Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Το ΝΑΤΟ πάνω από την Βεγγάζη !

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί, μετά από σύσκεψη ανωτάτου επιπέδου με τον Βρετανό πρωθυπουργό και την Αμερικανικά υπουργό Εξωτερικών αεροπλάνα της Συμμαχίας επιχειρούν ήδη πάνω από την Βεγγάζη.

Το πρώτο πλήγμα πραγματοποιήθηκε από γαλλικό μαχητικό το οποίο έπληξε στρατιωτικό όχημα των καθεστωτικών δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι.

Η επέμβαση έχει σαν στόχο την αναχαιτίσει της προσπάθειας κατάληψης της πόλης από στρατεύματα πιστά στον Καντάφι, που επιχείρησαν το πρωί του Σαββάτου να εισέλθουν στα προάστια της πόλης προφανώς σε μια απόπειρα να δημιουργήσουν τετελεσμένα πριν από τυχόν ΝΑΤΟϊκή επέμβαση.....
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα αεροπλάνα που εμφανίστηκαν να περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Λιβύης είναι γαλλικά μαχητικά από το αεροπλανοφόρο de Gaulle....
Σήμερα το πρωί εξ’ άλλου καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά ένα Λιβυκό MiG-23 που προσέβαλε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Βεγγάζη. Το αεροπλάνο συνετρίβη μέσα σε αστική περιοχή.

Τα μαχητικά της γαλλικής Αεροπορίας (Αrmée de l'Αir) μπλοκάρουν τις αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, και είναι έτοιμα να εκτελέσουν επιθέσεις και σε στόχους εδάφους, όπως τα άρματα.

Στο ίδιο μήκος με τις δηλώσεις Σαρκοζί, έχουν κινηθεί και οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανέφερε ότι ήρθε η ώρα για δράση και ότι πρέπει να γίνει άμεσα.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις έχει προβεί και η Χίλαρι Κλίντον, αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα από τη Βραζιλία.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η κατάπαυση πυρός και να μοιραστεί ανθρωπιστική βοήθεια. Για τον Μουαμάρ Καντάφι αναφέρει ότι θεωρεί πως δεν πρόκειται να σταματήσει και πιθανόν να κάνει χειρότερα πράγματα. Ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ΔΕΝ θα αποστείλουν χερσαία στρατεύματα.

Δήλωση που αποκλείει οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση ή αποβίβαση στρατευμάτων στη Λιβύη, έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλαίν Ζιπέ.

Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις βομβαρδισμού σε περίπτωση που εκτελεστούν τελικά, ενώ το ΝΑΤΟ θα αναλάβει το ανθρωπιστικό μέρος της επιχείρησης.

Συμμετοχή σε διοικητικό επίπεδο θα έχει και η αμερικανική πλευρά με το στρατηγείο της στο Κατάρ.

Σύμφωνα με τη λιβυκή τηλεόραση, πολίτες της χώρας, οπαδοί του Καντάφι, έχουν δημιουργήσει ανθρώπινη ασπίδα έξω από την οικία του σε περίπτωση που τα γαλλικά αεροσκάφη εκτελέσουν αποστολές βομβαρδισμού.

Το κοινό ανακοινωθέν της συνδιάσκεψης, σε μια από τις λίγες περιπτώσεις συλλογικής δράσης, αναφέρει: «Η αποφασιστικότητά μας είναι μακροπρόθεσμη: δε θα επιτρέψουμε τον συνταγματάρχη Καντάφι και το καθεστώς του να αψηφά τη θέληση της διεθνούς κοινότητας και να περιφρονεί τη θέληση του λαού του. Θα συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας προς τους Λίβυου, ώστε να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους, σεβόμενοι πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά της.»

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ…

Με την ανακοίνωση των πρώτων ειδήσεων που δείχνουν ότι η κατάσταση οδεύει προς πολεμική κλιμάκωση, η τιμή του πετρελαίου στα συμβόλαια μελλοντικών παραδόσεων αυξήθηκε, σε συνδυασμό με τη δήλωση του προέδρου της Λιβυκής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, Σόκρι Γονέμ, ότι η παραγωγή της Λιβύης έχει πέσει στα 400.000 βαρέλια την ημέρα από 1,58 εκατομμύρια που ήταν τον Ιανουάριο και πως μπορεί να σταματήσει εντελώς.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι παραδόσεις των συμβολαίων που λήγουν δεν θα επηρεαστούν...

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης κάλεσε τις χώρες – μέλη να αναγνωρίσουν το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης της Λιβύης, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το Al Jazeera.

Παρόλα αυτά η ροή των πληροφοριών μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στο τι πρέπει να αποδεσμεύουμε. Ήδη από χθες οι επαναστάτες δήλωναν ότι ο Μουαμάρ Καντάφι δε θα σεβαστεί την εκεχειρία και σίγουρα, μετά την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επέμβαση, δε θα είχαν να χάσουν τίποτα παραβιάζοντας πρώτοι αυτοί την εκεχειρία, προκειμένου να σύρουν τις μεγάλες δυνάμεις σε μια επέμβαση προς όφελός τους.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει αν συνεχιστούν οι επιθέσεις και οι δυνάμεις του Καντάφι είναι τόσο κοντά στους πολίτες της Βεγγάζης που οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί θα είναι αδύνατοι;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: