Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ανιχνεύθηκε Πλουτώνιο στη Φουκουσίμα

Πλουτώνιο βρέθηκε σε πέντε σημεία στο έδαφος στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα, που όμως "δεν παρουσιάζει κίνδυνο" για την ανθρώπινη υγεία, ανακοίνωσε η ηλεκτρική εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται τη μονάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την τελευταία ενημέρωση της εταιρείας ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδεικνύουν ότι το πλουτώνιο προήλθε από δείγματα που ελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα.

Ήταν τα τελευταία άσχημα νέα από τη μονάδα αυτή, όπου τα στοιχεία για εκπομπή ραδιενέργειας αυξάνονται και οι μηχανικοί έχουν επιδοθεί σε μια παρατεταμένη μάχη για τον έλεγχο των αντιδραστήρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.....


Η TEPCO υπογράμμισε παράλληλα ότι το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στον αντιδραστήρα δεν θα σταματήσει μετά την ανεύρεση του πλουτωνίου.
Οι περισσότεροι από τους έξι αντιδραστήρες λειτουργούσαν με ουράνιο, αν και ο αντιδραστήρας 3, στον οποίο σημειώθηκε έκρηξη, λειτουργούσε με μείγμα ουρανίου και πλουτωνίου. Πάντως σε όλους τους αντιδραστήρες το πλουτώνιο είναι παραγώμενο προϊόν της χρήσης ουρανίου.
Πέρα από την ανησυχητική ανακάλυψη του πλουτωνίου στο έδαφος, οι εργάτες ανακάλυψαν και νέες, μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού νερού τις οποίες προσπαθούν να αντλήσουν και να απομακρύνουν σε ασφαλές σημείο. Πιστεύεται ότι έχει διαρρεύσει από το ψυκτικοί σύστημα.



Ραδιενεργό νερό βρέθηκε και στα υπόγεια των αντιδραστήρων, κάτι που αυξάνει τις ανησυχίες ότι μπορεί να περάσει στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα της περιοχής ακόμα και στα θάλασσα.
Αυτές οι ποσότητες του ραδιενεργού νερού (είναι πλέον πολλοί τόνοι) πρέπει να αντληθούν πριν αρχίσει και πάλι η λειτουργία του συστήματος ψύξης. Προβληματική παραμένει και η αποθήκευση του νερού, με τους υπευθύνους να δηλώνουν για την ώρα ότι εξετάζουν όλους τους πιθανούς τρόπους.



Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με αφορμή αναφορές ότι κάποιοι επιστρέφουν στη ζώνη εκκένωσης με ακτίνα 20 χιλιόμετρα που έχει επιβληθεί, ζήτησε και πάλι από τους κατοίκους της να παραμείνουν έξω από τη αυτή. Η υγεία τους διατρέχει μεγάλο κίνδυνο αν επιστρέψουν εκεί, τόνισε η κυβέρνηση.




Σύνοδος για την ασφάλεια
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε την επιθυμία να διοργανωθεί σύνοδος υψηλού επιπέδου σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων όπως προέκυψαν μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα.
Η σύνοδος θα διεξαχθεί πιθανότατα τον Ιούνιο,
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιούκιο Αμνάνο ανέφερε ότι θα ζητήσει τη συμμετοχή υπουργών από τα κράτη μέλη της IAEA. Πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα, πρόσθεσε, «που δεν αφορά μόνο τους ειδικούς».
Επιπλέον, χαρακτήρισε την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα «πολύ σοβαρή» ενώ δήλωσε ότι ανησυχεί για τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στα τρόφιμα και το νερό της περιοχής.
Νέος τραγικός απολογισμός
Περισσότερο από 28.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή τα ίχνη τους εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα, 17 μέρες μετά τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν ο σεισμός των 9 Ρίχτερ αλλά κυρίως το τσουνάμι που ακολούθησε.
Νεότερος απολογισμός της αστυνομίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο, αναφέρει ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται στους 11.004, ενώ αγνοούνται 17.339 ψυχές.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: