Ο πόλεμος στον 21ο αιώνα θα είναι τελείως διαφορετικός απ’ ότι τον έχουμε γνωρίσει. Τα συμβατικά πεδία μάχης και οι γνωστές αντιπαραθέσεις ανήκουν πλέον στην ιστορία και είναι για τα χρονοντούλαπά της. Οι εχθροί είναι πλέον υβριδικοί και ασύμμετροι, ενώ κάποιας μορφής συρράξεις θα είναι όμοιες με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ (2006) και Χαμάς (2008). Τα πεδία μάχης θα είναι μη-γραμμικά, ενώ οι αντιπαραθέσεις 4ης προς 5ης γενιάς. Τα όπλα αρκετά διαφορετικά, ενώ τα αποτελέσματα των πολέμων άγνωστα, με τη νίκη ομιχλώδη και δυσδιάκριτη.
Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμασθε να κατευθυνθούμε, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας που έχει μείνει επικίνδυνα πίσω στην κατανόηση των νέων εξελίξεων στην τακτική, τη στρατηγική, την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, τα απαιτούμενα οπλικά συστήματα, .......την πολεμολογία, κ.ά. Αγοράζουμε όπλα για την τελευταία μάχη και όχι γι αυτή που έρχεται. Οι εξελίξεις θα είναι δραματικές και τα πεδία μάχης τύπου Σομαλίας, Χαμαστάν, νοτίου Λιβάνου, Μεσοποταμίας, AFPAK και νοτίου Ταϋλάνδης. Οι κρίσεις και τα “πλήγματα” θα σημαδευτούν με τις ενέργειες του Ισραήλ κατά του Ιράν, αλλά και των εξελίξεων στην Κορεατική Χερσόνησο. Είναι απαραίτητο και άμεσο “να ανοίξουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας γιατί έρχονται απίστευτες αντιπαραθέσεις”.
Ο γνωστός (από τις αναλύσεις του για το Βιετνάμ αλλά και για τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις) και φίλος, Δρ. Άντριου Κρεπίνεβιτς, είναι από τους λίγους που έχουν μελετήσει μελλοντολογικά τον πόλεμο το 2013. Καταγράφει 7 φονικά / θανάσιμα σενάρια, τα οποία πιθανότατα (σε κάποια μορφή τους), θα συναντήσουμε (δυστυχώς). Ο υπογράφων (που απόλυτα συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του εκ των κορυφαίων στρατηγικών αναλυτών) θέτει και άλλο ένα υποψήφιο σενάριο προς υλοποίηση (πριν το 2013) και το οποίο αναφέρω ως “λίγα λεπτά πάνω από την Περσέπολη. Πώς το Ισραήλ θα θέσει εκτός τις πυρηνικές βάσεις των Αγιατολλάχ της Τεχεράνης”, (υπενθυμίζω ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, απλά είναι θέμα χρόνου – συγκυριών και τελικών αποφάσεων).
Τα σενάρια αποκάλυψης και Αρμαγεδδώνα (μέσα από την 334σέλιδη μελέτη του Άντριου), είναι:
Πρώτο: Διάλυση του Πακιστάν. Εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Ορισμένα πυρηνικά όπλα στα χέρια των Ισλαμιστών τρομοκρατών. Σε δύσκολη θέση οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το Πακιστάν γίνεται FAILED STATE και η Ινδία είναι έτοιμη για όλα. Τι θα κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ; (THE COLLAPSE OF PAKISTAN). Ο υπογράφων προσθέτει: Μήπως η εξελισσόμενη Ταλιμπανοποίηση του Πακιστάν οδηγεί προς τα εκεί; Τι θα κάνει ο Στρατός και ο επικεφαλής των Ε.Δ. Στρατηγός ASFAQ PERVEZ KAYANI;
Δεύτερο: Ο πόλεμος έρχεται στις ΗΠΑ. Εφιαλτικό σενάριο. 9 μίνι-ατομικές βόμβες έχουν κλαπεί από το οπλοστάσιο των Ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων από πυρηνικούς μισθοφόρους και Μουσουλμάνους τρομοκράτες. Σε σειρά Αμερικανικών μεγαλουπόλεων πραγματοποιούνται επιθέσεις με ατομικά όπλα με χιλιάδες νεκρούς. WAR COMES TO AMERICA. Το σύστημα Χειρισμού Κρίσεων των ΗΠΑ είναι σε οριακό σημείο, οι επιθέσεις συνεχίζονται, ενώ δύο από τις βόμβες εντοπίζονται. Σε ποιους να επιτεθούν οι ΗΠΑ, αφού οι τρομοκράτες δεν έχουν διεύθυνση; Κάποιοι συστήνουν στον τότε Αμερικανό Πρόεδρο επίθεση εναντίον του Ιράν, της Συρίας κ.ά. Είναι όμως αυτή η λύση;
Τρίτο: PANDEMIC. Πανδημία. Πολλαπλασιάζεται η AVIAN FLU, επεκτείνεται σε όλη την Κεντρική Αμερική, ενώ διαδίδεται μέσω Μεξικού προς ΗΠΑ. Οι τελευταίες κλείνουν σύνορα σε Καλιφόρνια – Αριζόνα – Τέξας – Ν. Μεξικό. Το Μεξικό μπαίνει σε καραντίνα και παραπαίει ως κράτος. Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τακτικό στρατό στα σύνορα με Μεξικό, ενώ ομοσπονδοποιούν τις Πολιτειακές Εθνοφρουρές. Αποκλείονται τα λιμάνια του Μεξικού, ενώ ο 4ος Στόλος των ΗΠΑ δεν επιτρέπει τίποτα να περάσει. Οι ΗΠΑ βρίσκονται επί ποδός πολέμου με το Μεξικό να απειλείται. Τι κάνει τότε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ;
Τέταρτο: MIDDLE EASTERN ARMAGEDDON. Το Ιράν, η Συρία, το Σουδάν και οι Χαμάς – Χεζμπολάχ προκαλούν το Ισραήλ, το οποίο έρχεται σε πολεμική αντιπαράθεση ταυτόχρονα μαζί τους. Οι άλλες Αραβικές χώρες δεν εμπλέκονται. Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να επέμβουν αλλά την ίδια στιγμή έχουν ακόμα ανοικτά μέτωπα σε Ιράκ – Αφρική – Β. Κορέα – Αφγανιστάν. Αντιπυραυλικά συστήματα είναι σε πλήρη δράση στο Ισραήλ και από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι το Αφγανιστάν η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ισραηλινοί σκέφτονται εκ νέου επίθεση κατά του Ιράν, ενώ η κατάσταση θυμίζει 1914. Και μάλιστα τώρα με πυρηνικά και νέου τύπου βιολογικά όπλα.
Πέμπτο: ALL WARS ARE BASED ON DECEPTION. Το Κινέζικο ρόπαλο. Η Κίνα προκαλεί τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό με κρίση στα Στενά της Ταϊβάν, ανάπτυξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, παρεμβάσεις με αντιδορυφορικά όπλα και καθολική επίθεση κατά των C4I των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο. Οι Ρώσοι δεν παίρνουν θέση, ενώ το ΝΑΤΟ, η Ιαπωνία και η Αυστραλία είναι στο πλευρό των ΗΠΑ. Η Κίνα μεταφέρει πυρηνικά όπλα στα ανατολικά της όρια και απειλεί το Γκονάμ, τις Φιλιππίνες, την Αλάσκα και τον 7ο Αμερικανικό Στόλο. Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν περιορισμένη πυρηνική αναμέτρηση για να σταματήσει η Κινεζική προώθηση. Δεν είναι μακριά ένα τέτοιο σενάριο. Απόρρητες μελέτες των ΗΠΑ το έχουν ως ιδιαίτερα πιθανό.
Έκτο: THE WAR ON THE GLOBAL ECONOMY. Μήπως μας έχει ήδη έρθει; Οι ΗΠΑ μελετούν σε βάθος τον οικονομικό πόλεμο, ενώ οι οικονομίες πολλών χωρών καταρρέουν (λόγω παρατεταμένης ύφεσης). Κοινωνικές εκρήξεις παντού. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, οι Κινέζοι επιτίθενται κατά των ΗΠΑ με WORMS στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και Μουσουλμάνοι τρομοκράτες με “BABY NUCLEAR BOMBS”. Η κατάσταση είναι χαώδης, με τις ΗΠΑ να μην είναι οικονομικά ακμαίες. Μέσα σε όλα ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ κηρύττει πόλεμο κατά Ισλαμιστών και Κινέζων με FORCES OF ORDER να αναπτύσσονται παντού. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν πολλά CHOKE-POINTS σε Ασία – Μ. Ανατολή, ενώ όλα είναι πιθανά…. Δεν σας κρύβω φίλοι μου, ότι τέτοια σενάρια έχουν “παιχθεί” από PACOM και CENTCOM. Κάποια άλλα την περίοδο 1998 – 2000 παίζονταν με κύριο θέμα τη Μεσοποταμία και τη κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής. Τα βλέπετε σε εξέλιξη από το 2003…
Έβδομο: PREDICTING IS DIFFICULT – ESPECIALLY ABOUT THE FUTURE (N. BOHR), αλλά και PEOPLE ONLY SEE WHAT THEY ARE PREPARED TO SEE (RALPH EMERSON). Ποιος έχασε το Ιράκ; WHO LOST IRAQ? Η κατάσταση στο Ιράκ παρά τη σχετική ηρεμία το 2013 χειροτερεύει, με τους Τούρκους και τους Σαουδάραβες να εποφθαλμιούν περιοχές. Οι Ιρανοί υποστηρίζουν τους Σιΐτες της Βασόρας και οι Αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση (είναι πλέον 40.000, αφού οι περίπου 115.000 αποχώρησαν το 2010). Η κυβέρνηση της Βαγδάτης καταρρέει και οι γείτονες του Ιράκ εποφθαλμιούν τον πετρελαϊκό πλούτο του Κουρδιστάν και της Ρουμάϊλα. Οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ έρχονται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, η οποία έχει τη δική της AGENDA και το Ιράκ οδηγείται στο χάος. Αμερικανοί και Ισραηλινοί προετοιμάζονται για τα χειρότερα,, ενώ στον ΟΗΕ διάφορα κράτη ζητούν να φύγουν και οι τελευταίο Αμερικανοί από το Ιράκ (μέσω Ιορδανίας). Και τότε όλοι διερωτώνται “πώς χάθηκε η Μεσοποταμία”;
Τα ανωτέρω είναι σενάρια που συζητούνται και μελετώνται. Κάποια θα παραμείνουν σενάρια, ενώ κάποια θα έχουν εξελίξεις σε περαιτέρω εφαρμογή. Για κάθε ένα υπάρχουν 40 σελίδες λεπτομερειών….
Ο υπογράφων πάντως σε πρώτη φάση ασχολείται με την αντιπαράθεση Ισραήλ – Ιράν. Το 2009 είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τους Ισραηλινούς να προχωρήσουν σε προληπτική αεροπορική – πυραυλική επίθεση. Κορυφαίοι αναλυτές των ΗΠΑ αναφέρουν κάποιες OPTIONS. Όμως, όταν γίνει, αυτό που θα γίνει, δεν θα έχει ξαναγίνει. Και η ανησυχία μου δεν είναι αν θα πετύχει, αλλά ούτε τι γίνεται τώρα BEFORE THE GULF D-DAY. Ανησυχώ για την DAY AFTER THE GULF D-DAY και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την εμμονή της Τεχεράνης να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου