Τις αντιρρήσεις τους στην ελληνική επιχειρηματολογία αναμένεται να καταθέσουν αυτήν την εβδομάδα τα Σκόπια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η μακρά διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, την ώρα που στο διπλωματικό πεδίο διαπιστώνεται πλήρες αδιέξοδο.
Αρμόδιοι διπλωμάτες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προβλέπουν ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έρθει η σειρά της Αθήνας να αντικρούσει τα επιχειρήματα της ΠΓΔΜ, ενώ εκτιμούν ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του κάποια στιγμή εντός του 2011.....
Στην ερώτηση εάν αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει μία ουσιαστική εξέλιξη στην υπόθεση της ονομασίας, οι ίδιες πηγές εκφράζουν πάρα πολλές αμφιβολίες. Την ίδια ώρα, ο Νίκολα Γκρούεφσκι ανανεώνει την αδιαλλαξία του στρέφοντας όλο και συχνότερα τα πυρά του εναντίον της Αθήνας, ενώ η συνάντηση που είχαν οι Δ. Δρούτσας - Α. Μιλόσοσκι στο περιθώριο της συνάντησης ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων απλώς επιβεβαίωσε το τέλμα: η ελληνική πλευρά κάλεσε για πολλοστή φορά τη σκοπιανή ηγεσία να μην καλλιεργεί κλίμα εχθρότητας στο εσωτερικό της, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ζήτησε από την ΕΕ να δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη χώρα του, με την ελπίδα να επανέλθουν τα Σκόπια στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων.
Η αναφορά του Α. Μιλόσοσκι στις μεταρρυθμίσεις κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Στο παρασκήνιο της συνάντησης ΕΕ - Δυτ. Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Η σκοπιανή εφημερίδα «Dnevnik» εντοπίζει τα σημαντικότερα προβλήματα στον τομέα της Δικαιοσύνης και στο μη περιορισμό των προσλήψεων δημόσιων υπαλλήλων. Και επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, που σημειώνουν ότι τα Σκόπια καλούνται να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα εντός δύο εβδομάδων, προκειμένου να αποφύγουν μία δημόσια «παρατήρηση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι δείχνει όλο και λιγότερο διατεθειμένη να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Οι λόγοι είναι προφανείς: η Αθήνα επαναλαμβάνει σταθερά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, εάν δε λυθεί προηγουμένως η εκκρεμότητα του ονόματος. Επιπλέον, ο Ν. Γκρούεφσκι αντιλαμβάνεται πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα εκμηδενίζει την πιθανότητα να δείξει «ευελιξία» στο Σκοπιανό η κυβέρνηση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δε βλέπει το λόγο να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ, εφόσον η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραμένει μακρινή. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ατονεί, καθώς η αμερικανική πλευρά διαπιστώνει πως η χρονική συγκυρία δεν επιτρέπει στην Αθήνα να μεταβάλει στάση. Και όλα δείχνουν ότι ο νέος Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, που προβλέπεται να αναλάβει καθήκοντα στην Ελλάδα το φθινόπωρο, θα «κληρονομήσει» από τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ μία εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση στο Σκοπιανό...
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
agelioforos.gr