Χρέη ύψους 8,5 δισ. ευρώ φόρτωσε το κράτος στο ΙΚΑ μέσα σε μια 15ετία, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας να βρίσκεται μονίμως σε δυσχερή θέση και να αναγκάζεται να «βγάζει από τη μύγα ξύγκι» κυνηγώντας μικροοφειλέτες....
.... δίνοντας συχωροχάρτι με ευνοϊκές ρυθμίσεις σε μεγαλοοφειλέτες, και κόβοντας κατόπιν κυβερνητικών δεσμεύσεων έναντι του μνημονίου, συντάξεις και Δώρα από τους ασφαλισμένους του.
Το σύνολο των οφειλών στο ΙΚΑ (από κράτος, ΔΕΚΟ και ιδιώτες) ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ, καθώς στα 8,5 δισ. ευρώ που είναι το κρατικό φέσι, προστίθενται άλλα 4,5 δισ. ευρώ που είναι οι καθυστερούμενες οφειλές από περίπου 240.000 οφειλέτες του ιδιωτικού και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. ...
Οι οφειλές του κράτους δηλαδή είναι διπλάσιες έναντι των ιδιωτών και όπως αποκαλύπτει ο «Α.Τ.» προέρχονται από ρυθμίσεις που δεν εφαρμόστηκαν έτσι όπως είχαν ψηφιστεί. Το κράτος χρωστά στο ΙΚΑ:
* Ποσό 1,94 δισ. ευρώ από τη μη απόδοση του συνόλου της χρηματοδότησης (1% του ΑΕΠ από το 2003, ν.3029/02). Μπορεί να δινόταν κάθε χρόνο η χρηματοδότηση, αλλά ήταν κουτσουρεμένη. Αποτέλεσμα ήταν να βαφτίζονται έκτακτες επιχορηγήσεις τα επιπλέον ποσά που χρειαζόταν το ΙΚΑ για να μην κηρύξει στάση πληρωμών!
* Ποσό άνω των 5,3 δισ. ευρώ από τη μη απόδοση του 3,8% επί των εσόδων του κλάδου ασθένειας! Η συμμετοχή του κράτους με ποσοστό 3,8% επί των αποδοχών των ασφαλισμένων θεσπίστηκε με τον νόμο 2084/92, αλλά από το 2003 και μετά το ελληνικό δημόσιο έπαψε να πληρώνει με το «έτσι θέλω». Όμως και πριν από το 2003, υπήρχαν χρωστούμενα, καθώς από το 2000 και μετά η συμμετοχή πληρωνόταν κουτσουρεμένη. Μόνο για την περίοδο 2001-2002 το κράτος «έφαγε» από τη μη καταβολή του 3,8% ένα ποσό της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ! Και στο διάστημα 2003-2007, η συνολική οφειλή πήγε στα 3,85 δισ. ευρώ. Σήμερα έχει ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ!
* Ποσό 1,1 δισ. ευρώ από την κάλυψη ελλειμμάτων των μη βιώσιμων ταμείων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, και κυρίως των ταμείων των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΟΤΕ), ενώ είχε προηγηθεί το ΤΑΠΙΛΤ που μπήκε με υπουργική απόφαση λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, κουβαλώντας ένα έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν αποδόθηκε!
Αν προσθέσει κανείς και τα διαχρονικά χρέη του κράτους που φορτώθηκαν στο ΙΚΑ για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής τις προηγούμενες δεκαετίες, τότε μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί σιγά σιγά, το ίδιο το κράτος βύθιζε το ΙΚΑ στα χρέη και στα ελλείμματα. Βέβαια μέρος των οφειλών από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής «με λεφτά των ταμείων», αναγνωρίστηκε με τον νόμο 2972/01 (το ύψος τους ανήλθε στα 8,5 δισ. ευρώ), πλην όμως η αναγνώριση των οφειλών έμεινε στα χαρτιά, αφού οι δόσεις που θα έπρεπε να πληρώνει το κράτος με ομόλογα όπως είχε αποφασιστεί, δεν πληρώνονταν στο ακέραιο και «γέννησαν» νέες οφειλές που σήμερα ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ.
Μένει να αποδειχθεί στην πράξη πια αν ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος που σήμερα θα βρίσκεται στο ΙΚΑ για την ανάληψη καθηκόντων του νέου διοικητή αλλά και ο ίδιος ο Ρ. Σπυρόπουλος που αναλαμβάνει τα ηνία μετά από 10 μήνες καθυστέρησης, θα γίνουν δυσάρεστοι στο υπουργείο Οικονομικών, για να πάρουν έστω ένα μέρος από τα χρωστούμενα.
ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου