Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Σέρβιραν ξαναζεσταμένη τη σούπα της 11ης Μαρτίου

Σε τυπική συνάντηση επικύρωσης των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου στο Eurogroup εξελίχθηκε η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ οι πιο σοβαρές αποφάσεις παραπέμφθηκαν στον Ιούνιο.

Οι Ευρωπαίοι επιβεβαίωσαν πως η «προσφορά» της 11ης Μαρτίου ήταν το καλύτερο που είχαν να κάνουν και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έκαναν το παραμικρό βήμα για να την βελτιώσουν, επιμένοντας να μην βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου, της μόνης δηλαδή κίνησης που θα μπορούσε να δώσει πραγματικές λύσεις.

Με το μυαλό τους στον πόλεμο που έχουν ξεκινήσει στην περιοχή της Μεσογείου, προτίμησαν την εύκολη λύση της επικύρωσης και της απονομής ευσήμων στους «λαούς που προσπαθούν» δεινοπαθώντας..... Αισιόδοξος εμφανίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και καθώς δεν είχε να ανακοινώσει τίποτε το καινούργιο, αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της επιμήκυνσης, υπογραμμίζοντας πως «τίποτα δεν μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί» - αν και χωρίς αμφιβολία ήταν προεξοφλημένη η επικύρωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου, που θα… ξαναεπικυρωθούν στη σύνοδο του Ιουνίου.

Σε περίπτωση που στις 25 Μαρτίου γινόταν ακόμη και ένα βήμα προς τα πίσω σε σχέση με όσα συμφωνήθηκαν στις 11 Μαρτίου, αυτό θα ισοδυναμούσε με διάλυση της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει και την επικύρωση ως απόφαση υπέρ της Ελλάδας. «Η προσπάθειά μας πέτυχε, όλοι αναγνωρίζουν πια το σημαντικό δρόμο που διανύσαμε. Πετύχαμε να βελτιώσουμε το πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου», είπε – αν και δεν είναι σαφές σε τι συνίσταται η «βελτίωση του πλαισίου εφαρμογής του μνημονίου»! Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αποφάσεις της Ευρώπης δεν συνιστούν νέα μέτρα για την Ελλάδα, διότι… αυτά έχουν ήδη ληφθεί.

Σε ερώτηση σχετικά με την (προαναγγελθείσα) σύγκρουση με τους συνδικαλιστές όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε πως δεν βλέπει «γιατί πρέπει εκ των προτέρων να θεωρήσουμε ότι θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και ελπίζω ότι θα έχουν και αίσιο αποτέλεσμα».

Παράλληλα, στη σύνοδο αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ΕΕ με την διενέργεια τεστ αντοχής, ενώ σχετικά με την «πυρηνική Τουρκία», ο κ. Παπανδρέου είπε πως «πρέπει να καταστεί σαφές στις υποψήφιες γειτονικές χώρες ότι η συμμόρφωση σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κοινοτικού κεκτημένου και προς το συμφέρον μας».

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε και τηλεφώνημα του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα – για να του ευχηθεί για την εθνική γιορτή, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας αναλώθηκε στο θέμα της Λιβύης.

Το πρόβλημα της Πορτογαλίας απασχολεί μεν την ΕΕ, αλλά η Λισαβόνα, που στο μεταξύ υποβαθμίστηκε και από την Standard & Poor’s, προσπαθεί να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες να επιμένει πως η χώρα του δεν χρειάζεται σχέδιο διάσωσης, καθώς, όπως είπε, «επειδή γνωρίζω τί σήμανε αυτό για την Ιρλανδία και την Ελλάδα, δεν εύχομαι το ίδιο πράγμα για τη χώρα μου».

Ένας άλλος σοσιαλιστής ηγέτης, ο Θαπατέρο της Ισπανίας, προανήγγειλε νέα μέτρα και νέο σχέδιο για την μείωση της φοροδιαφυγής.

Στο μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επιμένει πως «έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα». Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Les Echos, διέψευσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει «κοινωνικός πόλεμος», υποστηρίζοντας πως «οι Έλληνες έχουν για τα καλά κατανοήσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».

Είπε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου πως η ανάπτυξη θα επανέλθει από το τέλος του 2011 και πως το 2012 θα έχουμε αύξηση της τάξης του 1% ως 2%. Σχετικά με το δάνειο, ο υπουργός είπε πως τα 110 δις ευρώ αρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας το 2011 και πως την προσεχή χρονιά αναμένεται να έχουμε πρόσβαση στις αγορές.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: