Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Εγληματική ανευθυνότητα έφερε την καταστροφή του Φοινικόδασους της Πρέβελης: ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ,ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Σε σοβαρές καταγγελίες που ενδεχομένως να δίνουν και μία εξήγηση για το πώς συντελέστηκε το οικολογικό έγκλημα στο φοινικόδασος της Πρέβελης, προχώρησε σήμερα με δηλώσεις του στο "Ράδιο Κρήτη" ο Περιφερειάρχης Θανάσης Καρούντζος.

Όπως είπε, στο παρελθόν, δόθηκε από πρόγραμμα της ΕΕ, ποσό ύψους 1 εκ. 400.000 ευρώ για έργα πυρανίχνευσης στην Κρήτη, αγοράστηκε υπερσύγχρονος εξοπλισμός με κάμερες και όχι μόνον, το σύστημα εγκαταστάθηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς, όπως είπε, υπήρξε άρνηση από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας!!!!......
Ο κ. Καρούντζος , όπως και αργότερα είπε στους δημοσιογράφους, θα διατάξει ΕΔΕ για να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες, ενώ την προσεχή Πέμπτη, θα επισκεφθεί και το φοινικόδασος στο Βαϊ προκειμένου, όπως σημείωσε, "να προλάβουμε κι άλλες δυσάρεστες καταστάσεις".

Απαντώντας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Κρήτης, κ. Τζίφας, επεσήμανε ότι η υπηρεσία του ενημερώθηκε για το εν λόγω σύστημα μόλις πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου...κι ενώ το σύστημα είχε ήδη αγοραστεί, χωρίς να υπάρξει όπως είπε, καμία σχετική προηγούμενη ενημέρωση! Ο ίδιος ειδοποίησε τα κεντρικά της Πυροσβεστικής στην Αθήνα όμως έλαβε, όπως φαίνεται αρνητική απάντηση.

Απογοήτευση, θλίψη και οργή προκαλεί η εικόνα της καταστροφής στο Φοινικόδασος της Πρέβελης, καθώς το απείρου κάλλους και μοναδικό αυτό δάσος αποτεφρώθηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα του Σαββάτου και, δυστυχώς, ενισχύθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, καταστρέφοντας περίσσότερα από 5000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης!

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5.20 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θέση Γιαννιού, μεταξύ Πρέβελης και Λευκωγείων στο δήμο Φοίνικα Ρεθύμνου, απείλησε προς στιγμήν και τη Μονή, που την ύστατη στιγμή γλίτωσε, δε συνέβη όμως το ίδιο και με το φοινικόδασος της περιοχής. Η πυρκαγιά είναι υπό μερικό έλεγχο, ενώ το έργο της κατάσβεσης έχουν αναλάβει αποκλειστικά επίγειες δυνάμεις, καθώς οι ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να κρατούν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα. "Πρόκειται για τεράστια καταστροφή για το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης, καταστροφή οικολογική, πολιτιστική και τουριστική", ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Νομού Ρεθύμνου κ. Μπαγιαρτάκης, για τις συνέπειες της φωτιάς στην περιοχή.

Συνολικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Πρέβελη κάηκαν 1.000 στρέμματα δασικής και 4.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στο Ροδάκινο αποτεφρώθηκαν 50 στρέμματα δασικής, 400 στρέμματα γεωργικής και 350 χορτολιβαδικής έκτασης. Στα Ακούμια, κάηκαν 140 στρέμματα χορτολιβαδικής και 20 γεωργικής έκτασης ενώ στο Σελάκανο, όπου ήταν η τρίτη φορά μέσα σ’ ένα μήνα που εκδηλώθηκε φωτιά, αποτεφρώθηκαν 500στρέμματα δασικής έκτασης.
Δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν και σήμερα στα σημεία των πυρκαγιών υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νησί. Ο βαθμός ετοιμότητας σ’ όλη την Κρήτη για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες είναι σε ύψιστο βαθμό, στο 4 συγκεκριμένα.
cretalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: