Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΕΕ: Κλείνει τη "στρόφιγγα" στον Καντάφι με νέες κυρώσεις

Νέες κυρώσεις σε βάρος των λιβυκών χρηματοπιστωτικών «οντοτήτων» και...

μελών της κυβέρνησης της Λιβύης ενέκριναν σήμερα οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, 11 πρόσωπα, κυρίως μέλη της κυβέρνησης, προστίθενται σε ένα κατάλογο που αριθμεί ήδη 27 πρόσωπα -περιλαμβανομένου του ίδιου του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι-, τις περιουσίες των οποίων στο εξωτερικό έχει «παγώσει» η ΕΕ, ενώ τους έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ένωση......
Οι υπουργοί που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν εννέα χρηματοπιστωτικές «οντότητες» σε ένα κατάλογο εταιρειών και οργανισμών στους οποίους η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις. Οι εννέα οντότητες, ο κατάλογος των οποίων πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, είναι επενδυτικές εταιρείες, ιδρύματα, κρατικές οντότητες και τράπεζες, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη.

Αντίθετα η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει επισήμως κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης, παρόλο που ο ΟΗΕ, στην τελευταία απόφασή του, που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, έχει υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος της πετρελαϊκής εταιρείας National Oil Company (NOC).

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε σήμερα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες να υιοθετηθούν κυρώσεις σε βάρος του λιβυκού τομέα των υδρογονανθράκων για να εμποδιστεί ο συνταγματάρχης Καντάφι να βρει φρέσκο χρήμα για να χρηματοδοτήσει την επίθεσή του εναντίον των εξεγερμένων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια σειρά κυρώσεων που θα περιλαμβάνουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ ετοιμάζεται και μπορεί να υιοθετηθεί ως την Τετάρτη.

Τουρκία: Αντίθετη με τη «Διεθνή Συμμαχία»

«Δεν νομίζουμε ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει το διεθνές δίκαιο στη δημιουργία της διεθνούς συμμαχίας» είπε ο αναφερόμενος στην επιχείρηση εναντίον της Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα στην Άγκυρα, είπε ότι «βασικός σκοπός πρέπει να είναι η διασφάλιση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, η αποτροπή πιο εκτεταμένων συγκρούσεων στο εσωτερικό μέσω εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης πτήσεων και όχι ένας εκτεταμένος πόλεμος» και εξέφρασε τη διαφωνία της Άγκυρας ως προς τη μορφή της διεθνούς συμμαχίας, κάνοντας αναφορά στη συνάντηση που υπήρξε στο Παρίσι μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια «για να μην πάρει η επιχείρηση μορφή διαμοιρασμού των [πλουτοπαραγωγικών] πηγών της Λιβύης και για να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: