Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

7 καταρρίψεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων του Καντάφι σε λίγες ώρες ...

Γαλλικά μαχητικά κατέρριψαν πέντε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης και δύο ελικόπτερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας αργά το Σάββατο στο Παρίσι.



Τα αεροσκάφη καταστράφηκαν το Σάββατο γύρω από την Μιζουράτα, όπου δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι προσπαθούν να εκδιώξουν τους εξεγερμένους.



Οι αντίπαλοι του Καντάφι έχουν προελάσει τις τελευταίες ημέρες από τα οχυρά τους στην ανατολική Λιβύη αφού η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε ο ΟΗΕ έχει εξουδετερώσει την αεροπορία του καθεστώτος της Τρίπολης.

....
Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που καταστράφηκαν το Σάββατο ήταν στην διαδικασία της επίθεσης εναντίον εξεγερμένων, είπαν Γάλλοι αξιωματούχοι.



Τα αεροσκάφη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ήταν μονοκινητήρια Galeb, εκπαιδευτικά και ελαφρά μαχητικά-βομβαρδιστικά κατασκευασμένα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ τα ελικόπτερα δύο βαριά επιθετικά Mi-35.



Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες ότι κατά πληροφορίες των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι τοποθέτησαν σορούς ανθρώπων που έχουν βρει το θάνατο στην διάρκεια της εξέγερσης σε χώρους όπου σημειώθηκαν αεροπορικά πλήγματα, ώστε να κατηγορήσουν την Δύση για τα θύματα.



"Έχουμε πολλές αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών που σημειώνουν ότι [οι δυνάμεις του] Καντάφι παίρνουν τις σορούς ανθρώπων που σκότωσαν και τις τοποθετούν στα σημεία όπου κάναμε επιθέσεις", είπε ο Γκέιτς στην εκπομπή "Face the Nation with Bob Schieffer" του CBS, που θα μεταδοθεί σήμερα Κυριακή.

 Την περασμένη εβδομάδα λίβυοι αξιωματούχοι είπαν ότι σχεδόν 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς αλλά δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι σκοτώθηκαν άμαχοι.



"Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να βρούμε αποδείξεις ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι", είπε ο Γκέιτς στο CBS.



Ερωτηθείς εάν οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες ο Γκέιτς απάντησε "δε θα κρέμαγα καινούργιες φωτογραφίες αν ήμουν στη θέση του".



Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι άνθρωποι του Καντάφι χάνουν όλο και περισσότερο την ψυχραιμία τους. "Οι άνθρωποι γύρω του, βάσει όλων των πληροφοριών και των επαφών που κι εμείς έχουμε με ορισμένους από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, εμφορούνται από πάρα πολύ άγχος", είπε η Κλίντον.




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: