Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Απελπιστική η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.........

Απελπιστική γίνεται η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, με τρία στα πέντε να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ενώ από το κακό στο χειρότερο οδεύουν βιομηχανία και λιανικό εμπόριο.

Αυτά προκύπτουν από την Οικονομική Συγκυρία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για τον μήνα Μάιο, με τον γενικό δείκτη οικονομικού κλίματος να υποχωρεί και πάλι μετά από την προσωρινή σταθεροποίησή του τον Απρίλιο.
Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνεται νέα πτώση, οδηγώντας τον σχετικό δείκτη σε τρίτο διαδοχικό ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Η ανασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών είναι πλέον διάχυτη και εκφράζεται μέσα από την έντονη απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια στις προβλέψεις τους .......
για την οικονομική κατάσταση της χώρας, του νοικοκυριού τους και τις επισφαλείς συνθήκες που φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν στην αγορά εργασίας.
Οι επιπτώσεις εξάλλου από την ανακοίνωση των νέων δημοσιονομικών μέτρων που λήφθηκαν πρόσφατα επηρέασαν αρνητικά τους καταναλωτές. Ετσι, οι προβλέψεις των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους στους προσεχείς 12 μήνες υποχωρούν κατά 10 μονάδες.
«Βελτίωση»Από τα νοικοκυριά, μόλις το 5% και πάλι αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση αυξάνεται κατά 10 μονάδες, στο 73%.
Ως προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» περιορίζεται ελαφρά στο 60% (από 62%). Οι καταναλωτές που αναφέρουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ παραμένουν στο 20-21%, ενώ τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί και εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις διαμορφώνονται αντίστοιχα στο 9% (από 8%) και 10% (από 9%).
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τούς προσεχείς 12 μήνες καταγράφουν νέο ιστορικά υψηλό ρεκόρ. Πλέον, το 94% των καταναλωτών (από 91%) προβλέπει δυσμενείς εξελίξεις για την πορεία της ανεργίας στη χώρα το επόμενο δωδεκάμηνο.
Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες δεν υποχωρεί τον Μάιο αλλά βελτιώνεται ήπια, παραμένοντας όμως σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στις -63 μονάδες, από το χαμηλό ρεκόρ των -67 μονάδων του Απριλίου. Το ποσοστό των νοικοκυριών που κρίνουν ως πιθανή ή πολύ πιθανή την αποταμίευση το επόμενο διάστημα αυξάνεται στο 17% (από 13%), ενώ περιορίζεται στο 80% (από 86%) το ποσοστό εκείνων που δεν θεωρούν πιθανή την αποταμίευση εντός του επόμενου έτους.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάιο υποχωρεί ελαφρά, μετά από ένα δίμηνο ανάκαμψης, στη χαμηλότερη επίδοση του τελευταίου τριμήνου, ενώ πτωτικά κινούνται και στους κλάδους των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών.
 imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: