Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ψωμί ; .... Φτιάξτε το μόνοι σας... ! ! !

Ψωμί από τα ίδια τους τα… χέρια είναι διατεθειμένοι να παρασκευάσουν οι Έλληνες σε περίπτωση που ακριβύνει τους επόμενους μήνες η τιμή του ψωμιού έως και 30%. 

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην μικρή στατιστική μας απόπειρα, δηλώνουν πως θα αντιδράσουν με αποχή από την αγορά του ψωμιού, στο ενδεχόμενο να ανατιμηθεί κι απαντούν ότι θα το έφτιαχναν μόνοι τους.
«Δεν είμαι διατεθειμένη να πληρώνω υπερτιμημένο το ψωμί στον φούρνο, οπότε θα βάλω την ποδίτσα μου… Αν και προτιμώ να φάω φρυγανιά» εξηγεί η κ. Μαίρη Κυρίτση.
Στο ίδιο κλίμα απαντά και ο κ. Χρήστος Φαρμάκης, «με 30% καπέλο στη τιμή δεν θα ψώνιζα. Εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να το φτιάξω γιατί είμαι ανίδεος, αλλά θα έβρισκα κάποιο τρόπο».....
Μια προέκταση στην επιλογή του αναλύει ο κ. Κορκοντίνος ισχυριζόμενος, «εγώ θα έφτιαχνα μόνος μου ψωμί, με την ευκαιρία μιας ανατίμησης, καλό θα ήταν να βλέπαμε διαφορετικά τα πράγματα και το όφελος που θα είχαμε για την υγεία μας».
Αν και προβληματισμένη για τις συνέπειες της αντενέργειάς της, η κ. Χαρίκλεια Χαλδαίου υποστηρίζει «ίσως και μόνο από πείσμα θα το έκανα, δεν ξέρω αν θα είχε αποτελέσματα…».
Μια άλλη πτυχή στην επιλογή του σπιτικού ψωμιού δίνει η κ. Ειρήνη Βογιατζή, απαντώντας «ναι, γιατί ήδη φτιάχνει ο πατέρας μου. Κυρίως γιατί του αρέσει το σπιτικό φαγητό».
Λύση μέσω τρίτων βρίσκει ο κ. Παύλος Μπικουβάρης, αστειευόμενος «μάλλον θα βάλω τη θεία μου να φτιάχνει γιατί μαγειρεύει ωραία».
«Όχι» στην κατ’ οίκον παρασκευή λέει μια άλλη μερίδα των ερωτηθέντων. Αρνητική στην ιδέα να βρεθεί στην κουζίνα, η κ. Μαρία Νικολοπούλου υποστηρίζει «δεν θα φτιάξω ψωμί στο σπίτι, προτιμώ να μην φάω καθόλου».
Τον μπελά… της μαγειρικής επιθυμεί να αποφύγει κι ο κ. Μάνος Μπογδάνος που διευκρινίζει «θα εξακολουθήσω να παίρνω έτοιμο το ψωμί, εργένης είμαι δεν μπορώ να βάζω μπελάδες στο κεφάλι μου με άλλα μαγειρέματα».
Την άλλη πλευρά προσπαθεί να κατανοήσει ο κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να παρασκευάσω ψωμί, πόσο θα φάω; Δυο φέτες;…».
Μικρό το κακό μέσα στο κλίμα της γενικότερης στέρησης θεωρεί το γεγονός της ανατίμησης του ψωμιού, ο κ. Νίκος. «Δεν θα φτιάξω, η αύξηση της τιμής του ψωμιού δεν είναι τίποτα μπροστά στα άλλα που μας ακρίβυναν και μας έκοψαν τις συντάξεις… δεν έχουμε σταματήσει ακόμα να τρώμε το ψωμί αλλά κάνουμε οικονομία».


Οφελος έως και 40% στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό μπορούμε να πετύχουμε όταν παρασκευάσουμε στο σπίτι μας το πλέον αναπόσπαστο διατροφικό μας αγαθό, που δεν είναι άλλο από το ψωμί.
Σε ένα καθημερινό ελληνικό τραπέζι το ψωμί δεν απουσιάζει. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το πληρώνουμε ολοένα και πιο ακριβό ενώ, μετά τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά των σιτηρών, δεν αποκλείεται να το αγοράζουμε με «καπέλο» που θα φτάνει και το 30%.
Σε μια περίοδο που τα αγαθά πρώτης ανάγκης αυξάνουν με μαθηματική ακρίβεια και το εισόδημα μιας οικογένειας μειώνεται ριζικά, υπάρχουν λύσεις και απαντήσεις που αν μη τι άλλο μας προσφέρουν και υγεία και οικονομία στην τσέπη του προσωπικού μας προϋπολογισμού. Αρκεί να ενεργοποιηθούμε ως κοινωνία, να αποκτήσουμε επιτέλους καταναλωτική συνείδηση, να κάνουμε έρευνα προτού προβούμε στην αγορά οποιουδήποτε προϊόντος και κυρίως να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πολλά τα πράγματα που μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας και μάλιστα με πολλαπλά οφέλη.
Αν λοιπόν δεν θέλουμε να πούμε «το ψωμί ψωμάκι…» πληρώνοντάς το με τεράστιο «καπέλο» 40%, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να φτιάχνουμε το ψωμί στο σπίτι δημιουργώντας τις δικές μας «συνθέσεις» έξυπνα, οικονομικά και κυρίως υγιεινά.
Όπως προέκυψε από την έρευνα του «Α.Τ.» με τα ίδια χρήματα τα οποία διαθέτει ο καταναλωτής για να αγοράσει από τον φούρνο της γειτονιάς του 1 κιλό ψωμί, δυο δηλαδή φραντζόλες, μπορεί μόνος του στο σπίτι να φτιάξει 4 φρατζόλες ψωμί.
Επισκεφθήκαμε πολλά διαφορετικά αρτοποιεία, προκειμένου να μάθουμε από πρώτο χέρι τη συνταγή την οποία χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες, την δοσολογία αλλά και το κόστος παρασκευής. Και η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε αρκετά, αφού όπως αποδείχτηκε οι… ειδικοί δεν ήταν καθόλου πρόθυμοι να μας πουν τα «μυστικά» τους. Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των σιτηρών, οι συζητήσεις για πιθανή αύξηση των τιμών, αλλά και η στάση του κόσμου στο άκουσμα των ενδεχόμενων αυξήσεων, έχουν κάνει τους αρτοποιούς ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.
Με λίγη παραπάνω προσπάθεια όμως, καταφέραμε τελικά να συγκεντρώσουμε κάποιες από τις πληροφορίες που θέλαμε. Και το συμπέρασμα; Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, ο Έλληνας οικογενειάρχης βγαίνει κατά πολύ ωφελημένος φτιάχνοντας μόνος του το ψωμί. Και όχι μόνο κερδισμένος στην τσέπη του.. αλλά και στη υγεία του. Γιατί το σπιτικό ψωμί παρασκευασμένο από αγνά υλικά που έχουμε επιλέξει, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό του εμπορίου. Η γεύση και η μυρωδιά του σίγουρα θα σας ανταμείψουν. Μπορεί λοιπόν να σπαταλήσετε λίγο περισσότερο χρόνο στην κουζίνα σας, όμως αξίζει τον κόπο αν αναλογιστείτε ότι πέρα από το οικονομικό όφελος που θα έχετε, θα σερβίρετε στα παιδιά σας ζεστό, σπιτικό ψωμί.


Πώς θα φτιάξετε παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί στο σπίτι σας…

Υλικά:
* 1 κιλό αλεύρι
* 1 κουταλάκι μαγιά (περίπου 50γρ)
* 1 κουταλάκι αλάτι
* 1 κουταλάκι ζάχαρη
* μισό λίτρο περίπου νερό

Εκτέλεση:
Με λίγο χλιαρό νερό βρύσης διαλύουμε τη μαγιά κ ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι κ τα ανακατεύουμε.
Κάνουμε μία λακκούβα κ ρίχνουμε την μαγιά, σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε διαρκώς. Προσοχή με το νερό γιατί από αλεύρι σε αλεύρι αλλάζει η αναλογία. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα (μην βγει νερουλή η ζύμη).
Στην αρχή η ζύμη θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ, σιγά σιγά όμως με το ζύμωμα θα γίνεται λεία και ελαστική! Αλεύρι προσθέτουμε ΜΟΝΟ αν χρειαστεί.
Ζυμώνουμε περίπου 15 λεπτά.
Φτιάχνουμε 3-4 φραντζολάκια, τα τοποθετούμε στο ταψί (πρέπει να ’χουν περιθώριο γιατί θα φουσκώσουν αρκετά). Χαράζουμε την επιφάνεια με 2-3 μαχαιριές, αλείφουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό και αφήνουμε σκεπασμένο το ταψί να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν τα φραντζολάκια! (περίπου 40-50 λεπτά).
Μόλις περάσει η ώρα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου ένα τέταρτο της ώρας!
Απολαύστε το!!!

adesmeytos

Δεν υπάρχουν σχόλια: