Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Αυτή τη θητεία θέλουμε

Για όλους εμάς που αποφασίσαμε να υπηρετήσουμε τη στρατιωτική μας θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις σίγουρα υπάρχει μία αίσθηση ότι δεν εκπαιδευθήκαμε στο «κάτι παραπάνω», ότι δεν αδειάσαμε όσους γεμιστήρες θέλαμε, ότι δε συμμετείχαμε σε περισσότερες ΤΑΜΣ. 

Προσωπικά, οι εξαγγελίες του ΥΕΘΑ για περισσότερο «ανθρώπινη θητεία» ή για σύνδεσή της με την αγορά εργασίας μου προκαλούν μία αίσθηση αηδίας. Τι εννοούν οι κύριοι του ΥΕΘΑ; Ότι ο ΚΨΜτζης θα μπορέσει να εργαστεί στη πολιτική του ζωή σε ψιλικατζίδικο, ότι ο εκτελών καθήκοντα σκοπού θα προσληφθεί σε εταιρία security ή ότι όσοι συμμετείχαμε σε αγήματα απόδοσης τιμών θα κάνουμε καριέρα μοντέλου;....

Ας σοβαρευτούμε και ας αντικρύσουμε κατάματα τη σημερινή πραγματικότητα. Είναι ό,τι χειρότερο για έναν οπλίτη-πολίτη όταν διαπιστώνει κατά τη διάρκεια της θητείας του ότι έχει πάρει τόσα κιλά όσα δεν είχε ποτέ του, ότι δεν κάνει τίποτα εποικοδομητικό, ότι υποσκελίζεται από την αδράνεια και τις εξοντωτικές υπηρεσίες. Τις προάλλες άκουσα ότι σε στρατόπεδο που εγκαταστάθηκαν κάμερες ασφαλείας για να μειωθούν οι υπηρεσίες σκοπών, αυτές …αυξήθηκαν γιατί κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να προσθέσει επιπλέον σκοπιές για να φυλάνε τις κάμερες!
Συνοπτικά, μερικές απλές προτάσεις για μια εποικοδομητική θητεία:
Εκμάθηση πολεμικών τεχνών και τεχνικών αυτοάμυνας καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας. Η εκπαίδευση στην μάχη σώμα με σώμα αποτελεί για όλους τους στρατούς του κόσμου ένα αποτελεσματικό τρόπο για να καταστεί ένας μαχητής ικανός να μάχεται ακόμη και όταν έχει καταστραφεί ο ατομικός του οπλισμός. Καλές οι ασκήσεις ακριβείας αλλά όταν γίνονται μόνο για να γεμίσει το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως καταντά εκνευριστικό.
Πόσοι από μας έχουν γνώση παροχής τεχνητής αναπνοής ή μπορούν να παράσχουν πρώτες βοήθειες για μικροτραυματισμούς ή εγκαύματα; Είναι τόσο δύσκολο ακόμα και σε συνεργασία με διασώστες του ΕΚΑΒ να μάθουν μερικές χιλιάδες αυριανών πολιτών πώς να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις; Εκτός αν περιμένουμε να μας σώσουν τα …“εγχειρίδια επιβίωσης SAS” των πλανόδιων βιβλιοπωλών στα στρατόπεδα.
Περισσότερες και συνεχείς βολές σε κινητούς στόχους, πραγματικό πυρ και κίνηση. Κύριοι του ΥΕΘΑ κόψτε τις δεξιώσεις, πουλήστε τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα ή μερικά στρέμματα από ανενεργά στρατόπεδα και αγοράστε σφαίρες. Πορείες και καθημερινή σωματική αγωγή, πρωί και απόγευμα. Ξεχορτάριασμα των στίβων μάχης και αντιμετώπιση της ευθυνοφοβίας. Ναι, θα υπάρξουν και σοβαροί τραυματισμοί αλλά δε γίνεται διαφορετικά. Συνεχής ρεαλιστική εκπαίδευση σε όλα τα διαθέσιμα όπλα σε επίπεδο μονάδας. Με μια φράση: καθιέρωση ενός πραγματικού Σχολείου Μαχητού.
Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες από το Σχολείο Μαχητού των μαυροσκούφηδων της Εθνικής Φρουράς και θα καταλάβετε τι εννοώ. Θαυμάστε τα αδέλφια μας στη Κύπρο, τους 18χρονους νεοσύλλεκτους Εθνοφρουρούς της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που μόλις τελείωσαν το λύκειο, δείτε την αυτοπεποίθηση, τη δύναμη της ψυχής και τα χαμόγελα ικανοποίησης στο τέλος της εκπαίδευσης και φέρ΄τε στο μυαλό σας τώρα το κάθε μαμόθρεφτο, τον καλοαναθρεμμένο μπούλη και βύσμα που έτυχε να συνυπηρετήσατε, τον αυριανό ρίψασπι:















 






















Προσέξτε στη φωτό πάνω, ένας εκπαιδευτής με δύο επιπλέον γεμιστήρες για κάθε εκπαιδευόμενο. Κάτω, ο εκπαιδευόμενος εκτελεί βολή πίσω και σε από σταση αναπνοής από τους συναδέλφους του.  

     














strategyreport

Δεν υπάρχουν σχόλια: