Αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της «βλέπει» για την Ελλάδα η πλειοψηφία των Ευρωπαίων οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC.
Τα 2/3 των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της, ωστόσο, θεωρούν ότι το ευρώ θα επιβιώσει στη σημερινή του μορφή.
Τα 2/3 των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της, ωστόσο, θεωρούν ότι το ευρώ θα επιβιώσει στη σημερινή του μορφή.
Το BBC προσέγγισε 52 οικονομολόγους, ειδικούς πάνω σε ζητήματα που αφορούν την ευρωζώνη, που κλήθηκαν να προβλέψουν την εξέλιξη της κρίσης που βιώνει η Ευρώπη. Στην έρευνα απάντησαν τελικά 38 εξ αυτών. Δύο είναι τα βασικά μηνύματα που προέκυψαν:......
Αναμένεται αδυναμία αποπληρωμής χρέους
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένει τουλάχιστον μία κυβέρνηση να μην καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος, ωστόσο, η ευρωζώνη θα παραμείνει ως έχει. Τα 2/3 σχεδόν – 25 από τους 38 – απάντησαν πως θα εκδηλωθεί αδυναμία αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και όλοι τους δήλωσαν πως η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα αποτύχει να ξεπληρώσει όλα της τα δάνεια.
«Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, ουσιαστικά. Θα δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής του χρέους διότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανταποκριθεί στους φορολογικούς και αναπτυξιακούς της στόχους, που είναι απαραίτητοι για να είναι βιώσιμο το χρέος», δηλώνει ο Gabriel Stein του Lombard Street Research στο Λονδίνο.
Περισσότερο από το 1/3 των συμμετεχόντων(14) σημείωσαν πως η Ιρλανδία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Εφτά οικονομολόγοι προέβλεψαν αδυναμία αποπληρωμής του πορτογαλικού χρέους.
Ωστόσο, ο Massimiliano Marcellino, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών του European University Institute στη Φλωρεντία θεωρεί πως η αδυναμία αποπληρωμής του χρέους κάποιας ευρωπαϊκής χώρας δεν είναι ένα πιθανό σενάριο. «Οι χώρες που βρίσκονται στην χειρότερη κατάσταση είναι επαρκώς μικρές ώστε να διασωθούν και φαίνεται να υπάρχει επαρκής πολιτική στήριξη για αυτό», σημειώνει και προσθέτει: «Το αν αυτό είναι καλή ιδέα ή όχι, είναι διαφορετικό θέμα».
Επιβίωση του ευρώ
Στην ερώτηση «Μπορεί το ευρώ να επιβιώσει χωρίς να θιγεί;», 33 από τους 38 απάντησαν πως «μπορεί».
Ο Didier Duret, επικεφαλής επενδυτικός αξιωματούχος της ABN Amro πιστεύει ότι η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί. «Είναι απλώς επειδή το κόστος – άμεσο και έμμεσο – είναι πολύ μεγάλο, από άποψη καθαρά ποσοτικής εκτίμησης. Αλλά αν συνυπολογίσουμε και τις πολιτικές επιπτώσεις, θα έχουν τεράστια ιστορική επίδραση στην ισορροπία της Ευρώπης και θα εγκαταλείψει τον ασφαλή γεωπολιτικό παράδεισο που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη».
Από την πλευρά του, ο Heikki Taimio του Labour Institute of Economic Research στο Ελσίνκι, πιστεύει πως «θα υπάρξει αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου. Ορισμένες χώρες στο Βορρά, κάποια στιγμή όχι στο μακρινό μέλλον, θα πάψουν να το δέχονται αυτό».
«Αυτό θα οδηγήσει σε απομάκρυνση ορισμένων χωρών του Νότου. Πριν συμβεί αυτό, θα δούμε κάθε μορφής προσπάθειες για να μείνουν να μέλη ενωμένα».
Η απάντηση στην κρίση
Οι περισσότεροι – 23 από τους 38 – θεωρούν πως ο χειρισμός της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπάρξει ικανοποιητική. Ο ρόλος αυτών των οργάνων έχει υπάρξει κεντρικός.
Οι διασώσεις, ωστόσο, και οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ δέχονται και κριτικές. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν πως έχουν λειτουργήσει λογικά.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου