Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Der Spiegel: "Δεν αποφεύγει την αναδιάρθρωση η Ελλάδα"

Νέο δημοσίευμα που κάνει λόγο ότι η Ελλάδα δε θα καταφέρει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους κυκλοφόρησε πρόσφατα από το περιοδικό Der Spiegel το οποίο αναφέρθηκε στη «Συμφωνία για το Ευρώ» των χωρών που ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η χώρα μας μπορεί να έλαβε ευνοϊκότερους όρους (αναφορικά στο επιτόκιο που έπεσε στο 4%) μολαταύτα αντίποδας στέκεται η κατακόρυφη πτώση των δημοσίων εσόδων παρά τη φορολόγηση εισοδημάτων κατά 10%. Χαρακτήρισε μάλιστα ως εξαιρετικά δύσκολο η κυβέρνηση να μη λάβει ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας.

Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού των τριών χωρών (Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας) δείχνει ξεκάθαρα τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει..... «Το σύμφωνο για τη διάσωση του ευρώ συνιστά μια πιο μετριοπαθή εκδοχή οικονομικής διακυβέρνησης και τη μερική εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν στον προσδιορισμό των οικονομικών στόχων που θα τίθενται κάθε χρόνο και στη συνέχεια θα εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει το περιοδικό.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου η συμφωνία έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού η Άγκελα Μέρκελ δεν ήθελε να συναινέσει στην αύξηση της συμμετοχής της Γερμανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν η αρχική συμμετοχή του Βερολίνου ωστόσο σύμφωνα με την πρόσφατη λύση η Γερμανία θα καταβάλλει τμηματικά 21,7 δισ. ευρώ (από τα 80 δισ. ευρώ του μηχανισμού) και 168.3 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις από το σύνολο των 620 δισ. ευρώ.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: