Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Εντείνεται το κύμα φυγής Ελλήνων από τη χώρα

Τα σκληρά μέτρα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας και την "ψαλίδα" στα εισοδήματα σε σχέση με το εξωτερικό, οδηγούν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων να αναζητήσει την τύχη του μακριά από τη χώρα, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η "Wall Street Journal".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των αιτήσεων που έχει λάβει ο ΟΑΕΔ από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για εργασία στο εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά 15% - 20% φέτος. .....Παράλληλα, το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα επισημαίνει ότι σημειώνεται αύξηση 50% στην παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε σχέση με πέρυσι.
Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της πρεσβείας του Καναδά -παραδοσιακός προορισμός για Έλληνες μετανάστες- η οποία καταγράφει εκτίναξη των αιτήσεων από Έλληνες πολίτες για μετανάστευση στη χώρα.
Οι βασικοί λόγοι εντοπίζονται στα σκληρά οικονομικά μέτρα, τα οποία έλαβε η Ελλάδα με περικοπές εισοδημάτων και αύξηση φόρων, καθώς και η ήδη υπάρχουσα "ψαλίδα" στα εισοδήματα σε σχέση με το εξωτερικό.
"Βγάζω μόλις το 1/3 σε σχέση με τα εισοδήματα συναδέλφων μου με αντίστοιχη μόρφωση στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του εξωτερικού", τονίζει ο κ. Μάριος, trader ομολόγων σε ελληνική τράπεζα, που σκέφτεται να μεταναστεύσει στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη. "Εάν κόψουν τα επιδόματά μου, όπως έκαναν για τους δημοσίους υπαλλήλους, θα ετοιμάσω τις βαλίτσες μου", προσθέτει.
 
Φόβοι για απώλεια ανταγωνιστικότητας
Η τάση αυτή θα πρέπει να προβληματίσει τις ελληνικές αρχές, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς αργά, αλλά σταδιακά, απομακρύνονται από τη χώρα τα πλέον εξελισσόμενα και λαμπρά "μυαλά", αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό.
Μαζί τους, αποχωρεί και ένα κομμάτι των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, το οποίο αν έμενε, θα δημιουργούσε πλούτο, νέες επιχειρήσεις, θα κατανάλωνε και θα πλήρωνε -στη χειρότερη περίπτωση- έμμεσους φόρους.
Ο καθηγητής κ. Λόης Λαμπριανίδης του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας επισημαίνει ότι η απώλεια αυτών των ανθρώπων μειώνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας, καθυστερεί τις αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο και περιορίζει τη δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμης οικονομίας.
euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: