Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η μαύρη τρύπα φέρνει νέο πακέτο μέτρων και την τρόικα

Μην πιστέψεις τίποτε αν δεν διαψευστεί: Τέλος στα σενάρια περί ανασχηματισμού έβαλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, καθώς φουντώνουν πάλι οι συζητήσεις περί αναδόμησης και «ενίσχυσης» του υπουργού των Οικονομικών, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα στον τομέα των εσόδων. 

Φυσικά, το είπε και ο κ. Πεταλωτής, τα έσοδα σχετίζονται με την ανάπτυξη κι’ αν δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορείς να τα μαζέψεις. Χθες, συνεδρίασε και η διυπουργική επιτροπή, ακριβώς με αντικείμενο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά όλα δείχνουν ότι τελικά η κυβέρνηση θα καταφύγει και πάλι στην προσφιλή της τακτική των μέτρων.

Η τρόικα έρχεται νωρίτερα από το προγραμματισμένο στις αρχές Απριλίου και η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει στους διεθνείς ελεγκτές κάποια πρόοδο, που δεν αναμένεται να αφορά στα  έσοδα....
Πρέπει εσπευσμένα να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του 1,8 δις ευρώ, ενώ εκκρεμεί και το πρόγραμμα εξοικονόμησης των 22 δις ευρώ. Η τρόικα επιμένει σε νέες περικοπές και, παρά τις διαψεύσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έρχεται νέο πακέτο μέτρων, μέσω των περικοπών επιδομάτων και του «κουρέματος» μισθών και επιδομάτων σε ΔΕΚΟ.

Έστω και με έμμεσο τρόπο, όμως, θα υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις, παρά το γεγονός ότι η τρόικα δεν δείχνει να συμφωνεί με αυτήν την τακτική. Συζητείται ξανά η μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών σε υψηλότερο ΦΠΑ, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Χθες, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο στόχαστρο της τρόικας βρίσκονται οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, προειδοποιώντας για μεγάλη σύγκρουση σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποπειραθεί να τις καταστρατηγήσει.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες σε συνέντευξη Τύπου προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, υποστηρίζοντας πως η χώρα οδεύει προς την χρεοκοπία.

Η κυβέρνηση επιμένει πως έχουμε αποφύγει την πτώχευση και πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα όταν αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αλλά η πρόωρη έλευση της τρόικας δείχνει πως το νέο πακέτο μέτρων έρχεται, σκληρότερο και αμφίβολης πάντα αποτελεσματικότητας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: