Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ίχνη ραδιενέργειας σε Ν. Κορέα, Κίνα και Φιλιππίνες

Ίχνη ραδιενέργειας σε Ν. Κορέα, Κίνα και Φιλιππίνες«Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού» βρίσκεται η ιαπωνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των...

προβλημάτων που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ ίχνη ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σε Νότια Κορέα, Κίνα και Φιλιππίνες.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν υπογράμμισε ότι η κατάσταση παραμένει «απρόβλεπτη» στον πυρηνικό σταθμό, όπου τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες δε λειτουργούν και όπου οι περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονται μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε την 11η Μαρτίου.....

«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ευρισκόμενη σε κατάσταση υψίστου συναγερμού», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Ως προς την τοποθεσία εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η εκτίμηση των κινδύνων του τσουνάμι εκείνη την εποχή ήταν εσφαλμένη».

Νερό με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο της αίθουσας των τουρμπίνων των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 και έχει περάσει στις σωληνώσεις που περνούν από το έδαφος.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, η ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco, παραδέχθηκε ότι το μολυσμένο νερό μπορεί να έχει κυλήσει μέχρι την ακτή του ωκεανού στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

Η παρουσία του μολυσμένου νερού εμποδίζει τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία του συστήματος ψύξης, καθώς οι εργασίες άντλησης του νερού αυτού είναι δύσκολες, αφού οι τεχνικοί πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να το διοχετεύσουν στις δεξαμενές χωρίς να εκτεθούν σε θανάσιμες δόσεις ακτινοβολίας.

Για να εμποδίσουν την τήξη του πυρηνικού καυσίμου, οι τεχνικοί της Tepco και οι πυροσβέστες πρέπει να καταβρέχουν συνεχώς τους τέσσερις αντιδραστήρες και τη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την παρουσία της σημαντικής ποσότητας μολυσμένου νερού στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

«Πρέπει να αποφύγουμε την έκθεση στον αέρα των ράβδων του καυσίμου, ώστε να μην υπερθερμανθούν. Η ψύξη των εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ώστε να χρησιμοποιηθεί το λιγότερο κατά το δυνατόν νερό.

Η Tepco ανακοίνωσε χθες ότι ίχνη πλουτωνίου ανιχνεύθηκαν σε πέντε διαφορετικά σημεία στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι τα επίπεδά του δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε από πού προέρχεται το πλουτώνιο, αλλά έκανε την εκτίμηση ότι τουλάχιστον δύο από τα πέντε δείγματα συνδέονται με τις ζημίες που υπέστη ο σταθμός από τον σεισμό και το τσουνάμι.

Ίχνη ραδιενέργειας σε Ν. Κορέα, Κίνα και Φιλιππίνες

Εν τω μεταξύ εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ίχνη ραδιενέργειας προερχόμενα από τη Φουκουσίμα μετρήθηκαν στην ατμόσφαιρα της Κίνας, της Νότιας Κορέας και των Φιλιππινών.

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες εντόπισαν ίχνη ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Σεούλ και από άλλα τμήματα της χώρας.

«Οι αρχές πραγματοποιούν αναλύσεις στις συγκεντρώσεις του ιωδίου που ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα, αλλά προφανώς αυτές είναι πολύ χαμηλές, ώστε να συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Όταν εισπνέεται, το ιώδιο-131, ένα ραδιενεργό ισότοπο του ιωδίου, συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή αδένα, όπου η ακτινοβολία Γάμμα και Βήτα, την οποία εκπέμπει, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα πολύ μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου-131, που προέρχονται από την Φουκουσίμα. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρχές 14 επαρχιών, ανάμεσά τους του Πεκίνου και της Σανγκάης, να πραγματοποιήσουν ελέγχους ανίχνευσης ραδιενέργειας στο νερό και στα τρόφιμα, σύμφωνα με την China Daily.

Τέλος χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν στις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση στη Μανίλα, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι ποσότητες αυτές δεν είναι επικίνδυνες για τον πληθυσμό.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: