Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Το ΑΒΕΡΩΦ διατίθεται σήμερα για πάρτυ, δεξιώσεις και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις !

Το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ : μία σύντομη ιστοριούλα……..
1909 – Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το Θωρηκτό Αβέρωφ. Παρά την ονομασία του ως θωρηκτού, στην πραγματικότητα είναι θωρακισμένο καταδρομικό, κλάσης ΠΙΖΑ, το οποίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Oρλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο 1908 – 1911, και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.
Η τότε κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη δαπάνησε 22.300.000 δρχ. για την απόκτηση του. Τα 8.000.000 δρχ. προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο .....
Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899 (χρονολογία δημοσίευσης της διαθήκης), σύμφωνα με την οποία και όριζε ότι το διατεθειμένο ποσό παραχωρείται για την ναυπήγηση πολεμικού πλοίου που θα φέρει το όνομα του και θα χρησιμοποιείται ως Εκπαιδευτικό πλοίο και “Σχολή Ναυτικών Δοκίμων”. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Δημόσιο Ταμείο.
Το πλοίο πήρε μέρος στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο ως ναυαρχίδα του Στόλου, υπό τον Υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Πλοίαρχος Σοφοκλής Δούσμανης. Το “Αβέρωφ” συμμετείχε στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913), ενάντια στον Οθωμανικό Στόλο, όταν, αξιοποιώντας την ανώτερη ταχύτητά του, και το μέγιστο του βεληνεκούς των πυροβόλων του, αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο, και αναλαμβάνοντας αυτόνομη δράση έτρεψε τον εχθρικό στόλο σε φυγή καταδιώκοντάς τον. Η τακτική του Κουντουριώτη, έδωσε την νίκη και τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο του Αιγαίου στην Ελλάδα, και μετέβαλε πλοίο και ναύαρχο σε ζωντανούς μύθους. Για τους Έλληνες ήταν ο “Τυχερός μπάρμπα-Γιώργος”, ενώ για τους Τούρκους “Το Διαβολοβάπορο” (Σεϊτάν παπόρ).
Το ΑΒΕΡΩΦ διατίθεται σήμερα για πάρτυ, δεξιώσεις και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις. Η κ. Μαριέττα Χρουσαλά και ο σύζυγός της έκαναν προ ημερών, την γαμήλια δεξίωσή τους στο κατάστρωμα του ενδόξου πλοίου. Έτσι στο ημερολόγιο του σκάφους μεταξύ των ενδόξων ονομάτων που υπηρέτησαν και πολέμησαν στο ΑΒΕΡΩΦ, θα προστεθούν και τα ονόματα της κ. Χρουσαλά και του κ. Πατίτσα.
Κρίμα………….για το ΑΒΕΡΩΦ, κρίμα για την ιστορία μας, κρίμα για το ναυτικό μας, κρίμα για τους νεόνυμφους, κρίμα για όλους μας…….
filotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια: