Το 43,9% των Ελλήνων (ποσοστό 15,1% στην ΕΕ) δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους οικιακούς του λογαριασμούς και το 93,7% (ποσοστό 74,7% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η φτώχεια έχει παρουσιάσει αύξηση στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι Έλληνες εμφανίζονται να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των πολιτών στους "27" για το πόσο άσχημα θεωρούν ότι έχουν πληγεί από την κρίση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάιο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, .......
το 73,2% των Ρουμάνων και το 69,3% των Ελλήνων -πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 28,4%- θεωρεί ότι τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.
Εξάλλου, στην ερώτηση για το μέγεθος της φτώχειας στη χώρα τους, το 50,3% των Ελλήνων απαντά ότι η φτώχεια πλήττει το 30% του πληθυσμού (29,5% στην ΕΕ), τo 32,6% θεωρεί ότι η φτώχεια αφορά το 20% του πληθυσμού (31,1% στην ΕΕ), το 10,9% εκτιμά ότι φτωχοί είναι το 10% του πληθυσμού (22,6% στην ΕΕ), το 3,5% εκτιμά ότι 5% των Ελλήνων είναι φτωχοί (8,3% στην ΕΕ) και μόνο το 1,7% των συμπολιτών μας απαντά ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι κάτω από 5% (3,7% στην ΕΕ).
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στις συντάξεις, από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβει μειωμένη σύνταξη από την προσδοκόμενη, ενώ το 17% (20,3% στην ΕΕ) δηλώνει ότι θα υποχρεωθεί να συνταξιοδοτηθεί αργότερα από ό,τι είχε αρχικά σχεδιάσει.
Εξάλλου το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το 28,3% των Ελλήνων (14,6% στην ΕΕ) δηλώνει ότι ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο στα γηρατειά του το εισόδημά του να μην επαρκεί για να του εξασφαλίσει να ζει αξιοπρεπώς.
Ακόμη, το 28,8% των Ελλήνων (16,9% στην ΕΕ) δηλώνει ότι στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατά την οποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά. Παράλληλα, το 30,2% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζει φόβους ότι τους επόμενους 12 μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να πληρώσει έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού του ή κάποιο δάνειο.
Επίσης, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 34,9% των Ελλήνων (18% στην ΕΕ) εργαζομένων υποστηρίζει ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα διατηρήσει τη σημερινή θέση εργασίας του και το 73% (49% στην ΕΕ) πιστεύει ότι είναι «απίθανο ή μάλλον απίθανο» να βρει δουλειά σε περίπτωση που απολυθεί.
Σκεπτικισμός επίσης καταγράφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στην περίθαλψη, καθώς περίπου 3 στους 10 Ευρωπαίους ανέφερε ότι είχε δυσκολευτεί περισσότερο να αντιμετωπίσει τις δαπάνες που αφορούν την υγεία, τη φροντίδα των παιδιών τους ή τη μακροχρόνια φροντίδα των ίδιων ή συγγενών τους, τους προηγούμενους έξι μήνες.
naftemporiki
Τρίτη 22 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου