευή του. ....


Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στην Αθήνα, δεν αποκλείεται το σενάριο το οποίο θέλει τους Ρώσους να έχουν έρθει σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον συνδέοντας το project της Chevron με την αλλαγή πλεύσης της βουλγαρικής κυβέρνησης, μετά από αμερικανικές πιέσεις. Θυμίζουμε πως τους τελευταίους μήνες, μετά τις δυσμενείς δηλώσεις Μπορίσωφ, η Ρωσία έχει αλλάξει τακτική και κινείται πιο επιθετικά έναντι της Βουλγαρίας, με αιχμή το φυσικό αέριο και την τιμολόγησή του. Εξάλλου την προηγούμενη βδομάδα έγιναν γνωστές οι ρωσικές απαιτήσεις για σημαντική αύξηση της τιμής του αερίου που πωλεί η Gazprom στη Βουλγαρία. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν εκτιμήσεις του Energia. gr, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπορίσωφ θα αποδειχθεί τελικά άκρως επισφαλής και επιζήμια για την ίδια.

Το Κρεμλίνο έδειξε τη δέουσα προσοχή και σε επικοινωνιακό επίπεδο στο deal με τους Αμερικανούς για το κοίτασμα Βαλ Σάτσκι, καθώς ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τη διοίκηση της Chevron στις 17 Ιουλίου προκειμένου αυτό να οριστικοποιηθεί. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι σύντομα μετά την υπογραφή της ανωτέρω συμφωνίας, η Σόφια ενέκρινε την καταβολή των 6,5 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα της κατασκευάστριας εταιρείας Trans-Balkan Pipeline, η οποία θα υλοποιήσει τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
energia

Δεν υπάρχουν σχόλια: