Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΕΥΡΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η Μέρκελ λέει ότι το ευρώ κινδυνεύει. Ο (Γάλλος) Τρισέ λέει ότι δεν κινδυνεύει. Η Μέρκελ ζητάει να εκδιώκονται από το ευρώ οι χώρες που έχουν χρέη, όσες δηλαδή δεν ακολουθούν απαρέγκλιτα τη γερμανική πολιτική. 
 Η Γαλλία και άλλες χώρες απορρίπτουν την πρόταση. Έγκυρη γερμανική εφημερίδα αποκάλυψε προ ημερών ότι το Βερολίνο σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ΕΕ (όχι απλώς από την ευρωζώνη) και με άλλες χώρες (χωρίς Γαλλία) να δημιουργήσει μια νέα Ένωση. Μεταξύ τους η Πολωνία, Τσεχία, Φινλανδία που συνορεύουν με τη Ρωσία. Για να την απομονώσουν ή να .....
συνεργαστούν; Πάντως αυτή η νέα Ένωση θα έχει διακριτό ηγέτη, τη Γερμανία, διαγράφοντας το ελάττωμα της δημοκρατικής ισοψηφίας που παραλύει την ΕΕ. Εκτός αν, με νέες Συνθήκες, αποδεχθεί η σημερινή ΕΕ τη γερμανική ηγεσία. Σοβαρές γερμανικές πηγές υποστηρίζουν ότι η πιθανολογούμενη (ή εκκολαπτόμενη)νέα Ένωση έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Από τον Απρίλιο, η έγκυρη «Μοντ Ντιπλοματίκ» κραύγαζε: να φύγει η Γερμανία, όχι η Ελλάδα από το ευρώ. Συμπέρασμα;
Η κρίση είναι τόσο βαθιά και οξεία ώστε αμφισβητείται η ίδια η υπόσταση της σημερινής ΕΕ. Αν μάλιστα επαληθευθούν οι πληροφορίες ότι η Γερμανία βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ τότε ανατρέπεται, βάσει σχεδίου, ο ευρωπαϊκός χάρτης. Έτσι ή αλλιώς η Ευρώπη διαιρείται εκ νέου με το Νότο εξοστρακισμένο ή φτωχό ακόλουθο και τη Ρωσία στο στόχαστρο. Δεν πρόκειται για επανεμφάνιση του γερμανικού «εθνικισμού», όπως μας λένε, αλλά για ανατρεπτική αναδιάταξη των συμμαχιών και επιδίωξη νέων όρων συνένωσης (χωρών και οικονομικών/γεωπολιτικών συμφερόντων) ικανών να ανταποκριθούν στο διεθνή ανταγωνισμό, της Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας, κλπ. Ο δυτικός κόσμος αναδιατάσσεται μήπως και διασωθεί. Όροι διάσωσης: μέτρα ελέγχου του Κεφαλαίου (η Μέρκελ πήρε ήδη, μόνη της, κάποιες αποφάσεις), αυστηρές συνθήκες της εργασίας, απολυταρχισμός- ο πλουραλισμός είναι περιττή πολυτέλεια σε δύσκολους καιρούς. Αντίο στην (ειρηνική) Παγκοσμιοποίηση, προστατευτισμός.
Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό όταν Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, υποστήριξαν ότι το δολάριο πρέπει να αντικατασταθεί από ένα καλάθι νομισμάτων για τις διεθνείς συναλλαγές. Το είχε σκεφθεί και ο Σαντάμ (να πουλάει το πετρέλαιο σε ευρώ) και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Τώρα ο τυφώνας σαρώνει από το Ιράκ ως το Αφγανιστάν, από την Τουρκία και το Ιράν ως τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έδωσε την τυχαία αφορμή ή αν η Αθήνα είναι το όργανο και ο επιλεγμένος τόπος για να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα του «ματς». Οι γνώμες μοιράζονται.

ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: