Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

«Στεγνώσαμε» παρά τους επαίνους - Λείπουν 5 δισ. από τον αρχικό στόχο

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Μπορεί η τρόικα να άναψε το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης του δανείου και τα κρατικά ταμεία να απέκτησαν προσωρινή ρευστότητα, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και οι επιπτώσεις θα φανούς τους αμέσως επόμενους μήνες.
Ο Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal άρχισε τους επαίνους, αλλά η ωμή αλήθεια κρύβεται στα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών και στους πρϋπολογισμούς των ελληνικών νοικοκυριών.....
 Η χώρα έχει ”στεγνώσει” μιας και τα επώδυνα μέτρα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και η μειωση των δαπανών κρατούν την ελληνική οικονομία στη ζωή με ...μηχανική υποστήριξη.
Μεγάλη τρύπα αρκετών δισ. στα έσοδα
Μεγάλη η απόκλιση στα έσοδα αφού έχουν εισπραχθεί μέχρι τώρα 772 εκ. ευρώ σε σχέση με το 1,4 δισ. που υπολόγιζαν στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά στα έσοδα από τον ΦΠΑ. 240 εκ. μπήκαν στα ταμεία έναντι 2,2 δισ.
Λιγότερα έσοδα έφερε και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Εισπράχθηκαν 480εκ., ο στόχος ήταν 1,480 δισ.
Τσιγάρα: 250 εκ. έναντι 1,130 δισ.
Μόνο στους παραπάνω τομείς, η απώλεια σε ρευστό αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ
Πως θα καλυφθεί η τρύπα των 5 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου
Οι οικονομολόγοι της κυβέρνησης έχουν ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα περιορισμένα έσοδα, που δημιουργούν απόκλιση 5 δισ. από τις απαιτήσεις της τρόικας γα την φετινή χρονιά.
Γνωρίζουν καλά πως δεν μπορούν να φορτώσουν τους Έλληνες με νέους φόρους, και προσανατολίζονται σε άλλες πηγές εσόδων.
Τι σημαίνει αυτό;


  • Πάγωμα όλων των επενδύσεων


  • Το δημόσιο δεν θα πληρώσει τις επιχειρήσεις (περιμένουμε επίσημη απόφαση στις αρχές Σεπτεμβρίου)


  • Θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να βγουν στο σφυρί ΔΕΚΟ και Τράπεζες
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που δεν προχωρά το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος έστειλε επιστολή στην κα Λούκα Κατσέλη προειδοποιώντας πως αν δεν προχωρήσει ο αναπτυξιακός νόμος, οι επιπτώσεις στην τσέπη όλων των Ελλήνων θα είναι δυσμενέστερες το επόμενο διάστημα.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: