Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ράγισε το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα!

Θα αναβαθμίσουν το ατύχημα σε 6 όπως το Τσερνόμπιλ!

- Με μια λιτή ανακοίνωση η διαχειρίστρια εταιρεία επιβεβαίωσε αυτό που όλοι φοβούνταν
- Μολυσμένο πλοίο στις ακτές της Κίνας
- Πάνω από 10.000 οι νεκροί και 17.500 οι αγνοούμενοι


Το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα που περιέχει ράβδους πυρηνικού καυσίμου έχει υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρία Tepco. "Είναι πιθανόν το κέλυφος μέσα στο οποίο υπάρχουν οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου μέσα στον αντιδραστήρα να έχει υποστεί ζημιές", τόνισε ο εκπρόσωπος.....


Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους.

Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.

Τουλάχιστον 700 μηχανικοί, "οι αφανείς ήρωες της Φουκουσίμα" όπως τους αποκαλούν εργάζονται σε βάρδιες για να σταθεροποιήσουν τη θερμοκρασία στους έξι αντιδραστήρες των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα.

Στο Τόκιο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανιχνεύθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στα λαχανικά.

Η Υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να πιστοποιούν μια ρωγμή στον αντιδραστήρα 3.

Την ίδια ώρα η Νότια Κορέα και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι απαγόρευσαν τις εισαγωγές λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από αρκετές περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Φουκουσίμα.

Οι ρίψεις νερού συνεχίστηκαν σήμερα στους αντιδραστήρες 1,2 και 4 αλλά διακόπηκαν στον αντιδραστήρα 3.

 Νωρίτερα είχε ανακοινώσει οτι οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα.

"Αποτιμούμε τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός για την ψύξη. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα, ποιός ξέρει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tokio Electric Power.

Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι "δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει σε 6 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 από πέντε που έχει οριστεί σήμερα στην επτάβαθμη κλίμακα, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Οι επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία των συστημάτων ψύξης διακόπηκαν μερικώς μετά τη μόλυνση με ραδιενέργεια τριών εργαζομένων σε κτίριο που στεγάζει μια τουρμπίνα, το οποίο είναι διαφορετικό από εκείνο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3, πρόσθεσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Tepco.

Η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί μερικώς στην αίθουσα ελέγχου των αντιδραστήρων 1 και 3 αλλά το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί.

Ένας αντιδραστήρας θεωρείται ότι έχει ψυχθεί όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και τα συστήματα ψύξης επανέρχονται σε ατμοσφαιρική πίεση. Αυτή την εβδομάδα, η θερμοκρασία ανήλθε στους 400 βαθμούς σε έναν από τους αντιδραστήρες.

Παράλληλα σήμερα η Ταϊβάν απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από πέντε περιφέρειες της Ιαπωνίας που βρίσκονται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών.

Η απαγόρευση αφορά τα είδη διατροφής από τη Φουκουσίμα και τέσσερις γειτονικές της περιφέρειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ουάνγκ Τζετ-τσο.

"Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και ενδέχεται να επεκτείνουμε την απαγόρευση αν η κατάσταση επιδεινωθεί", πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία ανακοίνωσαν μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών νωπών ιαπωνικών προϊόντων.

  Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε συνολικά στην διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο το υπουργείο Επιστημών.

    Στο μεταξύ οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν "αφύσικα" επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα Ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το οποίο επικαλέστηκε την υπηρεσία ποιότητας και ελέγχου, δεν ανέφερε συγκεκριμένα πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο πλοίο, που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρία Mitsui O.S.K. Lines, ούτε εάν επιτράπηκε στο σκάφος να ελλιμενιστεί.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: